Презентація досвіду роботи над проблемою самоосвіти

Про матеріал

Презентація+виступ до теми "Досвід роботи над проблемою самоосвіти з предмету історія. У презентуванні власного досвіду показана участь у всіх новітніх "родзинках" сучасного освітнього процесу.

Перегляд файлу

1

 

(Слайд 1.)Презентація досвіду роботи над проблемою самоосвіти

Рокитянська І.І.

(Слайд 2.)Учитель - основна дійова особа у реформуванні освіти. Перед ним поставлено важливе завдання: здійснювати розвиток гармоній­ної компетентної особистості. Змінюються орієнтири освіти - змінюється й сам учитель, змінюється мета і завдання його освітньої діяльності. Немає сумніву, що проблему результативності педагогічного процесу можна розв'язати лише за умови забезпечення професійної майстерності кожного пе­дагога та його здатності до інноваційної діяльності. Від нього, залежить якість змін, які чекають школу.

 

(Сдайд 3.)Вагому роль у стимулюванні вчителя до інновацій має його  самоосвітня діяльність, яка в особисто в моїй роботі як вчителя історії та правознавства організована за цільовими  напрямами:

- визначення чітких особистісних цінностей;

-усвідомлення особливості педагогічної праці;

- підвищення своєї інформаційної культури;

- розвивиток здатності управляти собою;

- удосконалення навичок вирішення педагогічних проблем;

- розвиток свого творчого потенціалу;

 

(Слайд 4)Тому роботу свою я завжди на початку нового року починаю зі всебічного самоана­лізу діяльності за підсум­ками попереднього навчального року та аналізу методичної активності. На основі цих спостережень формулюю завдання на новий навчальний рік, визначаю напрями роботи. Також я намагаюся оптимально використовувати особистісні якості, щоб розкрити творчий потен­ціал (у виховній роботі, в позаурочний час, у взаємному спілку­ванні та взаємодопомозі, в орга­нізації відпочинку тощо).

(Слайд 5.)В план своєї самоосвітньої  діяльність я включила:

• вивчення наукової, методичної та навчальної літератури;

• участь у колективних та групових формах ме­тодичної роботи;

• вивчення досвіду колег;

  практичну апробацію сво­їх матеріалів.

(Слайд 6.) Розробляючи план самоосвіти, я орієнтуюся на педагогічну діяльність як на процес постійного особистісного зростання та професійного самовдосконалення. Тому мій план включає такі основні компоненти: визначення методичної ппроблеми яка є  темою для самоосвітньої діяльності; постановку мети її вивчення; відокремлення основних запитань, на які потрібно дати відповіді в процесі самоосвітньої діяльності; оформлення отриманих результатів у вигляді методичних розробок, презентацій, прийомів тощо.

(Слайд 7.) Практично ж моя робота над проблемою самоосвіти проявляється під час проведення уроків, де головною метою є запровадження інформаційно-комунікаційних технологій. І це не данина моді, а необхідність сьогодення, оскільки більшість дітей ознайомлюються з комп’ютером набагато раніше, ніж це їм може запропонувати школа.  Тому мною була обрана методична проблема яка  б стосувалася світу інновацій.  «Використання ІКТ на уроках історії як засіб підвищення мотивації навчальної діяльності учнів» - так звучить проблема, над якою я працюю 4 рік і яка є темою моєї самоосвітньої діяльності і сьогодні поділюсь досвідом  впровадження та реалізації її в освітній  процес нашого навчального закладу.

При вивченні історії, виходячи з теми своєї самосвітної діяльності   на уроках активно використовую ІКТ. І я як вчитель, і учні мають доступ до комп’ютера в кабінеті та комп’ютерів в кабінеті інформатики, що дає змогу проводити цікаві наповнені змістовним матеріалом уроки. Крім того в школі є мультимедійний проектор, який ми регулярно використовуємо при проведенні виховних загальношкільних  заходів з історії, для перегляду навчальних фільмів. 

(Слайд 8. )Можливості ІКТ, які  я використовую на уроках історії та правознавства, зокрема для підвищення мотивації навчальних досягнень учнів з даного предмету  є наступні:

  • (Слайд 9, 10,11) Я складаю різні програмні продукти, які можна використовувати на різних етапах уроків, зокрема прийоми складені за допомогою програми павер пойнт та презі  які застосовую на різних етапах уроку у різних класах. Як приклад практичного застосування продемонструю, декілька прийомів, які були складені мною для перевірки домашнього завдання, мотивації навчальної діяльності, узагальнення навчальних досягнень та актуалізації опорних знань учнів.
  • (Слайд 12,13)Використовую вже розроблені іншими вчителями програмові матеріали. Займаючись самоосвітою, шукаючи нові підходи до викладання історії в школі, я активно відвідувала теоретичні та практичні семінари і конференції  міського, обласного та Всеукраїнського рівнів, де історичні питання висвітлювалися засобами інтерактивних технологій, тому в свою «скриньку самоосвіти» я поклала декілька «родзинок» колег, якими сьогодні успішно користуюся.
  • (Слайд 14.) Застосувую можливості  Інтернет-ресурсів. Адже унікальні можливості в освітній діяльності надає мережа Інтернет. Він має невичерпний масив освітньої інформації та  виступає як чудовий засіб, інструмент для її пошуку, переробки, представлення. Якіж з послуг всесвітньої комп'ютерної мережі, я застосовую в процесі вивчення історії? Я виклала перелік тих послуг, якими я користуюсь, та вчу користуватися ними своїх учнів. - програма Лернин апс, де можна почерпнути цікаві ідеї проведення будь-якого етапу уроку та створити власний прийом ; - Сайт світ РРТ, де розміщена маса тематичних презентацій, які є чудовою базою для проведення уроку; - Наявність власного сайту, що дає можливість заочного спілкування з учнями та батьками. В ньому можна звітувати про проведені уроки та заходи, викладаючи там фото та відео матеріали а також власні конспекти уроків та розробки виховних заходів; - Досить вдалим, особисто для мене,  є позашкільне спілкування з учнями через соціальні мережі Фейсбук та Інстаграм. Отже, завдяки поєднанню традиційних педагогічних технологій та ІКТ вдається зробити урок більш насиченим та цікавим, донести більше інформації до кожного учня. Вищеперераховані методи, прийоми та заходи щодо використанню ІКТ на уроках історії сприяють підвищенню мотивації навчальних досягнень учнів при вивченні історії. 

(Слайд 15. )Ну і заключний етап організації самоосвітньої  діяльності передбачає підведення підсумків,  узагальнення спостережень, оформлення результатів самоосвітньої роботи та визначення подальших перспектив. На даний час такими результатами особисто в моїй діяльності  є участь та перемога у фахових конкурсах та учнівських конкурсах (Срібні родзинки.

(Слайд 16.)Мультимедійний проект з історії),

(Слайд 17) власні методичні розробки уроків та презентацій (Гуманізм. Відродження 8 клас, всесвітня історія. Міфологія та релігія жителів Дворіччя. Епос про Гільгамеша, 6 клас), один із них був поданий до друку,

(Слайд 18)декілька презентацій були опубліковані на освітньому порталі Супер урок юа, 

(Слайд 19.)початок роботи над збірником мотиваційних прийомів на уроках історії в 5 класі. 

(Слайд 20)Таким чином система моєї самоосвітньої роботи здійснюється у три етапи (установчий, прак­тичний, підсумковий) та включає: визна­чення індивідуальної теми самоосвіти, її мети, поточне та перспективне планування роботи; добір відповідної літератури, раціональних форм і методів засвоєння та збереження ін­формації; узагальнення набутих знань, спос­тережень; поступове освоєння методів  практичної діяльності; оформлення результатів та визначення перс­пектив роботи. Тож можна зробити висновок, що самоосвіта вчителів посідає особливе місце в системі формування професійної компетентності педагогів. А закінчити свій вислів я хочу словами, які мені надзвичайно подобаються.

 

 

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вчитель історії КУ В-Піщанська загальноосвітня школа І-ІІ ступенів м. Суми Рокитянська Ірина Іванівна

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Цільові напрями самоосвіти

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

“ Використання ІКТ на уроках історії як засіб підвищення мотивації навчальної діяльності учнів ”.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

ІРЕГІЛНЙІ УВНАНІРВЯ - Релігійні вірування ОТМЕТЗІМ - Тотемізм ФТИШЕМЗ - Фетишизм ГАІМЯ - Магія

Номер слайду 11

Номер слайду 12

ФОТОАНОНС

Номер слайду 13

Номер слайду 14

learningapps

Номер слайду 15

СРІБНІ РОДЗИНКИ

Номер слайду 16

КОНКУРС УЧНІВСЬКОГО МУЛЬТИМЕДІЙНОГО ПРОЕКТУ З ІСТОРІЇ

Номер слайду 17

РОЗРОБКИ УРОКІВ

Номер слайду 18

ПРЕЗЕНТАЦІЇ ДО УРОКІВ

Номер слайду 19

Збірник мотиваційних прийомів з історії в 5 класі

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Щоб зробити у світі що-небудь гідне, не можна стояти на березі, тремтячи і думаючи про холодну воду і небезпеки, що підстерігають плавців. Треба стрибати у воду і випливати як вийде.  Сідней Сміт

zip
Додано
12 січня 2019
Переглядів
1070
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку