Презентація досвіду роботи

Про матеріал
Презентація описує досвід роботи вчителя з проблеми "Розвиток творчих здібностей учнів на уроках української мови та літератури". Саме творча особистість може бути конкурентноспроможною в сучасному світі. У презентації вказані шляхи реалізації даної проблеми.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Шпак Ганна Іванівна Вчитель української мови і літератури Реклинецького ЗЗСО І –ІІІст. Перша кваліфікаційна категорія Педагогічний стаж - 35 років

Номер слайду 2

Моє педагогічне кредо У кожній людині – сонце , тільки дайте йому світити Сократ

Номер слайду 3

Моя методична проблема “Розвиток творчих здібностей учнів на уроках української мови та літератури” Актуальність обраної теми визначена, у першу чергу,соціальним замовленням, бо саме творча особистість може бути конкурентноспроможною в сучасному світі. Люди з творчим потенціалом володіють здібністю адаптації до різних ситуацій, можуть продукувати нові ідеї, відкриття і винаходи, застосовувати творчі здібності у різних галузях людської діяльності.

Номер слайду 4

Учитель – це скрипаль дитячих сердець : як поведе смичком, таку мелодію й почує. В. О. Сухомлинський Мета моєї роботи як учителя – пробудити учня до творчості, розвинути свідоме ставлення до навчання, прагнення до саморозвитку, самовдосконалення, створити сприятливі умови для виховання й навчання самодостатньої креативної особистості, яка не загубиться на складних життєвих шляхах.

Номер слайду 5

Шляхи реалізації проблеми у власний педагогічний досвід: мотивація процесу навчання на різних етапах уроку ; використання міжпредметних зв’язків; створення проблемних ситуацій; моделювання нетрадиційних уроків; дослідницько-пошукова робота; розвивальне, проєктне, асоціативне навчання; самостійна робота учнів; інтерактивне навчання.

Номер слайду 6

Використовую поєднання репродуктивних, частково – пошукових та творчих завдань. У педагогіці є цілісна система творчих завдань для створення творчого продукту. Це завдання, що передбачають: 1)вдосконалення творчого продукту; 2)завершення творчого продукту; 3)створення творчого продукту.

Номер слайду 7

Із завдань на вдосконалення творчого продукту пропоную учням:1)Відредагувати текст; 2)Доповнити відповідь товариша;3)Висловити думку про те, як вдосконалити текст (уточнити, розкрити, скоротити тощо) 4)розташувати речення, створивши текст; 5)виправити пимилки у контрольних і творчих роботах.

Номер слайду 8

Завдання на завершення творчого продукту такі: 1)Закінчити текст своїми міркуваннями; 2)закінчити опис; 3)Закінчити казку (байку, притчу, оповідання, легенду) 4)продовжити розмову героїв художнього твору; 5)завершити поетичні рядки, підібравши рими.

Номер слайду 9

Завдання на створення творчого продукту 1)написати сценарій за оповіданням, казкою, легендою; 2)дослідити мову автора твору(значення символів, кольорів,описів);3)скласти казку, байку, притчу, анекдот, вірш; написати есе (нарис) “Мій улюблений письменник рідного краю”; 4)скласти словесний малюнок одного поетичного рядка;5)Написати твір-мініатюру на задану тему; 6)презентувати власні твори; 7)довести літературну гіпотезу;8)взяти інтерв’ю в улюбленого письменника (уявне,реальне) .

Номер слайду 10

Практикую проведення різних типів сучасного уроку: уроки—ігри;уроки—тетралізації; уроки—подорожі;уроки—конференції; уроки—семінари;уроки—дискусії; уроки—захист проєктів.

Номер слайду 11

Проведено відкриті уроки:1)Урок у 9 кл. на тему:”Складнопідрядні речення з підрядними означальними і з’ясувальними”. 2)Урок – дослідницька подорож у 6 кл. на тему:”Прикметник”. 3)Урок у 10кл. на тему:”Інтимна лірика І. Франка”.4)Мультимедійний урок “Система образів драми- феєрії “Лісова пісня” Лесі Українки. (10кл.) 5)Соціально- побутова драма “Наталка Полтавка” І. П. Котляревського- перший твір нової української драматургії.Її сценічне життя. (9кл.) 6)Урок – подорож у 5 кл. “Натхнення вічною красою”

Номер слайду 12

Організація роботи в групах

Номер слайду 13

Щоб дати іскринку знань, вчителю потрібно ввібрати ціле море світла. В. Сухомлинський

pptx
Додав(-ла)
Шпак Ганна
Додано
6 грудня 2021
Переглядів
461
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку