Презентація "Довкілля в художніх образах (ІІ)" 6 клас

Про матеріал
Презентація призначена для проведення онлайн уроків. Містить матеріали та завдання
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Довкілля в художніх образах (ІІ)6 М8

Номер слайду 2

Картини природи, сцени зазвичай сонячного безтурботного настрою в мистецтві мають назву «пастораль» (від фр. «сільський», «пастуший»). Часто в них утілено різні почуття, що наповнюють людину, яка перебуває на лоні природи. Музика також може відтворювати пасторальні настрої в різних інструментальних жанрах - камерних та оркестрових. Утім, незалежно від жанру, назва музичного твору «Пастораль», або «Пасторальна», вже спрямовує слухача: це відчуття, пов’язані з милуванням і захопленням довкіллям та природними явищами.

Номер слайду 3

Послухай. Доменіко Скарлатті. Соната ре-мінор «Пасторальна».• Чи можна назвати пастораллю мініатюру з давньоримського рукопису (1) та картини Франсуа Буше (2), Ксенії Чащіної (3) та Мері Стоддард (4)? Підтверди чи спростуй. Як ти думаєш, ці твори написані в один часовий період чи в різні? Який настрій створила музика сонати? Добери відповідні характеристики. Пасторальні настрої та відчуття втілено в багатьох музичних творах - невеликих камерних або великих - симфонія. Симфонія (від грец. «співзвуччя») - великий твір для оркестру, що зазвичай складається із чотирьох різнохарактерних частин. Соната (від італ. «звучати») - жанр камерної музики для одного або кількох інструментів.

Номер слайду 4

Мелодіянаспівна, стрімка, спокійна, бурхлива, активна. Динамікаp mp mf f ff. Темпповільний, помірний, швидкий. Тембрінструменти / групи інструментів симфонічного оркестру• Досліди жанр «симфонія» на прикладі Симфонії № 6 «Пасторальна» Л. ван Бетховена. Кожна її частина має програмну назву, яка налаштовує слухача на розгортання симфонічного сюжету. Водночас композитор стверджував, що музика твору не змальовує конкретні події чи картини, а передає відчуття, пов’язані із сільською природою. ПАСТОРАЛЬНА СИМФОНІЯІ ч. «Пробудження радісних відчуттів від прибуття в село»ІІ ч. «Сцена біля струмка»ІІІ ч. «Веселе зібрання сільського люду»IV ч. «Гроза, буря»V ч. «Пісня пастуха. Відчуття радості і вдячності після закінчення бурі»Послухай. Людвіг ван Бетховен. Симфонія № 6 «Пасторальна» (фрагменти). Під час слухання музики занотовуй (або графічно змальовуй) емоції, думки, образи, що виникли в тебе. Зверни увагу на тембри, характер мелодій, темп, динаміку, які використав композитор для відтворення пасторальних настроїв. Узагальни: чи вдалося митцю завдяки жанру «симфонія» різнобічно показати чуттєве розмаїття, викликане природою?

Номер слайду 5

Заспівай«Музика землі» (музика і вірші Анатолія Житкевича). Робота в групах. «Прикрасьте» мелодію пісні «Музика землі». Одна із груп виконує пісню, інші, заздалегідь домовившись про черговість виконання, створюють імітації звуків природи: шерехи, стукіт, спів пташок, гуркотіння тощо.

Номер слайду 6

Узагальни і схарактеризуй пасторальні настрої в різних видах мистецтва. Музика «Пасторальної» симфонії Л. ван Бетховена стала натхненником для творців мультфільму «Фантазія». На дозвіллі переглянь мультфільм і порівняй його настрій із власними враженнями від цієї музики.«Пасторальна» симфонія Л. Бетховена надихала учасників міжнародного екологічного проєкту «Beethoven Pastoral Project». Вони закликали людей переосмислити своє ставлення до природи й захистити довкілля задля себе і нащадків. А які екологічні заходи запропонуєш ти?

pptx
Додано
11 жовтня 2023
Переглядів
1465
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку