Презентація «Джейн Ейр»

Про матеріал
Матеріал презентації містить матеріал, якого немає в підручнику, тому що цей твір вивчається замість творів російських письменників, вилучених з програми у зв‘язку з політичними подіями. Подано біографічні дані, сюжет роману та матеріали для закріплення.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

"Перед тобою, читачу, постанепросте буденне життя в усій йогонеприкрашеній правдивості.«Шарлотта Бронте. Кухарський ліцей Іванківської селищної ради. ПРЕЗЕНТАЦІЯІз зарубіжної літератури9 клас. Підготувала вчителька зарубіжної літератури. Кошлєц Людмила Іванівна2023

Номер слайду 2

Літературна обдарованість Шарлотти Бронте виявилася рано, але шлях до визнання був для неї довгим і болісним. Колись хтось сказав, що кожна людина за своє життя може написати один роман , про своє життя. Шарлотта Бронте написала не один твір. Але один із них став бестселером. Це роман «Джейн Ейр». Історія створення роману почалася у довгі, нудні вечори, коли весь дім у Хаоурті відходив до сну, і рівно о 9 годині Патрик Бронте зачиняв вхідні двері. В такі години сестри читали одна одній те, що вони написали за день. Одного разу Шарлотта помітила: чому героїні романів не по-людськи прекрасні. «Але читача інакше не залучиш», - заперечили Емілі та Енн. «Ви помиляєтеся, - сказала Шарлотта. Хочете, моя героїня буде негарною зовнішнє, але по-людськи настільки , що її полюблять?» Саме такою героїнею стала її Джейн Ейр.1816-1855 Шарлотта Бронте

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Уперше роман був опублікований у Лондоні в 1847 році «Смітом Елдером і Ко» (Smith, Elder & Company), із заголовком «Jane Eyre: An Autobiography» під псевдонімом Коррер Біль (Currer Bell). Відразу ж після публікації, книга отримала любов читачів і гарні відгуки критиків, включаючи Вільяма Теккерея, якому Бронте присвятила друге видання. У романі «Джейн Ейр» використано багато традицій готичного роману, наприклад, готичний маєток. У романі фігурує Байронівський герой (Рочестер), а також божевільна жінка (Берта, його дружина). Також присутні літературні алюзії на Біблію, англійські казки, «Шлях Пілігрима», «Загублений Рай», добутку Вальтера Скотта. Крім того, Бронте у книзі уникає деяких штампів вікторианського роману, наприклад, не виведене примирення між Джейн і вмираючою тіткою, й не показана «занепала жінка».

Номер слайду 5

«Авторка і героїня»Критерії порівняння. Шарлотта Бронте. Джейн Ейр. Родина   Багатодітна родина англіканського священика. Мати рано померла. Після смерті батьків переїздить до родини дядька, який теж згодом помирає. Зовнішність і риси характеру«Я згадую схвильовану, збентежену постать, маленьку руку, великі чесні очі…Вона справила на мене враження дуже чистої істоти, людини високих помислів». Вільям Теккерей«Ви думаєте, що, коли я бідна, безрідна, некрасива і мала на зріст, у мене немає душі, немає серця? Ви помиляєтесь! У мене є душа, як і у вас, і серце також!» Шарлотта Бронте. Освіта і виховання. Спочатку сирітський притулок Коун-Брідж, потім школа в Ро-Геді, де вона отримала чудову освіту, яка допомогла розвинутися її природному письменницькому дару, і знайшла вірних подруг, котрі підтримували її впродовж усього життя. Ловудська школа для дівчаток, у якій потім працювала вчителькою. Ця школа стала справжнім випробуванням на міцність і витривалість, загартувала фізично і морально, дала можливість пізнати справжню дружбу. Життєві випробування. Рання втрата матері, суворість батька, смерть сестер і брата –все це знайшло відображення у творах письменниці. Знущання тітки та її дітей над бідною сиротою, брехня містера Броклгерста, розчарування обманом коханого не зламали, а лише загартували її. Досягнення незалежностіСпочатку було видано спільну з сестрами поетичну збірку, а потім роман «Джейн Ейр», що приніс всесвітнє визнання. Отримує фінансову незалежність разом зі спадком багатого дядька,рятує з пожежі містера Едварда, стає його дружиною і господинею маєтку Торнфілд.

Номер слайду 6

Головні герої твору. Джейн Ейр – сирота, цілеспрямована, чесна та добра дівчина. Містер Рочестер – гордий, норовливий і суворий чоловік, багатий і знатний пан. Місіс Рід – тітка Джейн, яка віддала її у притулок для сиріт. Еліза, Джон та Джорджіана – діти місіс Рід. Міс Темпль – директор Ловуда, добра, співчутлива молода жінка. Містер Брокльхерст – один із піклувальників Ловуда, жорстока і жадібна людина. Елен Бернс – найкраща подруга Джейн у Ловудській школі. Адель Варанс – вихованка містера Рочестера. Місіс Фейрфакс – економка містера Рочестера, добра, дбайлива жінка. Бланш Інгрем – гордовита красуня, головна претендентка на серце та статки Рочестера. Берта Рочестер – божевільна дружина містера Рочестера.-Грейс Пул – доглядальниця божевільної Берти.

Номер слайду 7

У місіс Рід Міс Джейн Ейр десять років. Будучи зовсім крихтою, вона втратила батька і матір. Тепер сирота живе в багатому маєтку своєї тітки по материнській лінії – вдови місіс Рід. Крім Джейн, в будинку також виховуються рідні діти місіс Рід – Еліза, Джон і Джорджіан. І всі вони ненавидять маленьку Джен Ейр. Тепер кожен день маленької Джейн доводиться вислуховувати докори тітки, терпіти приниження і побої братів і сестер. І навіть прислуга дивиться на крихту Ейр зверхньо. Щогодини Джейн нагадують, що вона знаходиться в будинку рідних з величезної милості, в іншому випадку її долею стали б голод, холод і злидні.   Серед всіх мешканців маєтку Гейтсхед найбільшим ворогом Джейн Ейр був її кузен Джон. Цей чотирнадцятирічний телепень не упускав можливості образити сироту й дати тендітній дівчинці ляпаса. У цей день Джон, за своїм звичаєм, знову знайшов причину, щоб причепитися до кузини. Не в силах більше мовчати, тендітна Ейр з відвагою накинулася на свого мучителя. В ході нетривалої бійки перемогу, звичайно ж, здобув Джон, а Джейн боляче вдарилася об одвірок. Але ось невдача – місіс Рід немов не помітила рани, що кровоточить на голові Джейн і звинуватила її в нападі на майстра Джона. За це «негідна дівчинка» була покарана і відправлена ​​в «червону кімнату». Саме там колись помер містер Рід, рідний дядько дівчинки. Всі домашні були переконані, що в покоях і зараз живе дух померлого господаря, так що в кімнату з побоюванням заходили навіть вдень. Джейн ж виявилися замкнена тут на цілу ніч. За час перебування в кімнаті з дівчинкою трапився нервовий припадок, і вона сильно захворіла. 

Номер слайду 8

Джейн у червоній кімнатіУ червоній кімнаті було холодно, бо тут рідко палили; там було дуже тихо, бо вона містилась далеко від дитячої кімнати й кухні; вона здавалась похмурою, бо її рідко відвідували. Саме там колись помер містер Рід, рідний дядько дівчинки. Всі домашні були переконані, що в покоях і зараз живе дух померлого господаря, так що в кімнату з побоюванням заходили навіть вдень. Джейн ж виявилися замкнена тут на цілу ніч. За час перебування в кімнаті з дівчинкою трапився нервовий припадок, і вона сильно захворіла. Найзапекліша битва і перша здобута перемога Місіс Рід викликала чоловіка, який би міг оглянути хвору. Ним став, звичайно, не лікар, який лікував членів сім’ї, а лише аптекар, що викликався для хворої прислуги. Добрий містер Ллойд багато розмовляв зі своєю маленькою пацієнткою. «Чому плакала юна міс? Від болю? Її хтось вдарив?» «Я не маленька, щоб плакати через подряпини, -говорила з розстановкою розумненька Ейр, – Я плакала через те, що глибоко нещасна». Завдяки турботам містера Ллойда Джейн була визначена в школу-притулок. Назавжди залишаючи Гейтсхед, Джен не прощається з рідними, тітка Рід наказала племінниці не турбувати їх вранці. Джен це не засмутило: «Вони мені не родичі і не добрі друзі, а вороги. Прощай, Гейтсхед! Я не стану нудьгувати ».

Номер слайду 9

Притулок у Ловуді  Школа-інтернат, він же Ловудский притулок, не опинився обітованою землею. Вихованки цього похмурого навчального закладу часто були змушені задовольнятися мізерною їжею, вони ходили в однакових коричневих сукнях з грубої тканини, спали по двоє на незручних ліжках, грілися біля сирітського вогню і слухали настанови нудних старих дів. На тлі цього помітно виділялася лише фігура директорки міс Марії Темпль – величної красуні з рисами аристократки. Вона стала справжнім ідеалом для юної Джейн Ейр. Хоч як би був поганий Ловудский притулок, для Джейн він став справжнім порятунком. Він визволив її з «золотої в’язниці» Гейтсхед, подарував подругу і наставницю, а також озброїв багажем необхідних знань. Провівши вісім років у стінах Ловуду, Джейн Ейр отримала квиток в доросле життя. Звичаї Ловудапростий харчстрогий одяг скромні помешкання невибагливість працьовитість

Номер слайду 10

Протягом цих восьми років моє життя було одноманітне, однак не таке вже нещасливе, бо воно не минало в безділлі. Я дістала можливість здобути добру освіту. Я любила деякі науки, прагнула відзначитися в усьому та заслужити похвалу вчительок, особливо моїх улюблених, це приносило мені радість, спонукало мене до ще наполегливішої праці, отже, я цілком використовувала всі надані мені можливості. Хоч як би був поганий Ловудский притулок, для Джейн він став справжнім порятунком. Він визволив її з «золотої в’язниці» Гейтсхед, подарував подругу і наставницю, а також озброїв багажем необхідних знань. Провівши вісім років у стінах Ловуду, Джейн Ейр отримала квиток в доросле життя. З часом я стала першою ученицею в старшому класі, потім мене призначили вчителькою, і на цій посаді я ретельно працювала протягом двох років. "Чого я хочу? Мати нову посаду, жити в іншому домі, серед інших людей, в нових обставинах. Я хочу цього, бо годі сподіватися чогось кращого». Направляючи оголошення в газету, молоденька випускниця ще не підозрювала, що нове місце роботи стане для неї доленосним.

Номер слайду 11

У замку Рочестера Вісімнадцятирічну Джейн Ейр запросили в багатий маєток Торнфілд. Джейн повинна була займатися вихованням його маленької мешканки на ім’я Адель. Власник Торнфілда і опікун Адель містер Едвард Рочестер бував удома нечасто. Це був смаглявий, міцно збитий чоловік, грубуватий і глузливий, не красень і не ввічливий джентльмен. Однак щось невблаганно вабило цих двох людей. Рочестера захоплювали розум, доброта, велична неприступність нової гувернантки, Джейн манила грубувато-добродушна глузливість, життєва мудрість і неканонічність краси господаря. А коли на горизонті з’явилася красуня міс Бланш, що претендувала на роль майбутньої дружини Рочестера, Джейн зрозуміла, що ревнує і закохана. - Що ж хвилювало Джейн? (Вона відчувала, що в маєтку приховують якусь таємницю, пов’язану, на її думку, із жінкою на ім’я Грейс Пул. Іноді вночі дівчина чула нелюдський сміх, таємничі кроки тощо.) Усвідомлюючи, що їй, сірій мишці, безглуздо змагатися зі сліпучою Бланш, Джейн подумувала про нове місце роботи. Яким же було її здивування, коли містер Едвард Рочестер зізнався їй у своїх почуттях і запропонував стати його дружиною. Джейн тут же погодилася вийти заміж за коханого … але щастю пари не судилося статися так швидко.

Номер слайду 12

Коли закохані Джейн і Едвард стояли біля вівтаря, церемонію перервав незнайомець. Він заявив, що цей шлюб не може бути дійсним, тому що Рочестер уже одружений. Захоплений зненацька, Едвард тут же в усьому зізнався. Виявляється, в юності його одружили на багатій вест-індійській спадкоємиці, приховавши від горе-жениха, що у нареченої спадкова схильність до психічних розладів. Незабаром недуга, на яку була приречена Берта (так звали дружину Едварда), проявилася повною мірою. Молода жінка перетворилася на справжнього монстра. Рочестеру нічого не залишалося, як замкнути чудовисько в кімнатах величезного будинку і зажити новим життям. Потім Едвард закохався в красуню співачку, яка незабаром кинула свого залицяльника, залишивши йому на пам’ять дочку. Це Адель, учениця Джейн. Як не благав нещасний наречений пробачити його обман, Джейн була непохитна. Вона не могла залишатися в будинку на правах утриманки. З болем в серці Джейн Ейр залишає Торнфілд і найдорожчу людину на світі. Гувернантка покидає маєток у поспіху, у неї навіть немає грошей. Кучер диліжанса висаджує її в абсолютно незнайомому місці без гроша в кишені. Пригоди Джейн тривають, вона поневіряється по диких місцях, ризикуючи втратити життя від голоду. Зрештою героїня втрачає свідомість біля дверей випадкового будинку, зайти в який їй не дозволила пильна служниця

Номер слайду 13

У родині Ріверсів Після довгих поневірянь Джейн Ейр вдається знову знайти притулок і добрих друзів. Вона знайомиться зі священиком Сент-Джоном Ріверсом і його прекрасними сестрами, починає викладати в сільській школі і вести тихе розмірене і по-своєму щасливе життя. Блакитноокий красень Сент-Джон закохується в Джейн, робить їй пропозицію і запрошує до Індії, куди він прямує в якості місіонера. Джейн благородно відмовляється від пропозиції. А незабаром випадково дізнається, що її дядько, містер Ейр, довгі роки безрезультатно шукав свою племінницю. Перед смертю він заповів свій величезний статок саме їй.  Весь цей час Джейн не покидають думки про Рочестера. Одного разу вона дізнається, що Торнфілд і його господаря спіткало велике горе. Божевільна бранка маєтку підпалила будинок і загинула під час пожежі. Намагаючись врятувати дружину, Рочестер, отримав важкі каліцтва. Він втратив зір, позбувся кисті руки, частина його тіло була покрита шрамами від опіків. Однак для Джейн це не важливо! Вона мчить до коханого, щоб сказати йому «Я тебе люблю!». Тепер вона готова стати його дружиною. Едвард і Джейн щасливо живуть в своєму новому будинку. Через кілька років до Рочестера частково повертається зір, і він бачить усмішку свого ново-народженого сина.

Номер слайду 14

СВОБОДАнезалежність. Рівноправ’я. Як можна пов’язати ці три слова із змістом твору?ПОМІРКУЄМО

Номер слайду 15

ПІДСУМУЄМО

Номер слайду 16

1. Яку країну представляє автор «Джен Ейр»?ПЕРЕВІРИМО ВАШУ УВАЖНІСТЬ АНГЛІЯ2. Вкажіть жанр твору «Джен Ейр» РОМАН 3. За непослух дічинку в дитинстві зачинили у …. ЧЕРВОНІЙ КІМНАТІ4. Найкращою подругою Джен у Ловуді була…. ЕЛЕН БЕРНС5. Яким словом назвав директор притулку Джейн, у чому її звинуватив? ЇЇ НАЗВАЛИ БРЕХУХОЮ, ЗВІНУВАТИЛИ В БРЕХНІ6. Після 8 років, проведених у сирітському притулку, Джейн два роки працювала в ньому …. (вкажіть професію) ВЧИТЕЛЬКОЮ7. Джейн не стала дружиною містера Рочестера, тому що …ВІН БУВ ОДРУЖЕНИЙ8. Покинувши Торнфілд, після довгих поневірянь Джейн знайшла притулок у…. У СІМ’Ї РІВЕРСІВ9. Від кого Джен Ейр отримала спадок? СЕНТ-ДЖОАНА10. Повернувшись до Торнфілда Джейн від шинкаря дізналась, що Рочестер… ВІН ОСЛІП І ВТРАТИВ КІСТЬ РУКИ 11. Що було не так із законною дружиною Рочестера? ЙОГО ДРУЖИНА12. Хто спалив замок Рочестера? ВОНА БУЛА БОЖЕВІЛЬНА

Номер слайду 17

Пізнаємо персонажа за його портретом і характеристикою. Проста і скромна маленька дівчинка – сама-самісінька на світі. Чи знайде вона омріяну любов, якої так потребує? Безсердечна й жорстока тітка…Невже вона здатна зробити Джейн навіки нещасною? Лагідна – найкраща подруга Джейн. Який вплив вона матиме на Джейн? Чи достатньо сильна, щоб вижити? Похмурий та задумливий, але здатний на палкі почуття. Яку таємницю приховує під замком? Дівчинка, якою опікується містер Рочестер, учениця Джейн. Чи до вподоби їй буде нова гувернантка? Служниця, яка живе на третьому поверсі. Яку таємницю вона приховує? Гарний і розумний. Чи допоможе він зцілити розбите серце Джейн? Джейн Ейр. Місіс Рід. Елен Бернс. Адель. Містер Рочестер. Грейс Пул Сент-Джон Ріверс

Номер слайду 18

Варіативне домашнє завдання. Для всього класу: Опрацювати статтю з «Інтернету» «Біографія Шарлоти Бронте» за посиланням: https://www.ukrlib.com.ua/bio-zl/printit.php?tid=47932. Завдання для всіх: прочитати роман «Джейн Ейр», стор. 1-5 за посиланням: https://www.ukrlib.com.ua/world/printit.php?tid=13103 . Подивіться відео «Усе життя писала про кохання. Зіркова історія. Шарлотти Бронте» за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=L_N5 Tv4l. Ogc

Номер слайду 19

Використані джерелаhttps://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A8%D0%B0%D1%80%D0%BB%D0%BE%D1%82%D1%82%D0%B0_%D0%91%D1%80%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B5https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B6%D0%B5%D0%B9%D0%BD_%D0%95%D0%B9%D1%80https://www.ukrlib.com.ua/world/printit.php?tid=1310https://nebobookshop.com.ua/cloud/files/uploads/books/Dzhei_n_Ei_r_razd3.jpghttps://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn: ANd9 Gc. QEjzcxz1 ADQUYa4 I1 Ngp5 Nr-u. Nny. Ma. Yy. Y1j1s. EXQTGZ6 NZ7 Iimmw. IDy. Lku-P0u4nu. Jb. SM&usqp=CAUhttps://www.youtube.com/watch?v=0 Diq. Uw. K4j. YM

Номер слайду 20

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Демчук Діана Сергіївна
    Дякую Вам за чудовий матеріал!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2.  Ludmila
    Дякую Вам!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Копіна Ірина Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Зарубіжна література 9 клас (Ковбасенко Ю.І., Ковбасенко Л.В.)
Додано
20 лютого 2023
Переглядів
9860
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку