Презентація "Другорядні члени речення. Узагальнення вивченого" для 5 класу

Про матеріал
Презентація стане у нагоді при повторенні й узагальненні вивченого про другорядні члени речення. Матеріал спрямований на вдосконалення умінь будувати речення, робити їх синтаксичний аналіз. Творчі завдання покликані розвивати креативні можливості дітей, сприяти позитивному ставленню до світу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ДРУГОРЯДНІ ЧЛЕНИ РЕЧЕННЯ. УЗАГАЛЬНЕННЯ ВИВЧЕНОГО

Номер слайду 2

ОЧІКУВАНІ РЕЗУЛЬТАТИ: повторимо та узагальнимо матеріал про другорядні члени речення; удосконалимо вміння конструювати речення з другорядними членами, робити їх синтаксичний аналіз, доцільно вживати у мовленні; продовжимо розвивати творчі здібності, спостережливість та уяву; формуватимемо почуття прекрасного, позитивного ставлення до світу.

Номер слайду 3

ЗАПИШІТЬ РЕЧЕННЯ, ЗРОБІТЬ ЇХ СИНТАКСИЧНИЙ РОЗБІР. ПІДСНІЖНИКИ – ПРОВІСНИКИ ТЕПЛА. ВОНИ ВІДКРИВАЮТЬ ВЕСНЯНИЙ КАРНАВАЛ ЦВІТІННЯ. ПОТІМ З’ЯВЛЯЄТЬСЯ СОН. ЦЮ КВІТКУ ЩЕ НАЗИВАЮТЬ ДИКИМ ТЮЛЬПАНОМ. ЗАВЖДИ МИЛУЙМОСЯ ЧАРІВНОЮ КРАСОЮ ПРИРОДИ!

Номер слайду 4

Розгляньте ілюстрації. Дайте відповіді на запитання, використовуючи додатки. Я бачу кого? що? Я вражений(-а) чим?

Номер слайду 5

Відгадайте загадку. Літає часто він довкола, Дерев чимало поламав, Але ніде, ніхто й ніколи Його не бачив, не тримав.

Номер слайду 6

СКЛАДІТЬ ТРИ РЕЧЕННЯ ЗІ СЛОВОМ ВІТЕР, У КОЖНОМУ З ЯКИХ ВОНО Б ВИСТУПАЛО ІНШИМ ЧЛЕНОМ РЕЧЕННЯ (ПІДМЕТОМ, ДОДАТКОМ, ОЗНАЧЕННЯМ). Закінчення можна змінювати.

Номер слайду 7

СОНЦЕ ВКРИЛОСЯ ХМАРКАМИ, ХТОСЬ НЕВИДИМИЙ В ІМЛІ НЕБО СІРИМИ НИТКАМИ ПРИШИВАЄ ДО ЗЕМЛІ. М. БІЛЕЦЬКИЙ ПРО ЯКЕ ЯВИЩЕ ПРИРОДИ ЙДЕ МОВА?

Номер слайду 8

Синя хмара до городу В решеті носила воду. Що із річки набере В решето своє старе – Те й проллється в болота З дірявого решета. Кожній квітці і травинці Наливала по краплинці. Хмара синя – Дуже добра господиня. Дякуємо щедрій хмарі За небеснії нектари. Ніна Горик Назвіть означення, використані в тексті вірша.

Номер слайду 9

ІЗ ПОЕЗІЇ НІНИ ГОРИК ВИПИШІТЬ ОБСТАВИНИ. ПАРАСОЛЬКИ Прилетів до нас на хмаринці І спустився на брук без калош По драбинці, як павутинці, Босоногий веселий дощ. Парасолька раділа кожна, Приміряла своє вбрання: - Скільки сонцю палити можна? Хай цей дощик проллє з півдня! І поважно виходили з дому Парасольки то тут, то там, І кивали своїм знайомим, Й зацвітали від привітань. - Мокрий день Вам! Я Вас десь бачив!.. – Придивлявся зустрічний плащ, - Ах, пробачте, я необачно Зачепив капелюшок ваш. - Чи давно ви були на ринку? Що там є і в якій ціні? - Зупинялися на хвилинку Парасольки прості й складні. І люб'язні слова звучали, Й, нагулявшися досхочу, Парасольки бігцем прощались: - До наступного дощу!

Номер слайду 10

Куди мандрує парасолька?(5 – 6 речень) Визначте другорядні члени речення: І ряд – додатки, ІІ ряд – означення, ІІІ ряд – обставини.

Номер слайду 11

ЛІНГВІСТИЧНА РОЗМИНКА Час настав всім відпочити, трішки сили відновити. Отже, діти, дружно встали, усміхнулись й пригадали Зараз всі без заперечення другорядні члени речення. Каже нам обставина: - Руки вгору підняли, потім опустили, Нахилились трішки вниз й ними потрусили. А додаток просить всіх, щоб лунав у класі сміх. До сусіда доторкніться, йому щиро посміхніться. Пита всіх означення: - 5-А – хороший клас? Дружний? Покивати час. Раз – нагнулись. Два – присіли. Хай міцніє ваше тіло. Я питаю: „Відпочили? Ну, тоді тихенько сіли“.

Номер слайду 12

ЯКІ ЛЕГЕНДИ ТА МІФИ ВИ ЗНАЄТЕ ПРО ВЕСЕЛКУ?

Номер слайду 13

НАПИШІТЬ ВЛАСНИЙ ВИСЛІВ ДЛЯ ЗАПАМ’ЯТОВУВАННЯ ПОСЛІДОВНОСТІ КОЛЬОРІВ ВЕСЕЛКИ. ВКАЖІТЬ ЧЛЕНИ РЕЧЕННЯ.

Номер слайду 14

СКЛАДІТЬ СЕНКАН ДО СЛОВА УРОК . 1. Іменник. 2. Два прикметники. 3. Три дієслова. 4. Фраза, у якій висловлюється ставлення до теми, почуття з приводу обговорюваного. 5. Синонім до першого слова.

Номер слайду 15

САМООЦІНЮВАННЯ (ВІД 0 ДО 4 БАЛІВ ЗА КОЖНИЙ ПУНКТ) 1. Я був(-ла) активним(-ою) на уроці, висловлювався(-лась) чітко, доречно і правильно. 2. Я виконував(-ла) творчу роботу, складав(-ла) сенкан, працював(-ла) у групі. 3. Я узагальнював(-ла) почуте та побачене на уроці, робив(-ла) висновки.

Номер слайду 16

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ 1.ПОВТОРИТИ МАТЕРІАЛ ПРО ДРУГОРЯДНІ ЧЛЕНИ РЕЧЕННЯ. 2.СКЛАСТИ МІНІТВІР «ЯКЕ ЯВИЩЕ ПРИРОДИ МЕНІ ПОДОБАЄТЬСЯ НАЙБІЛЬШЕ?». 3.ПІДКРЕСЛИТИ ДРУГОРЯДНІ ЧЛЕНИ РЕЧЕННЯ.

ppt
Додано
15 серпня
Переглядів
115
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку