Презентація досвіду роботи "Фольктерапія"

Про матеріал
Ми, українці, - нація дуже давня. Ми самі творили свою національну культуру. Протягом своєї багатовікової історії український народ склав безліч прекрасних казок, прислів’їв, загадок, пісень. І на прикладі народної творчості можна побачити, що піклування про здоров’я дітей завжди посідало чільне місце в житті українців. Я люблю читати, бо народна мудрість вчить, як на світі жить. Хочу сама більше дізнатися про це і розповісти вам.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентацію підготувала вчитель української мови та літератури КЗ «Харківська санаторна школа №11» Харківської обласної ради Білецька Олена Вікторівна

Номер слайду 2

Фольклорні жанри Народні ігри КАЗКИ, приказки, Фразеологізми ПРИСЛІВЯ, СКОРОМОВКИ танці ЗАГАДКИ, лічилки пісні

Номер слайду 3

Ми, українці, - нація дуже давня. Ми самі творили свою національну культуру. Протягом своєї багатовікової історії український народ склав безліч прекрасних казок, прислів’їв, загадок, пісень. І на прикладі народної творчості можна побачити, що піклування про здоров’я дітей завжди посідало чільне місце в житті українців. Я люблю читати, бо народна мудрість вчить, як на світі жить. Хочу сама більше дізнатися про це і розповісти вам.

Номер слайду 4

Народні ігри Роль народних ігор важлива як в молодшому, так і в старшому шкільному віці, бо в процесі ігрової діяльності поряд із розумовим розвитком здійснюється й фізичне, естетичне, моральне виховання.

Номер слайду 5

Гра «Подоляночка» Діти беруться за руки і стають у коло. Вибирають лічилкою подоляночку. Діти починають співати і ходити по колу, а подоляночка робить все те, про що вони співають: Десь тут була подоляночка, Десь тут була молодесенька. Тут вона стояла, До землі припала, Личка не вмивала, Бо води не мала. Ой, встань, встань, подоляночко, Обмий личко, як ту скляночку. Візьмися у бочки - За свої скочки, Підскочи до раю, Бери сестру з краю. Подоляночка вибирає дитину з кола, і та стає на її місце. Діти знову співають

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Гра «Зайчик» Ой на горі жито, сидить зайчик, Він ніжками чеберяє. Приспів: Коли б такі ніжки мала, То я б ними чеберяла Як той зайчик! (2) Ой на горі просо, сидить зайчик, Він ніжками чеберяє. Ой на горі гречка, сидить зайчик, Він ніжками чеберяє.

Номер слайду 8

Гра «Жук» По дорозі жук, жук, По дорозі чорний; Подивися, дівчинонько, Який я моторний. Який я моторний І в кого я вдався! Хиба даси копу гроший, Щоби женихався! По дорозі галка, По дорозі чорна, Подивися, козаченьку, Яка я моторна. Яка я моторна, Гнучка чорнобрива! Як побачиш, аж заплачеш, Що я вередлива!

Номер слайду 9

Українські обряди Українські обрядові свята, весільні дійства, хрестини, родини та ін – ці прийоми можна використовувати як на уроках, так і в позаурочний час, залучаючи до співпраці батьків, що дає їм змогу спілкуватися з дітьми, жити з ними одним життям. Стаючи учасниками народних дійств, діти відчувають на собі колорит свого народу, оту живильну енергетику, проникаються таїнствами давніх обрядів. Саме ця форма роботи реалізує соціальну складову здоров’я.

Номер слайду 10

Весілля

Номер слайду 11

Весілля

Номер слайду 12

Весілля

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

РОЗПОВІДНИЙ ТВІР ПРО ВИГАДАНІ, ЧАСТО ФАНТАСТИЧНІ ПОДІЇ. Та чи всі зібрались до моєї хати? Всі. Тоді вже й можна казку починати.

Номер слайду 16

Терапія казкою допомагає отримати почуття захищеності у світі, надає дитині можливість зрозуміти себе, свої страхи, виховати в собі корисні риси та звички. Загальна ідея цього прийому полягає в тому, що дитина бачить себе на місці головного героя, живе разом із ним, вчиться на його помилках.

Номер слайду 17

Казкові вікторини

Номер слайду 18

«Перевтілення» в казкових героїв

Номер слайду 19

Інсценізація казки

Номер слайду 20

Гра «Хто я?»

Номер слайду 21

Легенди

Номер слайду 22

ДОТЕПНЕ ЗАПИТАННЯ АБО ВИСЛІВ, В ЯКОМУ НАЗИВАЄТЬСЯ НЕ САМ ПРЕДМЕТ, А ПОДІБНИЙ ДО НЬОГО ЗА ІСТОТНИМИ ОЗНАКАМИ. Я ВАМ НЕЮ НАТЯКАЮ, НЕЮ ДУМАТЬ СПОНУКАЮ, ЩОБ КМІТЛИВИЙ ВРАХУВАВ, ЩОБ Я В НЕЇ ПРИХОВАВ, ВАС МОРОЧАЧИ НАВМИСНЕ, І ТОДІ ВІДГАДКА ЗБЛИСНЕ. Дмитро Білоус

Номер слайду 23

ПЕРЕТВОРИ ПРИСЛІВ’Я ТА ПРИКАЗКИ НА ЗАГАДКИ. БЕЗ РОСИ І ТРАВА НЕ РОСТЕ. ВОДА КАМІНЬ ТОЧИТЬ. Здавна відомо, що український народ славився своєю дотепністю та влучними виразами. «Народ скаже, як зав’яже».Тому використовую на уроках прислів’я, приказки, загадки, скоромовки, лічилки, мирилки. Інколи як епіграф до уроку, а інколи як вправи зі сміхом.

Номер слайду 24

КОРОТКІ РИМОВАНІ ВІРШІ, ПРИЗНАЧЕНІ ДЛЯ РОЗПОДІЛУ РОЛЕЙ ТА ВИЗНАЧЕННЯ ПОСЛІДОВНОСТІ УЧАСТІ ДІТЕЙ У ГРІ. ВИЙШЛА ОЛЯ НА СТЕЖИНКУ, ЗАГУБИЛА ТАМ КОРЗИНКУ, А В КОРЗИНЦІ – ПАЛЯНИЦЯ, ХТО З’ЇВ - ТОМУ ЖМУРИТЬСЯ. КОТИЛАСЯ ТОРБА З ВИСОКОГО ГОРБА, А В ТІЙ ТОРБІ – ХЛІБ-ПАЛЯНИЦЯ. КОМУ ДОВЕДЕТЬСЯ – ТОЙ БУДЕ ЖМУРИТЬСЯ. РОЗКАЖИ СВОЇ ЛІЧИЛКИ ЯКІ ЗНАЄШ !

Номер слайду 25

ЗАДИРАЙ НОСА НАСТІЛЬКИ, ЩОБ ШАПКА НЕ ЗЛЕТІЛА. ВЕЛИКИЙ РОСТИ, ЩАСЛИВИЙ БУДЬ, СЕБЕ НЕ ХВАЛИ, ДРУГОГО НЕ ГУДЬ. БЕЗ ТРУДА НЕМА ПЛОДА. ВЛУЧНИЙ НАРОДНИЙ ВИСЛІВ З ПОВЧИЛЬНИМ ЗМІСТОМ.

Номер слайду 26

ЖАРТІВЛИВИЙ ВИСЛІВ ІЗ ВАЖКИХ ДЛЯ ШВИДКОЇ ВИМОВИ СЛІВ ЩИГЛИ В КУЩАХ ПИЩАЛИ, ЩОРАНКУ СПОВІЩАЛИ: “ В КУЩАХ ВІТРИЩЕ СВИЩЕ, ГУЛЯЄ МОРОЗИЩЕ.” УСІХ СКОРОМОВОК НЕ ПЕРЕСКОРОМОВИШ, НЕ ПЕРЕВИСКОРОМОВИШ.

Номер слайду 27

Неподільне, стійке словосполучення, яке можна замінити синонімічним словом. . Однією з найулюбленіших вправ моїх учнів є «Фразеологічне лото».

Номер слайду 28

ФРАЗЕОЛОГІЧНЕ ЛОТО

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

НЕВЕЛИКИЙ ПОЕТИЧНИЙ ТВІР, ЩО МАЄ КУПЛЕТНУ ПОБУДОВУ Й ПРИЗНАЧЕННЯ ДЛЯ СПІВУ. НАРОДНІ ПІСНІ ПОБУТОВІ ЕПІЧНІ ЯКУ ПІСНЮ ТИ МОЖЕШ ЗАСПІВАТИ? ОБРЯДОВІ

Номер слайду 32

“Усім відомо, як багато обдарований самою природою український народ, скільки в ньому тонкого музичного почуття, здібності до співу, естетичного смаку, скільки в ньому любові, закохання в свою рідну пісню, найціннішу, найдорожчу перлину з його культурних багатств”, – писав автор книги з історії української музики, музикознавець М.Грінченко.

Номер слайду 33

Дитячий музичний фольклор допомагає кожній дитині швидко запам’ятати і репродукувати композиційну побудову музичного твору. Спочатку – веселих пісеньок-пестушок та колискових пісень. Згодом – різноманітних жартівливих ігор, скоромовок, загадок, лічилок, небилиць, пісень-казок, дитячих ігор-пісень, якими дорослі постійно супроводжують будь-які моменти повсякденного життя маленької дитини, з використанням ритмічних рухів, торохтілок, дитячих музичних іграшок та музичних інструментів, що надовго запам’ятовуються, надають малюку різні музичні враження

Номер слайду 34

КОЛИСКОВА ПІСНЯ, КОЛИСКОВА – ТО НАЙПЕРША МАТЕРИНА МОВА. ХОДИТЬ СОН КОЛО ВІКОН, А ДРІМОТА КОЛО ПЛОТА. ПИТАЄТЬСЯ СОН ДРІМОТИ: ДЕ МИ БУДЕМ НОЧУВАТИ? - ДЕ ХАТИНКА ТЕПЛЕНЬКАЯ, ДЕ ДИТИНКА МАЛЕНЬКАЯ,- ТАМ МИ БУДЕМ НОЧУВАТИ, МАЛЕ ДИТЯ ПРИСИПЛЯТИ. ЩОБ ВИРОСЛО, НЕ ЗМАРНІЛО, ЩОБ ТЯЖЕНЬКО НЕ ХВОРІЛО, СИЛИ Й РОЗУМУ НАБРАЛОСЬ, СВОЇХ БАТЬКІВ ПОТІШАЛО.

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Номер слайду 39

УКРАЇНСЬКІ НАРОДНІ ТАНЦІ Виконуючи з дітьми хороводи, рухи українського народного танцю, ми бачимо, які вони стають розкуті, щирі. У ритмі танцю поліпшується настрій, зміцнюється імунітет, а тому й застуда менше чіпляється. Танцювальна музика навіює гарні думки, а тому й депресії не буде. Танець – дає дитині можливість самореалізуватися, самовиражатися. Через танець можна виразити навіть те, що неможливо висловити словами. Він не тільки поліпшує фізичне та емоційне здоров’я, а є ще й улюбленою розвагою .

Номер слайду 40

УКРАЇНСЬКІ НАРОДНІ ТАНЦІ

Номер слайду 41

Номер слайду 42

Номер слайду 43

СИМВОЛИ, ЗНАКИ, КОЛЬОРИ Народні символи України — сакрал українського народу. В українській графіці використовуються символи й образи з пісенної народної творчості, з легенд, що використовуються в обрядах і звичаях. Їх вишивають на сорочках, рушниках тощо. За втіленням символіки умовно поділяються на рослинні і тваринні.

Номер слайду 44

УКРАЇНСЬКИЙ ВІНОЧОК

Номер слайду 45

НАМАЛЮЮ ПІЧ, НАМАЛЮЮ…

Номер слайду 46

РУШНИЧОК ЕМОЦІЙ

Номер слайду 47

СИМВОЛИ

Номер слайду 48

Моя робота спрямована на те, щоб кожен учень отримував задоволення від навчання, відчував себе комфортно на уроках, зберігав своє здоров’я. Виховую бажання грати в народні ігри та повагу до надбань українського народу, до мови, традицій та обрядів. Український фольклор дуже розмаїтий, і тому ми маємо широкий вибір різних прийомів на уроках і в позаурочний час.

ppt
Пов’язані теми
Педагогіка, Презентації
Додано
5 січня
Переглядів
132
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку