Презентація "Двоє жадібних ведмежат в Країні Математики"

Про матеріал
Заняття з художньомовленнєвої діяльності + математика для дітей старшого дошкільного віку ЗДО. Слухання угорської народної казки "Двоє жадібних ведмежат". Поділ цілого на дві рівні частини. Орієнтування у просторі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Двоє жадібних ведмежатв країні Математики Старший дошкільний вік. ХМД + математика. Ковшикова Ольга Іванівна

Номер слайду 2

Вітаю вас, мої любі зірочки! Сьогодні ми з Королевою Математикою запрошуємо вас до угорської народної казки «Двоє жадібних ведмежат»

Номер слайду 3

У неходженому, небаченому густому лісі, ген у самісінькій хащі, жила стара ведмедиця. У старої ведмедиці було двоє синів. Коли ведмежата повиростали, вирішили вони піти по світу шукати щастя. Йшли вони, йшли. І день ішли, і другий ішли. Нарешті весь харч вони з’їли. А по дорозі ніякої їжі не можна було дістати. Понурі, чвалали дорогою ведмежата.— Ох, братику, до чого ж мені їсти хочеться! — поскаржився менший.— А мені ще більше! — засмучено похитав головою старший.

Номер слайду 4

Отак вони все йшли та йшли, доки зненацька не натрапили на велику круглу головку сиру. Спершу хотіли поділити її по справедливості, порівну, але не зуміли. Такі вже пожадливі були: кожне боялося, що йому припаде менше. Сперечалися вони, лаялися, ричали, коли раптом підійшла до них лисиця.

Номер слайду 5

— Про що це ви сперечаєтеся, молодята? — спитала крутійка. Ведмежата розповіли лисиці про свою біду.— Та яка ж це біда! — сказала лисиця. — Це не біда! Я поділю вам сир порівну: чи менший, чи старший — мені байдуже.— Оце добре! — радо вигукнули ведмежата. — Діли!Лисичка взяла сир і розломила його надвоє. Але стара крутійка розколола головку так, що один шматок був більший.

Номер слайду 6

Ведмежата враз закричали: Цей більший!Лисиця заспокоїла їх:— Тихше, молодята! І ця біда — не біда. Трошечки терпіння, зараз я все уладнаю. Вона відкусила добрий шмат від більшого кружальця і проковтнула його. Тепер більшим став менший шматок. І так не однаково! — занепокоїлися ведмежата. Лисиця подивилася на них докірливо.— Та чого там!—сказала вона. — Я сама знаю, що роблю!

Номер слайду 7

Ще трошечки — і буде порівну. Отак тривав поділ. Ведмежата лише чорними носами поводили туди-сюди, туди-сюди — від більшого до меншого, від меншого до більшого шматка. Поки лисиця не наїлась, вона все ділила і ділила. А на той час, коли обидва шматки стали однаковими, ведмежатам вже й їсти нічого було: якихось дві дрібочки сиру лишилося!Ну що ж, — сказала лисиця, — хоч і небагато, зате порівну! Їжте на здоров’я, ведмежата! — засміялася вона і, насмішкувато помахавши хвостом, зникла.

Номер слайду 8

Чому ведмежата не змогли поділити сир між собою? Чомувони виявили жадібність?(Тому що не вміли поділяти предмети на дві рівні частини.). Давайте навчімо ведмежат поділяти предмети навпіл.

Номер слайду 9

Знайдіть спосіб, як поділити сир на дві рівні частини. На якугеометричну фігуру схожий сир?Як можна поділити круг на 2 рівні частини?

Номер слайду 10

На скільки частин поділили круг? Чи рівні за величиною вийшли частини?Як це перевірити? (Прикласти одну до одної.)Якщо частини вийшли рівні за величиною, чи можна їх назвати половинами?

Номер слайду 11

Скільки половин потрібно, щоб скласти ціле? Що більше —половина чи ціле? Що менше?Якщо поділити круг на 2 рівні частини, чи можна назвати кожну «одна друга» (1/2)? Чому?Що більше — «одна друга» (1/2) чи ціле? Що менше?

Номер слайду 12

Скільки цілих яблук приготувала Королева Математика для Ведмежат?

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Скільки цілих суничок приготувала Королева Математика для Ведмежат?

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Також Королева Математика пригощає ведмежат медом та малиною. В який бік дивиться перший ведмедик? Що у нього зліва? А другий ведмедик? Що у нього справа?

Номер слайду 17

Скільки бджілок летить вправо? Скільки вліво ?Скільки вгору? Скільки вниз?

Номер слайду 18

Посилання на відеоцього заняття на каналі «Зірочковий вихователь» https://youtu.be/k. C73 Hag3a. AQКовшикова Ольга Іванівна

pptx
Додано
7 листопада 2023
Переглядів
204
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку