Презентація "Джаз" урок №17

Про матеріал
Історія джазу, видатні джазові виконавці. Доцільно використовувати при вивченні нового матеріалу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ДЖАЗ«Якщо ви будете питати, що таке джаз, то ніколи не дізнаєтесь». (Луї Армстронг)

Номер слайду 2

Джаз (англ. jazz ) — напрям у музиці, що виник на межі XIX – XX столітть у США як синтез африканської та європейської культур. Батьківщина джазу – Новий Орлеан. Характерні риси джазу: імпровізація, підвищена емоційність, звуконаслідування, специфічний склад виконавців, використання різноманітних тембрових барв, синкопований ритм, поліритмія. Витоки джазу: спірічуелс, блюз, регтайм.

Номер слайду 3

Спірічуелс – духовна пісня – гімн афроамериканців. Спірісуелс завжди виконує колектив співаків, супроводжуючи свій спів ритмічними ударами в долоні, притупуванням, рухами тіла.

Номер слайду 4

Блюз – пісня – сповідь афроамериканців, сповнена печалі, смутку, журби. Це сольно-пісенний жанр, який має драматичне спрамування. В блюзі відображаються особисті хвилювання, емоції, почуття людини. Однак яскравими ознаками блюзу також є гумор та іронія.

Номер слайду 5

Регтайм (ragtime, від ragged time –”рваний ритм”, буквально “розірваний час”) – це танцювальна мелодія, дуже ритмічна, з характернім синкопованим ритмом.  Скотт Джоплін – афроамериканський композитор, піаніст, автор 44 регтаймів.

Номер слайду 6

БІГ-БЕНД (англ. big band - великий оркестр) - великий джазовий оркестр з 17 - 20-ти музикантів. Класичний склад біг-бенду — ритмічна секція (ударні, фортепіано, контрабас, гітара) і секція духових (іноді називають мелодична секція), що поділяється на підсекції труб, тромбонів та саксофонів.

Номер слайду 7

Луї Армстронг – це історія джазу. З нього почалася ера солістів-віртуозів. Найвідоміший джазовий музикант планети, трубач, співак, у США відомий як король джазу.  Він зробив найбільший вплив на розвиток джазу і здійснив багато для його популяризації в усьому світі.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Дюк Еллінгтон— видатний афроамериканський джазовий музикант, композитор, піаніст, керівник всесвітньо відомого оркестру. Невловима творча особистість. Він завжди дивував своїм новаторством та оригінальністю. Саме йому належить ідея використовувати людський голос як інструмент. Еллінгтон підняв престиж джазу як рівноправного виду музичного мистецтва. 

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Джордж Гершвін – американський композитор. В основу своєї музики поклав негритянську народну музику джазового характеру, поєднуючи її з симфонічною музикою. Створив новий музичний жанр – симфоджаз( поєднання жанрів легкої та симфонічної музики).

Номер слайду 12

Елла Фіцджералд (1917 – 1996) Американська джазова співачка, відома також як «Леді Елла» і «Перша леді пісні». Володарка голосу діапазоном у три октави, Фіцджеральд вважається однією з найбільших вокалісток в історії джазу. Для її виконавської манери були характерні чистота тону, бездоганна дикція, фразування та інтонація, а також майстерна імпровізація.

Номер слайду 13

«Джаз – не просто музика. Він несе у собі універсальне послання миру, гармонійно поєднуючи мелодію і зміст, розповідаючи про важливі для кожного цінності, створюючи унікальні можливості для взаєморозуміння завдяки сприйняттю, грі, імпровізації‘». (І. Бокова – Генеральний директор ЮНЕСКО)

pptx
Додав(-ла)
Чала Валентина
Додано
31 січня 2022
Переглядів
3134
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку