Презентація "Додавання і віднімання мішаних чисел"

Про матеріал
Урок-презентація для учнів 5 класу НУШ з теми "Додавання і віднімання мішаних чисел". Презентація містить інтерактивні вправи для повторення попередніх тем, пояснення нового матеріалу, завдання за підручником Істер О.С.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Додавання і віднімання мішаних чисел. Вчитель Софія ПОЛЄЖАЄВАКомунальний заклад «Верблюзький навчально-виховний комплекс «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів –дошкільний навчальний заклад-центр позашкільної освіти» Новгородківської селищної ради Кіровоградської області

Номер слайду 2

Актуалізація опорних знань. Гра «Мій улюблений герой»

Номер слайду 3

Актуалізація опорних знань𝟑𝟏𝟔  𝟏𝟗𝟕  𝟏𝟓𝟒  𝟐𝟓𝟕  𝟓𝟏𝟒  𝟔𝟔  Подайте у вигляді неправильного дробу числа:1) 𝟐𝟓𝟕;2) 𝟓𝟏𝟔; 3) 𝟏𝟐𝟑𝟒. 

Номер слайду 4

Актуалізація опорних знань2𝟏𝟓  𝟏𝟐𝟓𝟕  𝟒𝟏𝟓  4𝟗𝟏𝟎  𝟗𝟒𝟏𝟎  𝟏𝟕𝟔𝟕  Виділіть цілу частину з неправильного дробу:1) 𝟐𝟏𝟓;2) 𝟒𝟗𝟏𝟎; 3) 𝟏𝟐𝟓𝟕. 

Номер слайду 5

Додавання мішаних чисел. Для додавання мішаних чисел цілі частини додають до цілих, а дробові – до дробових. Якщо дробова частина суми виявилась неправильним дробом, то з неї виділяють цілу частину і додають до цілої частини суми. Наприклад:𝟐𝟑𝟕+𝟓𝟐𝟕=𝟐+𝟓+𝟑𝟕+𝟐𝟕=𝟕+𝟓𝟕=𝟕𝟓𝟕. Якщо обчислення можна виконати усно, то і записують скорочено:𝟐𝟑𝟕+𝟓𝟐𝟕=𝟕𝟑+𝟐𝟕=𝟕𝟓𝟕. 

Номер слайду 6

Додавання мішаних чисел. Якщо дробова частина суми виявилась неправильним дробом, то з неї виділяють цілу частину і додають до цілої частини суми. Наприклад:𝟔𝟓𝟗+𝟏𝟖𝟗=𝟕𝟏𝟑𝟗=𝟕+𝟏𝟑𝟗=𝟕+𝟏𝟒𝟗=𝟖𝟒𝟗. 

Номер слайду 7

Віднімання мішаних чисел. Якщо дробова частина зменшуваного більша за дробову частину від’ємника, то при відніманні мішаних чисел від цілої частини зменшуваного віднімають цілу частину від’ємника, а від дробової – дробову. Наприклад:𝟕𝟓𝟕−𝟑𝟒𝟕=𝟕−𝟑+𝟓𝟕−𝟒𝟕=𝟒+𝟏𝟕=𝟒𝟏𝟕. Або скорочено:𝟕𝟓𝟕−𝟑𝟒𝟕=𝟒𝟓−𝟒𝟕=𝟒𝟏𝟕. 

Номер слайду 8

Віднімання мішаних чисел. Як від цілого числа відняти мішане число? Подамо 1 у вигляді дробу зі знаменником 7: Наприклад:𝟏−𝟓𝟕=𝟕𝟕−𝟓𝟕=𝟕−𝟓𝟕=𝟐𝟕.𝟏−𝟒𝟗=𝟗𝟗−𝟒𝟗=𝟓𝟗.𝟓−𝟑𝟏𝟏=𝟒𝟏𝟏𝟏𝟏−𝟑𝟏𝟏=𝟒𝟏𝟏−𝟑𝟏𝟏=𝟒𝟖𝟏𝟏. 

Номер слайду 9

Віднімання мішаних чисел. Якщо дробова частина зменшуваного менша за дробову частину від’ємника, то спочатку від цілої частини зменшуваного одну одиницю додають до його дробової частини, попередньо перетворивши її в неправильний дріб, а потім виконуємо додавання: Наприклад:𝟖𝟓𝟗−𝟑𝟕𝟗=𝟕𝟏𝟒𝟗−𝟑𝟕𝟗=𝟒𝟏𝟒−𝟕𝟗=𝟒𝟕𝟗.𝟖𝟓𝟗=𝟕+𝟏+𝟓𝟗=𝟕+𝟗𝟗+𝟓𝟗=𝟕𝟏𝟒𝟗. 

Номер слайду 10

Робота з підручником: №1248

Номер слайду 11

№1250

Номер слайду 12

№1252

Номер слайду 13

Параграф 39 опрацювати. Перейдіть за посиланням і виконайте завдання!https://wordwall.net/play/53694/115/103 Домашнє завдання

Номер слайду 14

Бажаю успіхів!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Литвиненко Анна Миколаївна
    Матеріал дуже корисний! Дякую!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Математика, 5 клас, Презентації
Додано
16 березня 2023
Переглядів
4329
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку