Презентація. "Досліди Фарадея. Явище електромагнітної індукції"

Про матеріал
Вчений, якому належить заслуга відкриття взаємодії електричного і магнітного полів — Майкл Фарадей. Були проведені досліди, які показали, що зміна магнітного поля здатна породжувати рух електронів. Це явище згодом назвали індукційним струмом. Досліди, виконані цим вченим, виглядають наступним чином: Фарадей зробив котушку з порожнистою серединою. Далі він її кінці з’єднав з гальванометром. Потім взяв в руки магніт і помістив його всередину котушки. Якщо його всувати або висувати, то на гальванометрі відхиляється стрілка, доводячи наявність струму. Чим швидше виконуваний рух, тим вище його сила. Аналогічний ефект буде досягнутий, якщо магніт буде нерухомий, але буде переміщатися соленоїд. У наступному досліді були використані дві котушки. Велика підключена до гальванометра, а друга – до джерела. Одна з котушок була настільки вузькою, щоб могла проходити всередину іншої. Якщо її помістити туди і кілька разів включити і вимкнути струм, то на гальванометрі стрілка відхилиться, показуючи наявність струму. Якщо взяти два соленоїди під струмом і один з них посувати поруч з іншим, то в них також виникне рух електронів. Застосування електромагнітної індукції Це явище активно застосовується в різних сферах життя людського суспільства. Далі буде наведено кілька найбільш відомих прикладів: радіомовлення неможливе без використання явища електромагнітної індукції; у медицині магнітотерапія є одним з ефективних методів лікування; при фундаментальних дослідженнях для розгону елементарних частинок застосовуються синхрофазотрони, робота яких заснована на явищі індуктивності; лічильники електрики, що застосовуються в побуті для її обліку, використовують розглянуте явище; для того, щоб передавати вироблену електростанціями електричну енергію на великі відстані, застосовуються трансформатори, робота яких побудована на використанні електромагнітної індукції; у металургії для плавки металу застосовуються індукційні печі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Досліди Фарадея. Явище електромагнітної індукції.

Номер слайду 2

Історична довідка Англійський фізик Майкл Фарадей, довідавшись про досліди Ерстеда, узявся до пошуків зв'язку магнітних явищ із електричними. Пошуки Фарадея тривали від 1821 до 1831 рік. Він виявив неабияку винахідливість, наполегливість і завзятість поки, нарешті, не одержав електричний струм за допомогою магнітного поля. Поки люди будуть користуватися благами електрики, вони будуть пам'ятати ім'я Фарадея». (Гельмгольц)

Номер слайду 3

Повторюєм досліди Фарадея Якщо магніт нерухомий, струм не виникає і стрілка не відхиляється.   Якщо виводити магніт із котушки, стрілка гальванометра відхиляється ліворуч Якщо магніт уводити в котушку, стрілка гальванометра відхиляється праворуч.

Номер слайду 4

Візьмемо дві котушки — А і В — і надінемо їх на спільне осердя. Котушку В через реостат приєднаємо до джерела струму, а котушку А замкнемо на гальванометр. Якщо пересувати повзунок реостата, то через котушку А буде йти електричний струм. Струм в котушці А виникатиме як під час збільшення, так і під час зменшення сили струму в котушці В. А от напрямок струму буде різним: у разі збільшення сили струму стрілка гальванометра відхилятиметься в один бік, а в разі зменшення — в інший. Струм у котушці — виникатиме також у момент замикання або в момент розмикання кола котушки В.

Номер слайду 5

Явище електромагнітної індукції Під час будь-якої зміни магнітного потоку, що пронизує контур провідника, в останньому виникають сторонні сили (дія яких характеризується ЕРС). При цьому можливі випадки: якщо контур провідника замкнутий, то в ньому виникає струм, який називається індукційним; якщо контур розімкнутий, то на його кінцях виникає різниця потенціалів.

Номер слайду 6

Явище електромагнітної індукції застосовується у: Трансформаторах – пристроях для перетворення параметрів напруги і сили струму.  Лічильниках електричної енергії – електричних вимірювальних приладах, що застосовують для обліку спожитої електричної енергії. Мікрофонах – приладах, що перетворюють звукові коливання на коливання сили електричного струму. Перетворює механічну енергію коливань повітря наелектричну енергію.

Номер слайду 7

Генераторах змінного електричного струму – пристроях приз-начених для перетворення енергії механічного руху в енергію електричного струму. Електричний генератор  є електричною машиною з функцією, протилежною функції електродвигуна. Роль джерела механічної енергії для генератора можуть виконувати парова машина чи парова турбіна, потік води, що обертає колесо, вітер, двигун внутрішнього згоряння або навіть сила людини.

Номер слайду 8

Засобах зв’язку: раддіолокація –  визначення положення об’єкта за допомогою відбитих від нього радіохвиль. Телефонах – пристроях для передачі звуку на великі відстані за допомогою електричних сигналів.

Номер слайду 9

Відпочиваємо!!!!!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.7
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Плішак Інна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Хайко Тетяна Олександрівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Semko Taras
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Фізика 9 клас (Бар'яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Кирюхіна О.О. (за редакцією Баряхтара В.Г., Довгого С.О.))
До уроку
§ 30. Досліди Фарадея. Явище електромагнітної індукції
Додано
23 березня 2021
Переглядів
11783
Оцінка розробки
4.9 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку