Презентація "Джозеф Редьярд Кіплінг“Мауглі”

Про матеріал
Презентація до уроку із зарубіжної літератури 5 клас. Мета: ознайомити здобувачів освіти з біографією англійського письменника Дж. Р. Кіплінга, з його життєвим кредо. "Книга джунглів" - одна з найкращих збірок про взаємодію людини та природи у світовій літературі. Жити за мудрими і справедливими законами Природи, бути з нею як одне нерозривне ціле,вивчати і розуміти її “мову” – ось до чого закликає нас письменник.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Джозеф Редьярд Кіплінг“Мауглі”Ільченко Алла Михайлівна учитель зарубіжної літератури Миколаївського ЗЗСО І-ІІІ ступенів № 11

Номер слайду 2

Народився Кіплінг 30 грудня 1865 року в індійському місті Бомбей, батько його був професором у школі мистецтв.

Номер слайду 3

Сім`я мала гарний будиночок із садом у Бомбеї, екіпаж та прислугу. Тубільна прислуга сильно пестила дітей – Редьярда та його маленьку сестричку Трікс. Місцевою мовою він спочатку розмовляв краще, аніж рідною англійською.

Номер слайду 4

Коли хлопцеві виповнилося 6 років, його привезли на навчання до Англії. Шість наступних років були для хопця жахливими. Закінчивши коледж,Кіплінг повертається до Індії, у Лахор, де на нього вже чекалапосада помічника редактора.

Номер слайду 5

Прихід у світ літератури він пояснив так: “ Ось доля митців – їхній демон сидить у їхніх перах… Мій демон з`явився до мене досить рано у момент сумнівів і сказав: “Займайся цим і нічим іншим!” Я скорився і мав винагороду.”

Номер слайду 6

Для дітей Кіплінг писав протягом 18 років – доки не попідростали його власні діти та племінники. Улюбленим письменником Кіплінга був Льюїс Керролл – його знамениту “Алісу” він знав майже напам`ять.

Номер слайду 7

У житті Джозефа Редьярда Кіплінга були й інші країни Канада, Австралія, Єгипет, Бразилія, Карибські острови. Про кожну з них він писав, але найбільше любив Індію – країну, у якій народився і яку добре знав – як, мабуть, жоден з європейських письменників.

Номер слайду 8

Глибоке знання Індії,її культури, традицій і побуту, щира любов до цієї країни відчутні чи не в кожному рядку його “Книги джунглів” – поетичної розповіді про людське дитинча Мауглі, що росте і виховується за Законами Джунглів у Вільному племені вовків. У цій історії-казці живуть повнокровним життям і Мауглі, і його мудрий і суворий учитель ведмідь Балу, і чесний та благородний ватажок вовчої зграї Акела, і хитрий та підступний тигр Шер-Хан. І, безумовно, одним із головних героїв є мальовнича природа Індії, на фоні якої і розгортаються усі події.

Номер слайду 9

У казці Кіплінга тонко переплітаються реальність з вигадкою. Звірі, які говорять, думають, сперечаються, страждають, чинять добро і зло – це, звичайно, вигадка. Але науці відомі випадки, коли людські діти через різні причини потрапляли у зграї вовків, мавп і виростали там. Вони мали всі звички тварин, серед яких виросли, зовсім не знали людської мови. Коли їх знаходили і забирали до людей, то виявлялася дивна річ: діти дуже важко призвичаювалися до людських умов життя, погано засвоювали мову. Серед людей вони почувалися в неволі, і їх це дуже швидко вбивало.

Номер слайду 10

Жити за мудрими і справедливими законами Природи, бути з нею як одне нерозривне ціле,вивчати і розуміти її “мову” – ось до чого закликає нас письменник. Творчість Кіплінга добре відома в Україні. Вперше українською мовою “Книга джунглів” побачила світ у 1905 році у Львові у перекладі К. Вербини. Згодом твори англійського письменника перекладали Майк Йогансен, Л. Солонько, В. Прокопчук, М. Стріха та інші.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Литвинова Надія Андріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
12 лютого 2023
Переглядів
1853
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку