Презентація "Домашнє насильство" для виступу на педрадах та методоб'єднаннях

Про матеріал
Презентація містить визначення та ознаки різних видів насильства щодо дитини; дії закладу освіти для профілактики та у разі виявлення ознак домашнього насильства.
Перегляд файлу

image
Про домашнє насильство

 

 

 

 

 

 

 

     Домашнє насильство – д яння (д ї або безд яльн сть) ф зичного, сексуального, психолог чного або економ чного

насильства, що вчиняються в с м’ї чи в межах м сця проживання або м ж родичами, або м ж колишн м чи тепер шн м подружжям, або м ж ншими особами, як сп льно проживають (проживали) одн єю с м’єю, але не перебувають (не перебували) у родинних в дносинах чи у шлюб м ж собою, незалежно в д того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила

домашнє насильство, у тому самому м сц , що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких д янь.

 

 

image     У виявленн факт в домашнього насильства має значення спостережлив сть та уважне ставлення до учн в,здатн сть вчасно пом тити симптоми неблагополуччя.

 

     Ознаки та докази насильства щодо дитини можуть проявлятися не в дразу  стають очевидними лише через деякий час (в ддален насл дки).

image

     Окр м того, т , хто вчиняють жорстоке поводження з дитиною, можуть тривалий час приховувати так факти та залякувати дитину, примушуючи мовчати або спростовувати будь-як п дозри нших щодо цього.

Ознаки ф зичного насильства:

image дитина прагне приховати травми та обставини їх отримання (відмова зняти одяг для медичного обстеження або переодягатися в присутності інших дітей; носити одяг, що не відповідає сезону); сліди від укусів чи опіків; гематоми, вивихи, переломи;

скарги на головний біль чи біль у животі,запалення сечовивідних шляхів чи статевих органів;

розповіді про наявність небезпеки тварин, які утримуються вдома; синці на щоках, вухах, губах, шиї, кінчиках пальців, передпліччі.

внутрішній поверхні стегон не можуть бути отримані іншим шляхом, аніж застосуванням насильства ; рани і синці на різних фазах загоєння у різних частинах тіла.

Ознаки психолог чного насильства у д тей молодшого шк льного в ку:

 

imageimage лякливість шуму, здригання у відповідь на голос; image замкненість, тривожність, страх або демонстрація повної відсутності страху; image надмірна поступливість, прагнення догоджати; image агресивні прояви до інших дітей або тварин;

image надмірна зрілість та відповідальність (синдром "маленького дорослого");

                                                                                                                                                                                           image погане самопочуття, психосоматичні хвороби;

image страх перед появою батьків, небажання повертатися додому; image спроби самогубства; image схильність до бродяжництва;

неуважність, стомлюваність та неможливість  концентрації

FOOTER                                                                                                                                     уваги.

Ознаки економ чного насильства:

 виснаження через голодування та недоїдання; неохайний зовнішній вигляд; одяг, який не відповідає сезону;

часті запізнення до школи, відсутність книжок, іграшок, розваг;

imageвтомлений і хворобливий вигляд; дрібні крадіжки у класі (їжі, грошей); низький розвиток інтелекту;

уповільнені реакції, апатія, неврівноваженість, тривожність, недовіра тощо;

примушування з боку батьків до догляду за меншими братиками чи сестричками, пропусків уроків тощо; нехтування потребами дитини з боку батьків.

Ознаки сексуального насильства:

 

image      страх або агресивна реакція щодо конкретних людей або людей певної статі чи  віку, страх темряви, тривожність перед настанням вечірньої пори  тощо; image непритаманна віку дитини сексуальна поведінка;

image  створення та реалізація дитиною сексуальних сценаріїв в іграх за допомогою іграшок та ляльок;

image
image     нашарування великої кількості одягу на тілі або використання одягу, який максимально приховує тіло; image      наявність синців, укусів, гематом у різних частинах тіла; image відмова від їжі (анорексія) або  переїдання (булімія); image  відчуття провини, сорому, заглиблення у себе, ізоляція; image регресивна поведінка дитини (тобто повернення до більш ранніх форм поведінки, які вже були подолані у зв’язку з віком), особливо у малих дітей (наприклад, смоктання пальців, нетримання сечі).

 

 

Д ї  закладу осв ти для проф лактики та у раз виявлення ознак домашнього насильства

Уповноважена особа закладу осв ти:

     У раз виникнення п дозри щодо домашнього насильства, жорстокого поводження з дитиною або якщо є реальна загроза його вчинення (удома, з боку однол тк в, з боку нших) уповноважена особа зустр чається з дитиноюнамагається розговорити, встановити контакт,та надає емоц йну п дтримку. Дотримуватись принципу конф денц йност щодо постраждалої особи.

     Якщо дитина п дтверджує факт жорстокого поводження чи насильства щодо неї, уповноважен й особ необх дно зясувати терм ни под й, як в дбулися з дитиною, та можливост отримати їх опис. Ф ксується в журнал реєстрац ї факт в виявлення (звернення) про вчинення домашнього насильства та насильства за ознакою стат (закладу осв ти).

    

      Уповноважена особа закладу осв ти пов домляє  прац вник в психолог чної служби закладу осв ти, а прац вник психолог чної служби за потреби складає план корекц йної роботи та зд йснює соц альнопедагог чний супров д з жертвою та ї кривдником, особливо, якщо останн м є нший учень (учн ) закладу, та у раз необх дност перенаправляє до нших спец ал ст в (психотерапевта, невролога тощо).

      У раз виявлення факт в насильства заклад загальної середньої осв ти протягомдоби за допомогою телефонного звязку, електронної пошти нформує уповноваженийп дрозд л органу Нац ональноїпол ц ї та службу усправах д тейзабезпечує надання медичної допомоги (у раз потреби).

RELLATORES CITY CHURCH | 2020 FUNDRAISING PROJECT

Педагог чн прац вники, медичний та господарсько-обслуговуючий персонал закладу осв ти у раз виявлення ознак чи фактор в, що можуть вказувати на домашнє насильство, складн життєв обставини, жорстоке поводження з дитиною або ризики щодо їх виникнення стосовно дитини, передають уповноважен й особ закладу осв ти, а у раз її в дсутностбезпосередньо кер вников закладу осв ти (директоров ) чи заступнику директора нформац ю про дитину з метою планування подальших д й щодо заход в для надання медичної, психолог чної або ншої допомоги постраждалому.

Перел к орган зац й та установ, служб п дтримки постраждалих ос б, до яких сл д

imageimageзвернутися у випадку домашнього насильства: пол ц я  (за телефоном 102);

центру соц альних служб для с м'ї, д тей та молод ;

imageслужбу у справах д тей;

imageпсихолога, соц ального педагога, класного

кер вника; image на телефони "гарячих л н й".

 

image
Дякую за увагу

 

 

 

 

 

 

pdf
Додано
30 грудня 2021
Переглядів
457
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку