Презентація "Дослідницький практикум 6 клас " Умови проростання насіння"

Про матеріал
У презентації подано матеріал про умови проростання насіння. Дана розробка уроку допоможе колегам у проведенні дослідницького пракикуму з біології у 6 класі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Умови проростання насіння. Дослідницький практикум 6 клас. Автор: Шлапак Н. П. Вчитель біології Неполоковецького ЗЗСО І-ІІІ СТУПЕНІВ

Номер слайду 2

Проростання насіння — перехід насіння рослин від спокою до активної життєдіяльності, початковий етап життєвого циклу рослин, на якому утворюється паросток. Проростання можливе тільки за певних сприятливих умов. -Зібравши насіння восени, ми довгий час його зберігаємо до наступної весни. Чому насіння не проростає? (Таке насіння знаходиться в стані спокою, довгий час не проростає, так як виключаються умови, при яких проростання можливе - вода, тепло, повітря.)-При яких умовах треба зберігати насіння, щоб можна було його висіяти наступно­го року? (В прохолодному, сухому місці).

Номер слайду 3

Дослідницький практикум(виконується вдома за допомогою дорослих)Тема: Дослідження умов проростання насіння

Номер слайду 4

МЕТА: Дослідити процеси проростання насіння;Виявити умови, необхідні для проростання насіння. Обладнання, матеріали та об'єкти дослідження: Насіння квасолі;Вода;4 скляні банки;Фільтрувальний папір (ватні диски, вата).

Номер слайду 5

Дослід. Дослідження умов проростання насіння

Номер слайду 6

Дата закладання досліду: 17.02.2021 р.

Номер слайду 7

Виконання досліду

Номер слайду 8

Спостереження Свої спостереження заносьте у таблицю, та зробіть висновок23.02.21насіння не змінилось, проростання не відбулось. Насіння набубнявіли, неприємний запах. Не всі насінини набубнявіли

Номер слайду 9

№1 (Умови: вода, повітря тепло). Проростання насіння відбулося на 5-6 день

Номер слайду 10

№2 (Умови: є повітря, тепло, немає води) На 5-6 день (як і надалі) насіння не змінилось, проростання не відбулось

Номер слайду 11

№3 (Умови: є вода, тепло, немає повітря) насіння набубнявіло, але проростання не відбулось, деякі насінини стають слизькуватими і починають неприємно пахнути

Номер слайду 12

№4 (Умови: є вода, повітря, немає тепла)на 5-6 день деякі насінини «наклюнулись», але більшість тільки набубнявіли.

Номер слайду 13

Для проростання насінню необхідне повітря ( для дихання), вода ( для розчинення запасних поживних речовин, тепло (для активного проходження обмінних процесів • З цього досліду видно, що насіння дихає, в ньому відбувається обмін речовин, а це доводить, що насінина – жива. ПОРАДИ • Не заливайте насіння надмірною кількістю води, але й слідкуйте, щоб насіння не висихало. Перед пророщуванням слід визначитись, до яких рослин відноситься та, яку ви збираєтесь вирощувати та при якій температурі проростають її насінини. Обов‘язково враховуйте температурні умови при пророщуванні. Недотримання цих умов може привести до послаблення або навіть загибелі рослинного організму. Отже,на проростання насіння впливають: • 1. Вода • 2. Повітря • 3. Температура Висновок:

Номер слайду 14

Умови, в яких знаходиться насінина в даний час визначають її поведінку та активність. Якщо насіння знаходитиметься в сухому вигляді, то процеси життєдіяльності в нього будуть загальмованими, воно начебто спатиме. Якщо насіння потрапляє у вологе середовище, то його процеси життєдіяльності активізуються й воно починає проростати. В цьому ви переконалися, виконуючи свої дослідження.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Володимирівна Ліна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
28 березня 2021
Переглядів
20494
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку