Презентація "Документальне, науково-популярне кіно"

Про матеріал
Розкрити поняття дакументальне та науково-популярне кіно. Ознайомити учнів з документальними фільмами видатних Українських режисерів, ознайомити з новими термінами і поняттями;
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Фільм - це життя, з якою вивели плями нудьги. Альфред Хічкок. Документальне і науково-популярне кіно

Номер слайду 2

Документальний фільм — фільм, в основу якого покладені зйомки реальних подій та осіб. Темою для документальних фільмів найчастіше стають історичні події, культурні та соціальні явища, відомі особистості та товариства. Розвиток українського документального кіно починається з першої половини ХХ століття. У 1929 році поява німого фільму «Людина з кіноапаратом»,

Номер слайду 3

Деякі документальні фільми: Людина з кіноапаратом (український радянський німий документальний фільм Дзиґи Вертова 1929) — один з найвпливовіших документальних фільмів в історії кінематографу. Британський кіноінститут (BFI) 2014 року, оприлюднив кінорейтинг, у якому фільм «Людина з кіноапаратом» визнано найвизначнішим документальним фільмом усіх часів. Фільм знято як хроніку одного дня з життя великого міста, зафіксовану кінокамерою-кінооком. Задум стрічки належить брату і колезі Вертова — оператору Михайлу Кауфману, який запропонував Дзизі Вертову створити «щоденник кінооператора» (цей фільм став останнім спільним проєктом талановитого творчого тандему).

Номер слайду 4

Чорнобиль — Хроніка важких тижнів (1987) — документальна хроніка ліквідації Чорнобильської трагедії, автор якої помер від променевої хвороби. Лише дві кіногрупи прорвалися через чиновницькі перешкоди, однією з них була команда режисера «Укркінохроніки» Володимира Шевченка. 14 травня 1986 року вони виїхали на зйомки на станцію і наступні сто днів провели поряд з пожежниками, енергетиками, військовими, дозиметристами і атомниками, що ліквідовували наслідки вибуху на ЧАЕС. Всі вони розуміли небезпеку, якій піддавалися.

Номер слайду 5

Невідома Україна (1993–1996) — цикл українських документальних фільмів, присвячених історії України. «Хто не знає свого минулого, той не гідний свого майбутнього» — ці слова видатного українського поета Максима Рильського можуть бути епіграфом до унікального кіноциклу «Невідома Україна», що була створена Національною кінематекою України. Був проведений кропіткий пошук в архівах, спецхранах, фондах наукових бібліотек, приватних зібраннях. Знайдено дуже рідкісні документи, збережені українською діаспорою та істориками багатьох країн світу. Уважний аналіз і порівняння даних дали змогу авторам поставити кожний фільм циклу на міцний фундамент незаперечних фактів. Завдяки цьому, цикл «Невідома Україна» є яскравою, наочною, переконливою і дохідливо відзнятою кіномонографією з історії України. В ній знайде багато цікавого для себе і школяр, і звичайний глядач, і професійний історик.

Номер слайду 6

Обрані часом (1996–2007) — цикл документальних фільмів кіностудії «Контакт», серія з понад 50 документальних фільмів про долі видатних особистостей, що народились в Україні. Собор на крові (2006)- український документальний фільм, науково-публіцистичне історичне дослідження українського національно-визвольного руху з використанням маловідомих фактологічних матеріалів і унікальних документальних кадрів, викладених у формі захоплюючої, майже детективної інтриги.  Серіал «Собор на крові» розповідає історію українського національно-визвольного руху у боротьбі за соборність і самостійність своєї Батьківщини в період з 1919 по 1949 роки.

Номер слайду 7

Англійський хірург (2007) - документальний фільм австралійського режисера Джеффрі Сміта. Вперше був показаний на Лондонському кінофестивалі 1 жовтня 2007 року. Отримав багато нагород на європейських та американських кінофестивалях. Більшу частину фільму знято в українському шпиталі, повному відчайдушних пацієнтів та застарілого медичного обладняння. Але це зовсім не медичний фільм. Це фільм про Людину — Генрі Марша, англійського нейрохірурга, котрий відкрито бореться з моральними та етичними проблемами, що стосуються кожного з нас.

Номер слайду 8

Золотий вересень. Хроніка Галиччини 1939-1941 (2010) -  український документальний кінофільм , поставлений режисером Тарасом Химичем . Розповідає про події на Західній Україні перед початком Другої світової війни, прихід радянської влади, зміни кордонів і зникнення цілих держав з карти світу. Стрічку створено на основі архівних документів, матеріалів і спогадів свідків, представників українського, польського і єврейського народів довоєнної Галичини, які до 40-х років ХХ століття становили основний етнічний склад цього регіону. У фільмі використано кінохроніку та коментарі провідних науковців-істориків.

Номер слайду 9

1941. Заборонена правда (2013) -  український 5-серійний документальний фільм режисера Ігора Кобрина, виробництва студії «Телекон» Стрічка повністю супроводжується кінохронікою 1930—1940-х років; у фільмі використовуються історичні документи та свідчення очевидців. Документальна стрічка спирається в своїй основі на гіпотезу Віктора Суворова (Володимира Різуна) про те, що радянське керівництво на чолі з Й. Сталіним готувалося до наступальної війни з Третім рейхом. Впродовж 5 серій автори фільму детально розкривають з точки зору даної теорії довоєнні події, які стали каталізатором початку Другої світової та німецько-радянської війни, а також висвітлюють катастрофу Радянського союзу у 1941 році, особливо в перші дні війни з Німеччиною.

Номер слайду 10

Науково-популярний фільм — жанр (вид) кінодокументалістики, завданням якого є оприлюднити наукові відомості, факт і результати досліджень, описати на рівні загальних понять (тобто «популярною мовою») наукові гіпотези, ідеї, відкриття, погляди, може стосуватися як вже добре вивчених питань, так і тих, що перебувають у процесі розробки, «на вістрі» науки. Таким чином науково-популярні фільми також популяризують (пропагують) глядачам по суті і сам науковий метод для сприйняття навколишньої дійсності. Колекція науково-популярних фільмів ЦДКФФА України імені Г. С. Пшеничного жанрово і тематично надзвичайно багата і різноманітна. Вона налічує близько 300 одиниць обліку. Це переважно стрічки, зняті на студії “Київнаукфільм”, а також окремі фільми “Укркінохроніки” та “Укртелефільму”. В архівному зібранні представлено роботи таких майстрів української кінодокументалістики як Ф. Соболєв, С. Шульман, В. Хмельницький, Л. Михалевич, І. Естрін, Л. Кордюм-Островська, Р. Плахов-Модестов, Л. Анічкін, Ю. Омельчук, В. Оляндер та ін.

Номер слайду 11

Таємниці клітин 2012 - клітини є основним будівельним матеріалом усіх частин людського тіла: м'язів, внутрішніх органів, мозку. За останнє десятиліття вченим вдалося проникнути в багато таємниць нашої природи, зокрема - зазирнути всередину клітини.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Мистецтво, 9 клас, Презентації
До підручника
Мистецтво 9 клас (Масол Л.М.)
Додано
16 лютого 2023
Переглядів
1602
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку