Презентація "Доля Лесі Українки"

Про матеріал

Презентація "Доля Лесі Українки" розкриває нелегкий життєво-творчий шлях видатної письменниці Лариси Петрівни Косач.

Хто не був високо, той зроду не збагне, як страшно впасти ( Леся Українка)

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Леся Українка

Номер слайду 2

Лариса Петрівна Косач народилася 25 лютого 1871 року в місті Новограді-Волинському. Мати, Ольга Петрівна Драгоманова-Косач — письменниця, яка творила під псевдонімом Олена Пчілка , була активною учасницею жіночого руху, видавала альманах «Перший вінок». Батько ,Петро Косач — високоосвічений поміщик, який дуже любив літературу і живопис.

Номер слайду 3

У дитинстві Леся була особливо дружною з братом Михайлом, який був старший за неї на півтора року. Все життя їх зв’язувала найщиріша дружба. До тринадцятилітнього віку Лесі вони були нерозлучні: разом читали й учились.

Номер слайду 4

Освіту поетеса розпочала у зв’язку із слабким здоров’ям дома; 2 зими (1881-1883рр) вкупі з старшим братом Михайлом вона навчається у приватних вчителів у Києві. Хто не був високо, той зроду не збагне, як страшно впасти

Номер слайду 5

Ісидора Косач Леся з братом Михайлом Ольга та Микола Косачі Оксана Косач з чоловіком

Номер слайду 6

Поетеса володіла: українською, російською, німецькою, французькою, англійською, італійською, польською, болгарською, грецькою, латинською мовами.

Номер слайду 7

У 9 років пише вірш “Надія” ( на появу вірша вплинула тітка Єля (Олена Косач), її було заарештовано за замах у 1879 році на царя Олександра ll ), а з 1884р. друкується у Львівському журналі “Зоря”

Номер слайду 8

У 19 років написала для молодших сестер підручник “Стародавня історія східних народів”

Номер слайду 9

1892 у Львові вийшла «Книга пісень» Генріха Гейне в перекладах Лесі Українки (спільно з М. Славінським). Перша збірка її оригінальних поезій «На крилах пісень» з'явилася у Львові (1893, друге видання в Києві 1904), там же вийшла й друга збірка «Думи і мрії» (1899), третя «Відгуки» (1902) — в Чернівцях. Фото зроблене у 1901 році. Ліворуч сидить 30-річна Леся Українка, поруч — 38-річна Ольга Кобилянська

Номер слайду 10

У другій половині 20-их років Леся Українка звертається до драматургії. Перша її драма «Блакитна Троянда» (1896). Далі Леся Українка, широко використовуючи теми й образи світової літератури, розвинула новий жанр — драматичну поему. Перша з них — «Одержима» (1901). «Кассандра» (1907).

Номер слайду 11

Останнє прижиттєве фото Лесі Українки. Зроблене 24 травня 1913 року, за два місяці до смерті. Останні роки життя Л. Косач-Квітки пройшли в подорожах на лікування до Єгипту й на Кавказ. Разом із чоловіком, Климентієм Квіткою, вона працювала над зібранням фольклору, інтенсивно опрацьовувала власні драми. Померла (в Сурамі) у віці 42 років. Похована на Байковому кладовищі в Києві.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Олена Пчілка з дочкою Ларисою (Леся Українка)

Номер слайду 14

Леся Українка (ліворуч) із двоюрідною сестрою Аріадною

Номер слайду 15

Леся Українка в Криму, 1897 р.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Будинок-музей в Новограді-Волинському

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Будинок - музей у Колодяжному

Номер слайду 20

Будинок-музей Лесі Українки в Ялті Будинок–музей в Києві

ppt
Додано
14 грудня 2018
Переглядів
1432
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку