Презентація "Дошкільна освіта"

Про матеріал
Одним із базових принципів Нової української школи є уявлення про безперервність освіти. Це означає, що процес виховання, навчання та формування особистості починається відразу від народження і триває пожиттєво. Водночас, держава визнає, що базовими етапами фізичного, психічного та соціального становлення особистості дитини є вік немовляти (до року), ранній вік (1-3 роки), передшкільний вік (3-6/7 років). Саме тому дошкільна освіта є обов'язковою первинною складовою частиною системи безперервної освіти в Україні. Держава при цьому визнає пріоритетність дошкільної освіти та забезпечує умови для її здобуття.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дошкільна освіта є обов'язковою первинною складовою частиною системи безперервної освіти в Україні. Одним із базових принципів Нової української школи є уявлення про безперервність освіти. Це означає, що процес виховання, навчання та формування особистості починається відразу від народження і триває пожиттєво. Водночас, держава визнає, що базовими етапами фізичного, психічного та соціального становлення особистості дитини є вік немовляти (до року), ранній вік (1-3 роки), передшкільний вік (3-6/7 років). Саме тому дошкільна освіта є обов'язковою первинною складовою частиною системи безперервної освіти в Україні. Держава при цьому визнає пріоритетність дошкільної освіти та забезпечує умови для її здобуття.

Номер слайду 2

Нормативно-правова база, яка врегульовує діяльність закладу дошкільної освіти для складання освітніх програм : Закон України «Про освіту», Закон України «Про дошкільну освіту», Положення про дошкільний навчальний заклад, Базовий компонент дошкільної освіти, Наказ МОН №446 від 20.04.2015 р., Освітніх програм розвитку дітей рекомендованих МОН №1/9-501 від 20.08.18р., санітарний регламент для дошкільних навчальних закладів, затверджених наказом МОЗ №234 від 24.03.2016 р.

Номер слайду 3

Статтею 23 Закону України «Про дошкільну освіту», визначено, що освітня програма - це єдиний комплекс освітніх компонентів, спланованих і організованих закладом дошкільної освіти для досягнення вихованцями результатів навчання (набуття компетентностей), визначених Базовим компонентом дошкільної освіти. Базовий компонент дошкільної освіти - це Державний стандарт дошкільної освіти, у якому зведено норми і положення, що визначають державні вимоги до рівня освіченості, розвиненості та вихованості дитини 6(7) років; подано кінцеві показники набутих дитиною життєвих компетенцій перед її вступом до школи. Базовий компонент орієнтує освітян на цілісний і загальний розвиток дитини, підкреслює важливість закладення в дошкільному віці фундаменту для набуття у подальшому спеціальних знань та вмінь.  Виконання вимог Базового компоненту дошкільної освіти обов'язкове для всіх учасників освітнього процесу, кожного ДНЗ.

Номер слайду 4

Освітні програми можуть мати корекційно-розвитковий складник для дітей з особливими освітніми потребами. Основою для розроблення освітньої програми є Базовий компонент дошкільної освіти. Перший Базовий компонент дошкільної освіти в Україні був прийнятий у 1998 році і передбачав вимоги до рівня розвиненості, вихованості і навченості дитини 6(7) років перед вступом до школи, які мали переглядатися та осучаснюватися не рідше одного разу на 10 років. Тому  4 травня 2012 року на засіданні Колегії Міністерства освіти і науки, молоді та спорту було схвалено нову редакцію Базового компонента дошкільної освіти України і затверджено наказом МОН молоді та спорту №615 від 22.05.2012 р. Базовий компонент дошкільної освіти розрахований на весь період дошкільного дитинства, а не лише на старший дошкільний вік, а тому його виконання всіма учасниками освітнього процесу є обов'язковим.

Номер слайду 5

Інваріантну (обов'язкову для виконання) складову змісту дошкільної освіти систематизовано не за сферами життєдіяльності, як це було в попередній редакції Базового компоненту дошкільної освіти, а, як і державні стандарти початкової освіти, за освітніми лініями, що забезпечує неперервність та наступність змісту освітніх ліній дошкільної і початкової ланок:

Номер слайду 6

1.            «Особистість дитини»2.            «Дитина в соціумі»3.            «Дитина в природному довкіллі»4.            «Дитина в світі культури»5.            «Гра дитини»6.            «Дитина в сенсорно-пізнавальному просторі»7.            «Мовлення дитини».

Номер слайду 7

Вилучення з інваріантної частини будь-якої з освітніх ліній порушує цілісність розвитку дитини на рівні дошкільної освіти і наступність її в початковій школі.      Вперше у змісті Базового компоненту дошкільної освіти на прохання практиків, вихователів закладу дошкільної освіти подано варіативну частину за освітніми лініями:-     «Комп'ютерна грамота»;-     «Іноземна мова»;-     «Хореографія»;-     «Шахи» та ін.

Номер слайду 8

2. Освітня програма має містити:загальний обсяг навантаження та очікувані результати навчання здобувачів освіти;перелік, зміст, тривалість і взаємозв’язок освітніх галузей та/або предметів, дисциплін тощо, логічну послідовність їх вивчення;форми організації освітнього процесу:( спеціально організована навчальна діяльність (заняття), ігри, самостійна діяльність дітей, індивідуальна робота, спостереження, екскурсії, походи, свята та розваги, гуртки.опис та інструменти системи внутрішнього забезпечення якості освіти;інші освітні компоненти (за рішенням закладу дошкільної освіти).3. Зміст освітньої програми повинен передбачати:формування основ соціальної адаптації та життєвої компетентності дитини;виховання елементів природодоцільного світогляду, розвиток позитивного емоційно-ціннісного ставлення до довкілля;утвердження емоційно-ціннісного ставлення до практичної та духовної діяльності людини;розвиток потреби в реалізації власних творчих здібностей.

Номер слайду 9

4. Освітня програма схвалюється педагогічною радою закладу дошкільної освіти та затверджується його керівником. Програми розвитку дітей розглядаються та схвалюються педагогічною радою. 5. Програми розвитку дітей , що розробляються на основі типових освітніх програм, не потребують окремого затвердження центральним органом забезпечення якості освіти. 6. Освітня програма та програма розвитку дітей мають передбачати набуття дитиною компетентностей, визначених Базовим компонентом дошкільної освіти, серед яких:

Номер слайду 10

1.      Здоров'язбережувальна2.       Особистісно-оцінна3.      Родинно-побутова4.      Соціально-комунікативна5.      Природничо-екологічна6.      Предметно-практична7.      Художньо-продуктивна8.       Ігрова9.      Сенсорно-пізнавальна10.  Математична11.  Мовленнєва (фонетична; лексична; граматична; діалогічна;    монологічна)12.  Комунікативна.

Номер слайду 11

На основі освітньої програми заклад освіти складає та затверджує план роботи, що конкретизує організацію освітнього процесу.8. Запровадження експериментальних програм розвитку дітей можливе лише за рішенням центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері освіти.9. Здобуття дошкільної освіти дітьми з особливими освітніми потребами здійснюється за окремими програмами і методиками, розробленими на основі Базового компонента дошкільної освіти центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері освіти, за погодженням з центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я.10. Додаткові освітні послуги, які не визначені Базовим компонентом дошкільної освіти, вводяться лише за згодою батьків дитини або осіб, які їх замінюють, за рахунок коштів батьків або осіб, які їх замінюють, фізичних та юридичних осіб на основі угоди між батьками або особами, які їх замінюють, та закладом дошкільної освіти у межах гранично допустимого навантаження дитини.

Номер слайду 12

У освітній програмі Ромейківського навчально-виховного комплексу «загальноосвітня школа І-ІІІ ст. – дошкільний навчальний заклад» включено: Визначений в статуті режим роботи закладу дошкільної освіти – 3 години, Понеділок – П’ятниця з 13.10 по 16.10 Вихідні дні – субота, неділя. Святкові дніТривалість занять – 30 хв. Тривалість перерв – 10 хв. Тривалість прогулянок – 30 хв.

Номер слайду 13

Організація життєдіяльності дітей13.10 -13.20 – Прийом дітей у групу13.20 -13.30 – Гімнастика. Самостійна діяльність.13.30 - 14.00 – Перше заняття.14.00 – 14.10 – Динамічна пауза.14.10 – 14.40 – Друге заняття.14.40 – 14.50 - Динамічна пауза.14.50 – 15.20 – Третє заняття.15.20 – 16.10 – Прогулянка. Спостереження. Ігри. Розваги. Повернення дітей додому, бесіди з батьками.   

Номер слайду 14

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Орієнтовні види діяльності за освітніми лініями. Орієнтовна кількість занять на тиждень за віковими групамираннього віку (від 1 до 2 років)перша молодша (від 2 до 3 років)друга молодша (від 3 до 4 років)середня (від 4 до 5 років)старша (від 5 до 6 (7) років)Ознайомлення із соціумом11223 Ознайомлення з природним довкіллям11112 Художньо-продуктивна діяльність (музична, образотворча, театральна тощо)34455 Сенсорний розвиток22---Логіко-математичний розвиток--112 Розвиток мовлення і культура мовленнєвого спілкування22333 Здоров’я та фізичний розвиток*22333 Загальна кількість занять на тиждень910111215 Додаткові освітні послуги на вибір батьків--345 Максимальна кількість занять на тиждень910141620 Максимально допустиме навчальне навантаження на тиждень на дитину (в астрономічних годинах)**1,31,43,55,38,3

Номер слайду 15

Понеділок Ознайомлення з соціумом. Валеологія. Громадське, патріотичне, духовне виховання. Підготовка руки до письма. Художня література. Вівторок. Логіко-математичний розвиток. У світі предметів. Народознавство. Музична діяльність. Середа. Навчання елементів грамоти. Ліплення. Фізичне виховання. Четвер. Малювання. У світі природи. Музична діяльність. П’ятниця Аплікація. Конструювання. Розвиток мовлення. Фізичне виховання.

Номер слайду 16

При підготовці освітньої програми закладам освіти слід опрацьовувати інструктивно-методичні рекомендації щодо наступності рекомендовані Листом МОН від 19.04.2018 р. №1/9-249 Тенденції розвитку дошкільної та початкової освіти в умовах реформування загальної середньої освіти на засадах Концепції Нової української школи мають багато спільного. Зокрема, гуманізм як норма поваги до особистості, доброзичливе, бережне ставлення до дитини без спонукання і насилля; визнання самоцінності кожного вікового періоду та орієнтація на вікові особливості; урахування індивідуальних інтересів, здібностей, темпу розвитку дитини; опора на досягнення попереднього етапу розвитку; створення сприятливих умов для формування і розвитку у дитини пізнавальних, психічних процесів, належної спрямованості на активність у соціумі, конструктивних мотивів поведінки, самосвідомості, позитивної самооцінки, самоповаги та шанобливого ставлення до тих, хто її оточує; забезпечення реалізації можливостей дитини тощо.  

pptx
Додано
28 листопада 2022
Переглядів
2791
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку