Презентація "Друга війна більшовицької росії з УНР", історія України, 10 клас

Про матеріал
Дана презентація допоможе учням у повному обсязі вивчити задану тему. Інформація адаптована під успішне виконання контрольної роботи і стане у нагоді під час підготовки до ЗНО. Матеріал подано компактно, але в повному обсязі, як того вимагає програма ЗНО.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема. Друга війна більшовицької Росії з УНРПригадайте, коли відбулася перша радянсько-українська війна?Перша радянсько-українська війна – це збройний конфлікт між Радянською Росією і УНР у період від 21 грудня 1917 року по 12 червня 1918 р. Війна відбувалася за контроль над територіями колишньої Російської імперії землі яких населяли переважно українці. Війна закінчилася перемогою УНР за допомогою Австро-німецьких союзників.

Номер слайду 2

Друга війна більшовицької Росії з УНРПричина: Прагнення більшовиків встановити контроль над Україною. Привід: Ультиматум Директорії більшовикам (Раднаркому) з вимогою припинити воєнні дії і негайно вивести російські війська з території України. Перебіг подій: Січень 1919 р. – захоплення більшовиками Харкова; переїзд українського радянського уряду до Харкова; перетворення Харкова на столицю України. Січень 1919 р. – захоплення більшовиками Півдня України. Лютий 1919 р. – вступ більшовиків до Києва, розгром сил Директорії

Номер слайду 3

Друга радянізація України (1919 р)Пригадайте, коли відбулася перша радянізація України?Перша радянізація відбулася після першої війни більшовицької Росії з УНР. Радянізація – це процес встановлення радянської влади. Складові другої радянізації України (1919 р.): Створення робітничо-селянського уряду України. Заміна назви УНР на Українську Соціалістичну Радянську Республіку (УСРР) (ЗНО!!!)Створення першого українського радянського уряду на чолі з Християном Раковським (ЗНО!!! Знати візуально) Березень 1919 р. затвердження першої Конституції УСРР, яка закріплювала диктатуру пролетаріату , скасовувала приватну власність. Проведення політики «воєнного комунізму».

Номер слайду 4

Політика «воєнного комунізму» Політика «воєнного комунізму» - це система надзвичайних заходів керування економікою, що проводилася більшовиками протягом 1919-1920 рр. і мала на меті побудову комунізму насильницькими методами. Складові політики «воєнного комунізму»: Запровадження продрозкладки (насильницьке вилучення «надлишків» продовольства у селян)Кругова порука3. Державна монополія на продаж і заготівлю зерна4. Формування продзагонів з метою насильницького вилучення продовольства у селян5. Націоналізація промисловості6. Встановлення державного контролю над виробництвом7. Загальна трудова повинність8. Мілітарізація (поширення військових законів) праці9. Зрівняльний розподіл продуктів харчування серед працюючих10. Відмова від грошей11. Запровадження карткової системи12. Заборона приватної торгівлі13. Встановлення «твердих» цін на товари14. Скасування плати за житло, комунальні послуги, транспорт15. Споживчий аскетизм населення

Номер слайду 5

Наслідки політики «воєнного комунізму»: Економічна розруха. Падіння життєвого рівня. Соціальне напруження. Розгортання повстанського руху проти політики більшовиків. Червоний терор (репресії, які здійснювали більшовики проти широких соціальних груп, включаючи робітників та селян, що були оголошені «класовими ворогами» )

Номер слайду 6

Військова інтервенція (вторгнення) Антанти на півдні України. Перебіг подій: Грудень 1917 р. – поділ Британією і Францією Російської імперії на сфери впливу, згідно з якими Україна потрапляла до зони впливу Франції1918 р. – затвердження Прем’єр-міністром Франції Клемансо плану встановлення військового контролю за північно-чорноморськими портами1918 р. – висадка перших десантів у Севастополі1918 р. – висадка військового десанту в Одесі, Херсоні, Миколаєві (війська УНР не чинили опору, залишили ці міста)Результати висадки десанту: Початок українсько-французьких переговорів: поділ півдня колишньої Російської імперії на 2 частини. Окупація краю французькими військами. Створення єдиного антибільшовицького фронту на чолі з французьким командуванням. Проведення аграрної реформи, яка передбачала викуп великих маєтків і збереження приватної власностіУправління фінансами і залізницею залишалося за французами

Номер слайду 7

Домашнє завдання: Вивчити конспект (вміти усно відтворити фрагменти конспекту своїми словами)Створити презентацію «Політика «воєнного комунізму»»

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Трифонова Світлана В'ячеславівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Більченко Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
17 липня 2023
Переглядів
4501
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку