Презентація: "Дослідження лікарських рослин".

Про матеріал

Мета презентації ознайомитися з лікарськими рослинами, що виявляють фітотерапевтичний ефект при лікуванні ними органів дихання, які широко використовуються у народній медицині; з'ясувати наукове й практичне значення лікарських рослин;

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дослідження лікарських рослин

Номер слайду 2

Мета:ознайомитися з лікарськими рослинами, що виявляють фітотерапевтичний ефект при лікуванні ними органів дихання, які широко використовуються у народній медицині; з’ясувати наукове й практичне значення лікарських рослин; виховувати дбайливе ставлення до природи,на конкретних прикладах показати значення рослин для здоров’я людини. Основні завдання: - коротко відслідкувати історію вивчення та використання лікарських рослин; - оволодіти методикою збору, сушіння та зберігання лікарської рослинної сировини; - вивчити біологічну дію препаратів, одержаних з неї; - встановити видовий склад рослин, що виявляють дію при лікуванні хвороб дихальної системи й виділити декілька з них, які найбільш часто використовуються для цих цілей, а також проаналізувати їх біологічні особливості, хімічний склад та специфіку застосування.

Номер слайду 3

Вступ Ще в сиву давнину люди помітили, що багато рослин мають цілющі властивості, і почали застосовувати їх для лікування різних захворювань. В Україні виявлено багато лікарських рослин, які стали основою для розвитку народної медицини. Світ рослин - найбільше диво природи, царство краси і наше цілюще багатство. Лікарські рослини використовують у натуральному та переробленому вигляді в науковій і народній медицині, як ефективний природний , біологічно дійовий засіб для лікування різних захворювань, а також підвищення стійкості організму до них. Лікарською сировиною є різні органи та частини рослин: корені, кореневища, цибулини, бульби, бруньки, листя (стебла з листям), квіти, суцвіття, плоди, насіння, кора тощо. Лікування рослинами ґрунтувалося на уявленнях про “чудодійну” силу трав. Люди збирали рослини у певний день і час ( на свято Івана Купали, при повному місяці тощо). Віру людей у цілющу силу рослин використовували знахарі, ворожбити, ченці, які знали особливості лікарських трав.

Номер слайду 4

Всесвітньо відомий вислів середньовічного ученого, філософа і лікаря Авіценни: «Три зброї є у лікаря: слово, рослина, ніж».

Номер слайду 5

Правила використання та охорона лікарських рослин: - суворо дотримуватися всіх правил й строків заготівлі лікарської рослинної сировини під контролем досвідчених спеціалістів; - для розширення сировинної бази організувати заповідні ділянки лікарських рослин у всіх лісництвах; - заборонити масове сінокосіння, випасання овець, худоби, зривання квітів на букети на територіях, де поширені регіонально-рідкісні види лікарських рослин; - організовувати підсів лікарських рослин (на пустирях, вигонах,балках).

Номер слайду 6

МЕТОДИКА ЗБИРАННЯ, СУШІННЯ ТА ЗБЕРІГАННЯ ЛІКАРСЬКОЇ РОСЛИННОЇ СИРОВИНИ - Бруньки збирають рано навесні, як правило, у березні-квітні, коли почався їх ріст і вони набрякли, але ще не лопнули. - Кору молодих гілок і стовбурів заготовляють у квітні-травні, в період руху соку, коли вона легко відокремлюється від деревини. Кору для медичних цілей доцільно заготовляти зимою чи у весняний період. - Листки збирають перед початком або під час цвітіння рослини до масового цвітіння. Вони мають бути чистими, неушкодженими грибковими чи вірусними хворобами. - Плоди і насіння звичайно збирають безпосередньо перед повним їх достиганням. Плоди зривають руками (без плодоніжок) вранці або ввечері, оскільки зірвані у спеку швидше псуються. - Кореневища, бульби, корені викопують у кінці вегетаційного періоду після обсипання насіння або ранньою весною, коли в них нагромаджуються активно діючі речовини. - Заготовляти лікарські рослини найкраще в сухі і погожі дні, після того як спаде роса, оскільки вологі рослини довго сохнуть.

Номер слайду 7

Лікувальні властивості рослин М'ята Звіробій Календула Материнка Ромашка лікарська

Номер слайду 8

1) Дерево, що цвіте в липні. 2) Рослина, про яку говорять, що вона лікує від 99 хвороб. 3) Квітка білого кольору, з жовтим очком у середині. 4) Рослина, з якою варять перший весняний зелений борщ.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Символ України – червона калина, лікує хвороби дорослого й дитини Плоди багаті на цукри та пектини. З них виготовляли чудовий мармелад та желе, вони — гарна приправа до м'ясних страв і добра начинка до пирогів. З ягід калини можна дістати харчовий барвник, а з кори — фарбу, що забарвлює вовну в темно-зелений колір. Плоди калини збирають в суху погоду, в період їх повної зрілості, зрізуючи кисті разом з плодоніжками.

Номер слайду 11

Перцева м'ята є складовим елементом багатьох чайних сумішей, які застосовують для лікування шлункових, кишкових захворювань, хворобах жовчного міхура і печінки. Вони покращують смакові і ароматичні якості чаю, посилюючи його ефективність, тому що в препаратах, що містять ефірні олії, дубильні речовини і гіркоту, надають багатогранне дію.

Номер слайду 12

Липа квітне літом – не марнуйте часу, запасайтесь цвітом Малина та суниця – вітамінний подарунок

Номер слайду 13

Шовковиця (тутова ягода) Свіжий сік – це ефективний засіб для лікування запалень верхніх дихальних шляхів (ангіні, тонзиліті), а також виразкових виразок ротової порожнини (стоматиті). Китайська медицина використовує при гарячкових станах для пониження температури, при нирковій недостатності. У ягодах шовковиці присутня велика кількість солей заліза, що виявляють кровотворну дію на організм. Плоди шовковиці рекомендують включати в раціон при порушеннях обміну речовин, ожирінні

Номер слайду 14

У народі звіробій називають травою від 99 хвороб Лікує рани, зупиняє кровотечу. Вміщує багато вітаміну С. Чистотіл лікує гнійні рани та багато інших хвороб. Ромашку використовують при хворобах шлунку, для промивання ран. Алоє Лопух

Номер слайду 15

Висновки Незважаючи на бурхливий розвиток хімії та зростання кількості нових, досить ефективних, синтетичних лікарських препаратів, лікарські рослини й надалі залишаються одним з основних джерел одержання лікувальних й профілактичних засобів при захворюваннях різних систем людського організму, зокрема, дихальної системи. Правильно організована і раціонально проведена заготівля дикоростучих лікарських рослин забезпечує зберігання на відповідному рівні запасів їх сировини і в ніякому випадку не повинна вести до зменшення кількості й, тим більше, знищення цінних видів рослин. Лише глибокі знання правил збирання, сушіння та зберігання лікарської сировини можуть забезпечити цей бажаний ефект. Світ рослин – найбільше диво природи,царство краси і наше багатство!!!

Номер слайду 16

Список використаних літературних джерел: 1. Болтарева З.Е. Народна медицина українців. — К.: Наукова думка, 1990.—232с. 2. Вісюліна О.Д. Відшукування і вивчення дикоростучих корисних рослин.— К.: Радянська школа, 1970. — 140 с. 3. Гарбарець М.О., Западнюк В.Г. Фітотерапія. - К.: Вища школа, 1983. -317с. 4. Кархут В.В. Ліки навколо нас. — К.: Здоров'я, 1978. — 230 с. 5. Ковалева Н.Г. Лекарсявеннью расгения. - M.: Медицина, 1971. - 350 с. 6. Лікарські рослини: Енциклопедичний словник / Відп. ред. A.M. Гродзінський. — К.: Українська енциклопедія ім. М.П. Бажана, 1992.—544 с. 7. Мамчур Ф.І., Гладун Я.Д. Лікарські рослини на присадибній ділянці. —К.: Урожай, 1989. — 136с. 8. Мінарченко В.М., Тимченко І.А. Атлас лікарських рослин України (хорологія, ресурси та охорона). — К.: Фітосоціоцентр, 2002. — 172 с. 9.Носаль І.М., Носаль М.А. Лікарські рослини та способи їх застосування внароді. — Житомир: Полісся, 1991. — 96 с. 10. Попов О.В. Лікарські рослини в народній медицині. — К.: Здоров'я, 1965.— 346 с.

ppt
Додано
6 лютого 2019
Переглядів
7576
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку