Презентація. Домініканський собор у Львові

Про матеріал
Презентація містить 8 слайдів та містить інформацію про один із соборів Львова - Домініканський собор
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Церква Пресвятої Євхаристії

Номер слайду 2

У Львові більш відома як Домініканський собор, адже минулому була костелом Божого тіла і монастирем домініканців. Зараз діє під керівництвом УГКЦ. Церква Пресвятої Євхаристії

Номер слайду 3

Раніше на місці Домініканського собору стояв палац Лева І. Палацову каплицю св. Петра і Павла він передав для моління своїй дружині Констанції. А вже від неї каплиця перейшла до домініканців. У 1407 році після пожежі у дерев'яному храмі домініканці збудували кам'яний костел. За одними джерелами кошти на будівництво виділили заможні міщани,але є і така версія, що храм добудували до середини XIV ст. з використанням мурів та фундаментів княжого палацу і каплиці.

Номер слайду 4

У середині 1745 (або 1748) року костел та барокову каплицю розібрали через появу тріщин. Фундамент нового костелу заклали у 1749-му році. Головним фундатором був гетьман великий коронний Юзеф Потоцький. Основні роботи закінчилось у 1764-му році. Саме тоді скульптор та архітектор Себастьян Фесінґер почав виготовляти кам'яні статуї, які мали вінчати костел, та дерев'яну різьблену поліхромовану конструкцію органу. Юзеф Потоцький.

Номер слайду 5

У 1766 році сталась велика пожежа через необережність при розмалюванні органу. Роботи були відновленні у 1778 році. В 1865 році до костелу прибудували 4-ярусну дзвіницю. Пізніше, у 1905-14 роках відреставрували інтер'єр.

Номер слайду 6

З приходом радянської влади у приміщенні костелу та монастирю влаштували склади. З 1973-го розмістили Музей історії релігії та атеїзму. Сьогодні частину будівлі монастирських келій займає мистецьке об'єднання "Дзиґа" (галерея, арт-кав'ярня "Квартира 35" і кафе "Під клепсидрою"). Колишній атеїстичний музей - а нині Львівський музей історії релігії і надалі знаходиться в іншій частині споруди монастирських келій та у дзвіниці.

Номер слайду 7

На фронтоні костелу привертає увагу латинський напис: "Soli Deo honor et gloria" – "Лише Богові честь і слава". Зі старого готичного костелу залишились ренесансні алебастрові надгробки сплячих лицарів XVI–XVII ст., реставрацією яких займались у 1866–1868 рр. Парис Філіппі  і Петро Козакевич. Протягом ХІХ ст. інтер’єр костелу прикрасили кілька плит і пам’ятників. Добудована дзвіниця, оздоблена у бароковому стилі. Авторами проекту дзвіниці вважаються також Юліан Захаревич та Вінцент Равський-старший

Номер слайду 8

Дякую за увагу!

pptx
Додав(-ла)
Garun Zvynoslava
Додано
13 жовтня 2019
Переглядів
1732
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку