Презентація "Досвід з модульно-розвивальної системи навчання"

Про матеріал

Матеріал з вдосконалення ефективності навчально - виховного процесу засобами спеціально організованої навчально - виховної діяльності на уроках і модульних заняттях з використанням розвивального міні-підручника з української мови. Завдання досвіду:

•Показати використання програмно – методичного

забезпечення модульно – розвивального навчання;

• показати мету, структуру, зміст і ефективність використання розвивального міні – підручника у навчально– виховному процесі;

•показати особливості використання змісту напрямів виховної роботи школи на сторінках міні – підручника, зв'язок навчального матеріалу з позакласною виховною діяльністю вчителя і учнів на конкретних прикладах.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема досвіду вчителя початкових класів Куп’янської ЗОШ №11 Малєванчик Тетяни Костянтинівни Вдосконалення ефективності навчально - виховного процесу засобами спеціально організованої навчально - виховної діяльності на уроках і модульних заняттях з використанням розвивального міні-підручника

Номер слайду 2

Завдання досвіду Показати використання програмно – методичного забезпечення модульно – розвивального навчання; показати мету, структуру, зміст і ефективність використання розвивального міні – підручника у навчально– виховному процесі;показати особливості використання змісту напрямів виховної роботи школи на сторінках міні – підручника, зв’язок навчального матеріалу з позакласною виховною діяльністю вчителя і учнів.

Номер слайду 3

Провідна наукова ідея. Куп’янська ЗОШ № 11 розпочала впровадження модульно-розвивальної системи навчання з 1998-1999 н.р. під керівництвом професора, доктора психологічних наук, директора інституту експериментальних систем освіти Анатолія Васильовича Фурмана, який у 1994 році запропонував нову версію модульного навчання – модульно-розвивальну систему, яка здобула міжнародне визнання.

Номер слайду 4

Модульно- розвивальне навчання спрямоване на розвиток особистості учнів і містить здобутки як вітчизняної, так і світової науки. Вона народжена з ідей, принципів, умов добре відомих в Україні педагогічних систем. найбільш відображає особистісно -орієнтований підхід до учня. спирається на закони психології, глибини знання, індивідуально-психологічних та вікових особливостей учнів.

Номер слайду 5

МОДУЛЬ функціонально-автономний дидактичний вузол, який представляє собою одну тему. Кожний модуль закінчується підсумковим контролем. Модульне планування програмного матеріалу дозволяє кожній дитині побачити загальну картину курсу, усвідомити взаємозв’язок та ієрархічність курсу, що озброює учня науково-системним підходом до всього предметного циклу.

Номер слайду 6

Пакет програмно – методичного забезпеченняграф - схеми навчальних курсів графіки наукові проекти сценарії модульних занятьрозвивальні міні-підручники

Номер слайду 7

Граф - схемарозподіл навчального матеріалу на блоки, вказано кількість годин, відведених на вивчення кожного блоку, кількість міні-модулів в кожному блоці та кількість міні-модулів в кожному з 7 етапів, кожний блок закінчується проведенням контрольно-рефлексивного етапу, мета якого – здійснити контроль глибини розуміння вивченого,форма здійснення цього контролю теж вказується на граф-схемі.

Номер слайду 8

Графік. Додатковим методичним засобом до граф-схем є графіки проведення модульних занять. Потрібно спланувати ретельно не тільки поточний міні-модуль, але й блок в цілому, розділивши його на етапи, бо необхідно бачити як близьку так і далеку перспективу процесу навчання.

Номер слайду 9

Науковий проект. Метою наукових проектів у модульно-розвивальній системі є чітке визначення соціально-культурного змістового простру (поля) довершеної з наукової мистецької позиції розвивальної взаємодії учителя навчальної групи в його основних компонентах, системах і модулях.

Номер слайду 10

Принципи створення наукових проектів культурологічності; диференційованості; взаємодоповнення; психологічності; поглиблення; методичності; універсальності.

Номер слайду 11

Тема досвіду вчителя початкових класів Куп’янської ЗОШ №11 Малєванчик Тетяни Костянтинівни Вдосконалення ефективності навчально - виховного процесу засобами спеціально організованої навчально - виховної діяльності на уроках і модульних заняттях з використанням розвивального міні-підручника

Номер слайду 12

Завдання досвіду Показати використання програмно – методичного забезпечення модульно – розвивального навчання; показати мету, структуру, зміст і ефективність використання розвивального міні – підручника у навчально– виховному процесі;показати особливості використання змісту напрямів виховної роботи школи на сторінках міні – підручника, зв’язок навчального матеріалу з позакласною виховною діяльністю вчителя і учнів.

Номер слайду 13

Розвивальний міні - підручник. Має обкладинку,яку учні підписують як звичайний зошит. Завдання виконують на сторінках РМП.

Номер слайду 14

Умовні позначки. Озброюють школярів метою виконання завдань

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Традиційна структура сторінок. На початку міні - модуля вказані: тема Тривалість темисимвол – малюнок мети міні – модуля. Девіз заняття. Символи для рефлексіїМаркером позначена межа теми

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Рефлексія. Гарно налаштувався я отримати нові знання!А якщо не дуже хочу працювати, то і сонечко закриє сіра хмарка. Лінь здолати я не можу. Може друзі допоможуть?

Номер слайду 19

Робота з пам’яткою

Номер слайду 20

Зміст завдань відповідає меті міні - модуля

Номер слайду 21

На установочно – мотиваційному міні – модулі: Учні актуалізують знання з теми, виконуючи вправи на утворення слів, складають речення з розсипаних слів, змінюють слова за зразком та ін.

Номер слайду 22

Номер слайду 23

На змістовно – пошуковому міні - модулі

Номер слайду 24

Проблемні ситуації

Номер слайду 25

Послідовна робота за алгоритмами і виведення правила

Номер слайду 26

На оцінно – смисловому міні - модуліСистема завдань для оцінки рівнів засвоєння і розуміння матеріалу

Номер слайду 27

На адаптивно - перетворюючому міні - модуліМовні ігри. Творчі завдання. Утруднення у незвичайній ситуаціїВправи на закріплення

Номер слайду 28

Мовні ігри / утруднення у незвичайній ситуації

Номер слайду 29

Вправи на закріплення //Творчі завдання

Номер слайду 30

На системно – узагальнюючому міні – модулі: Пригадай!

Номер слайду 31

Доповни таблицю, схему, алгоритм…

Номер слайду 32

Самостійна робота

Номер слайду 33

На контрольно – рефлексивному міні – модулі : мовна тема

Номер слайду 34

На духовно – естетичному міні – модулі : сходинки, ребуси, вправи – ігри, малюнки…

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Диференційовані завдання

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Номер слайду 39

Диференційовані домашні завдання / На дозвіллі

Номер слайду 40

Номер слайду 41

Хвилинки - цікавинки

Номер слайду 42

Реалізувати навчальну і виховну мету заняття. Засобами навчального матеріалу. Спонукання до звернення учнів до довідкової, пізнавальної літератури. Шкільного та родинного досвіду життя

Номер слайду 43

Використання структури та виховних можливостей органів самоврядування: 1 тур гри – об’єднання “ Зоряний калейдоскоп” - спортивний

Номер слайду 44

2 тур гри – об’єднання “Зоряний калейдоскоп” - естетичний

Номер слайду 45

Залучення до шкільних проектів. Проектом “Випускники школи, які досягли успіху” керувала Пихова О. В.

Номер слайду 46

Номер слайду 47

Використання місцевого матеріалупізнавальних текстів, завдань про природу Слобожанщини, Куп’янщини;видатних людей рідного краю( Г. С. Сковорода);фотографій куточків природи рідного селища ( ліс, горобина, хвойні і листяні дерева); об’єктів (Будинок культури ім. В.І. Кошелєва); фотографій класного куточка, спільних справ учнів…

Номер слайду 48

Результати. Теоретичні: досвід озброює знанням сучасної технології освіти. Практичні: усунення недоліків в організації традиційного навчання; дає можливість ефективного використання програмно – методичного забезпечення модульно – розвивального навчання, впровадження розвивальних міні – підручників на модульних заняттях; використання елементів модульно – розвивального навчання на традиційних уроках. 

Номер слайду 49

Межі використання. Вважаю, що елементи модульно – розвивальної системи освіти можуть впроваджуватися і в класах, працюючих за звичайною системою навчання. В цій роботі наведено приклад використання РМП та досвіду навчально – виховної роботи в початкових класах.

pptx
Пов’язані теми
Педагогіка, Інші матеріали
Додано
29 липня 2018
Переглядів
2437
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку