ПРЕЗЕНТАЦІЯ ДОДАТОК 3 ДО ПЛАНУ-КОНСПЕКТУ УРОКУ ЛІТЕРАТУРИ РІДНОГО КРАЮ У 8 КЛАСІ НА ТЕМУ: «САТИРИКОН КІРОВОГРАДЩИНИ» (М.П. Годованець, М.М. Сарахан, П.С. Сиволап)

Про матеріал
МИКОЛА САРАХАН – БАЙКАР, ПОЕТ-САТИРИК, ЖУРНАЛІСТ У мальовничому селі Чемерпіль Гайворонського району Кіровоградської області 15 вересня 1942 року народився Микола Микитович Сарахан
Зміст слайдів
Номер слайду 1

МИКОЛА САРАХАН – БАЙКАР,ПОЕТ-САТИРИК,ЖУРНАЛІСТ

Номер слайду 2

У мальовничому селі Чемерпіль Гайворонського району Кіровоградської області 15 вересня 1942 року народився Микола Микитович Сарахан

Номер слайду 3

Після закінчення Сабатинівської середньої школи хлопець із бідної родини був змушений піти працювати у колгосп, щоб заробити гроші для подальшого навчання. Його призначили обліковцем тракторної бригади. У своєму рідному селі очолив комсомольську організацію. Життя наповнювалося новими турботами, але було цікаво. Після трудового дня юнаки й дівчата проводили своє дозвілля на берегах Південного Бугу, у сільському клубі влаштовували концерти, літературні вечори, на яких завжди виступав Микола Сарахан. В райгазеті час від часу з’являлися його нові публікації.

Номер слайду 4

Влітку 1960 року Микола Сарахан поїхав до Києва. Але в столиці його очікували важкі випробовування. Спроба вступити на факультет журналістики Київського університету ім. Т. Г. Шевченка закінчилася невдачею – не пройшов по конкурсу. Впродовж року Микола працював робітником на Київській птахофабриці. Потім вступив до Київського медучилища №2. Після закінчення навчання молодий фельдшер служив у армії, а коли повернувся, то за порадою друзів, приїхав працювати на Вінниччину, де завідував фельдшерсько-акушерським пунктом в селі Лісова Лисіївка. І вже тут у вільний час, як і раніше, захоплювався поезією, фотографією, дописував до газет. Його ще не покидала мрія стати журналістом, але не вистачала часу для ретельної підготовки. Після закінчення ВПШ Микола Сарахан повернувся до Вінницького обкому партії. Його призначили заступником редактора Калинівської райгазети «Прапор Перемоги». З перших днів він поринув у журналістську роботу і швидко прижився на новому місці. Його цікаві кореспонденції, замальовки, нариси, здебільшого про людей багатої душі, справжніх трудівників, друкувались не тільки в районці, а й в обласних та республіканських газетах. Це був час становлення, час злету до омріяних висот молодого журналіста.

Номер слайду 5

ВСЕУКРАЇНСЬКЕ СВЯТО САТИРИ Й ГУМОРУ (МІСТО КАЛИНІВКА ВІННИЦЬКА ОБЛАСТЬ) Сюди, до Калинівки, особливо на Всеукраїнське свято сатири й гумору, приїжджають зі столиці та різних областей України письменники, поети, артисти, видатні працівники культури, і, звісно, журналіст Микола Сарахан знайомився з ними, спілкувався. Саме під впливом таких зустрічей з творчими людьми він серйозно захопився літературною діяльністю. Тепер вже писав байки, сатиричні та гумористичні вірші. У цьому жанрі він почував себе як риба у воді. А ще його радувало, що має надій ну зброю у боротьбі проти всіляких негараздів та вад у нашому житті.

Номер слайду 6

Друзі, колеги і навіть деякі літератори радили Миколі Сараханові видати збірку своїх творів хоча б маленькою книжечкою, але він вагався. І лише в кінці 2001 року приніс у видавництво своїх тридцять байок, сорок п’ять сатиричних та гумористичних віршів і сорок мініатюр. Усі ці твори майже без літературної правки увійшли до першої сатирично-гумористичної збірки «Тимчасова секретарка», що вийшла у світ 2002 року.

Номер слайду 7

Талант Миколи Сарахана яскраво розцвів. За останні десять років своєї творчої діяльності вийшли шість поетичних сатирично-гумористичних збірок: «Золота підкова»(2005), «Репортаж із пекла»(2005), «Жертва акули»(2008), «Байки»(2008), «Лише – для Вас…»(2010), «Подвійний сюрприз»(2012).

Номер слайду 8

Байки Миколи Сарахана наштовхують читачів на сміливі роздуми щодо вирішення різних проблем сьогодення і несуть радість, щастя, створюють гарний настрій

Номер слайду 9

У ЖИТТІ КОЖНОГО ЛІТЕРАТОРА ВИДАННЯ НОВОЇ КНИГИ Є ПАМЯТНОЮ ПОДІЄЮ. У МИКОЛИ САРАХАНА СВЯТО ПОДВІЙНЕ – ЦЯ ВЕСЕЛА КНИГА ВИЙШЛА У СВІТ У 2012 РОЦІ, КОЛИ АВТОРОВІ ВИПОВНИЛОСЯ – 70!

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

ІЛЮСТРАЦІЇ АЛЬОНИ НОВЧЕНКОВОЇ ДО ТВОРІВ МИКОЛИ САРАХАНА

Номер слайду 13

Микола Сарахан у своїх байках, гуморесках, сатиричних мініатюрах висміює кар’єристів, бюрократів, хабарників, ледарів, п’яниць, лицемірів та людей з нечистою совістю, засуджує їх негативні дії та вчинки, радить боротися зі злом. А вже в позитивних персонажах байкар утверджує чесність, принциповість простих людей, їх доброту, ставлення до громадських обов’язків, що випливають з норм і правил нашого демократичного суспільства.

Номер слайду 14

Учнем Микити Годованця вважає себе його земляк, уродженець села Чемерпіль, талановитий байкар Сарахан Микола Микитович Сарахан М. М. завжди з радістю відгукується на запрошення відвідати музейну кімнату Микити Годованця у Вікнинській школі. І з кожним приїздом дарує нові збірки своїх творів, ділиться результатами творчої діяльності.

Номер слайду 15

У музеї Микити Годованцястворена експозиція творів Миколи. Сарахана із автографами байкаря.

Номер слайду 16

МІЖРАЙОННИЙ ФЕСТИВАЛЬ БАЙКИ ГАЙВОРОН 2013 РІК З Вінничини на фестиваль завітав почесний гість - член Національної спілки журналістів України і Вінницького куреня гумористів імені Степана Руданського, наш земляк Микола Сарахан. З великою майстерністю декламував поет-байкар свої твори. За байками Миколи Сарахана "Вигідний шлюб" і "Муха і бджола" учителі ЗШ І-ІІІ ст. с. Чемерпіль (саме тут народився поет-байкар) і Заваллівської школи-інтернату І-ІІІ ст. поставили інсценівки.

Номер слайду 17

ІХ ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ФЕСТИВАЛЬ УКРАЇНСЬКОЇ КНИГИ “ФЕОДОСІЯ-2009”19 серпня 2009 року у Феодосії, в центральній бібліотеці ім. Олександра Гріна, відбулася урочиста церемонія відкриття IX Всеукраїнського фестивалю української книги «Феодосія-2009». У заході взяли участь письменники і поети з Криму, Львова, Києва, Вінницької та Дніпропетровської областей, а також бібліотечні працівники. Вінницьку область представив на фестивалі Микола Сарахан. Поет-сатирик Микола Сарахан із батьківщини Степана Руданського – міста Калинівки, що на Вінниччині. Його гумору і класичній формі байки притаманні народність і тяжіння до фольклору, виразність художніх образів і мовно-стилістична простота. Тому й не дивно, що саме книга Сарахана «Байки» отримала диплом переможця конкурсу в номінації «Гумор та сатира» ІХ Всеукраїнського фестивалю української книги «Феодосія-2009».

Номер слайду 18

Микола Сарахан – лауреат літературної премії імені Степана Руданського, член Національної Спілки журналістів України, член Вінницького куреня гумористів. 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Поліщук Оксана Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
13 березня 2019
Переглядів
1024
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку