Презентація. Джанні Родарі

Про матеріал
Дана презентація містить цікаві факти про життя і творчість відомого італійського письменника Джанні Родарі, а також ілюстрації до вірша "Листівки з видами міст".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Джанні Родарі (1920 -1980). Казкар з ІталіїДжа́нні Рода́рі - італійський письменник, журналіст. Найбільше визнання отримав завдяки казкам і книжкам для дітей. Твори Джанні Родарі перекладені багатьма мовами світу.

Номер слайду 2

Творчість письменника. Збірка «Книжка веселих віршів» (Il libro delle filastrocche, 1950)«Порада піонеру», (Il manuale del Pionere, 1951)«Пригоди Цибуліно» (Il Romanzo di Cipollino, 1951; Le avventure di Cipollino у 1957)Збірка віршів «Поїзд віршів» (Il treno delle filastrocche, 1952)«Джельсоміно у Країні брехунів» (Gelsomino nel paese dei bugiardi, 1959)Збірка «Вірші в небі і на землі» (Filastrocche in cielo e in terra, 1960)Збірка «Казки телефоном» (Favole al telefono, 1960)«Джип в телевізорі»«Планета новорічних ялинок»«Подорож Блакитної Стріли»«Які бувають помилки»Збірка «Торт у небі»«Як подорожував Джованніно на ім'я Нероба»«Граматика фантазії»«Жив-був двічі барон Ламберто»«Волоцюги»

Номер слайду 3

                                 Цікаві факти із життя письменника. У дитинстві Родарі часто хворів, але вже з раннього віку стало ясно, що хлопчикові подобається творчість: він із задоволенням малював, грав на скрипці, писав вірші та багато читав.

Номер слайду 4

У дитинстві мріяв стати художником, потім захоплювався музикою, а пізніше мріяв стати винахідником іграшок. І не звичайних, а зовсім нових, неймовірних, які б змогли бути цікавими дуже довго. Джанні 3 роки присвятив грі на скрипці.

Номер слайду 5

Грошей на навчання не було, тому Родарі навчався в духовній семінарії, бо там учнів і годували, і одягали. У 17 років почав викладати в початкових класах місцевих сільських шкіл. Йому подобалося працювати з дітьми, придумувати для своїх учнів кумедні та повчальні історії.

Номер слайду 6

1948-го 28-річний Джанні Родарі працював у міланській "Уніті" — газеті італійської компартії. Дізнавшись, що молодий журналіст учителював у початкових класах, головний редактор видання запропонував йому вести в недільних номерах дитячу рубрику. На той час в Італії для малих видавали "книжки-карамельки" — казочки про пригоди янголяток і рожевих жирафів. Та Джанні вважав, що дітям робітників потрібні були казки, які б розповідали їм про працю, навчання, справжнє життя.

Номер слайду 7

Якось до редакції надійшов лист від однієї жінки. "Я живу в темному й сирому підвалі, уже багато років у нас немає домівки, — писала вона. — У цьому підвалі росте мій синочок, його звати Чиччо. Напиши для нього віршика".І Джанні написав пісеньку про Чиччо, а тоді ще багато віршів про знедолених дітей. А 1951-го з'явилася його перша казка "Пригоди Чиполліно". Герой казки – веселий, дотепний і вигадливий хлопчик – цибулинка. Цибулино – мандрує по казковій країні, захищаючи бідняків, і борючись з гнобителями.  Кмітливий і веселий хлопчик-цибулинка та його друзі влаштовують у своїй фруктово-овочевій країні соціалістичну революцію та перемагають експлуататорів.

Номер слайду 8

Зовсім незвичними виявилися „Казки по телефону ”. Їх розповідає своїй доньці батько, який комівояжером весь час мандрує по Італії. Щовечора він дзвонить додому – і починається нова казка. А оскільки за телефонну розмову, хоч і казкову, доводиться платити, то і казки виявляються зовсім короткими, але цікавими, дотепними і мудрими.

Номер слайду 9

У казці „Подорож голубої стріли”, де від своєї хазяйки – різдвяної феї втікають іграшки. Вони хочуть зробити святкову приємність тим дітям, батьки яких через свою бідність не можуть купити для них іграшок. Забавляючи своїх читачів, Родарі розповідає їм про зовсім серйозні речі, даючи уявлення про дружбу, доброту, правду, справедливість.

Номер слайду 10

Все життя письменника проникнуте турботою про дітей, про їх здоров’я, про їх майбутнє. Ось як він говорить про це у вірші „Літня спека”: Обрали б мене президентом, то враз Я видав би строгий – престрогий наказ: Параграф перший. Улітку всі діти Не мають права у місті сидіти. Параграф другий. Для дітвори Відкриті безплатні морські табори. Параграф третій. Малятам віднині Належать Альпи і Апенніни. Хто не послухає цього наказу, Того в тюрму посадити відразу.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

1973-го в СРСР екранізували "Пригоди Чиполіно". В одній із епізодичних ролей знявся сам автор.

Номер слайду 13

Джанні Родарі в своїх казках завжди залишав можливість читачеві додумати закінчення історії на власний розсуд. Він писав: "Ніколи не намагайтеся залякати себе словом "кінець". Закінчень у казки може скільки завгодно, хоч всі 13".

Номер слайду 14

Українською мовою твори Джанні Родарі перекладали А. Іллічевський, І. Корунець, І. Дзюба, А. Собуцький, М. Лукаш, І. Труш.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Борсук Наталя
    Дякую за презентацію
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
9 березня 2021
Переглядів
7092
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку