Презентація "Джутова філігрань"

Про матеріал
Джутова філігрань, історія винекнення, основні елементи. Можна використовувати для учнів 6 класів
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Джутова філігрань

Номер слайду 2

Мета: Знайомство і залучення учнів до технології виготовлення виробів в техніці «Джутова філігрань» з метою підвищення їх майстерності. Завдання: - познайомити учнів з технологією виготовлення виробів в техніці «Джутовая філігрань»;               - навчити учнів найпростішим прийомам та елементам техніки «Джутовая філігрань», поширювати світогляд в процесі вивчення даного виду прикладного мистецтва               - розвивати наочно-образне мислення, пізнавальний інтерес, точність руху, художній смак, творчість. - виховувати творче ставлення до роботи, наполегливість в досягненні мети.

Номер слайду 3

Творчість завжди займала важливе місце у житті людини. Без можливості самовираження люди просто не могли жити. Творчість - це свобода, це можливість бути особистістю, а не похмурим споживачем. Чудово, якщо бажання щось зробити своїми руками збігається з необхідністю в такої річі, як пізнання світу, самого себе та своїх можливостей.

Номер слайду 4

«Постійно винаходити, шукати щось нове, пробувати, удосконалювати і вдосконалюватися - ось єдиний курс вчительського життя», - писав К. Д. Ушинський. І не слідувати цим словам в нашій професії просто неможливо, адже наші вихованці завжди чекають від нас несподіванок і сюрпризів.

Номер слайду 5

Мистецтво філіграні

Номер слайду 6

Історія техники. Філіграною ми називаємо майстерно зроблену річь, з особливою ретельністю і великою увагою до дрібних деталей. А що ж таке філігрань в прямому сенсі цього слова? Філігрань - ювелірна техника, яка є розновидом декоративно – прикладного мистецтва, одним з найдавніших видів художньої обробки металу. Назва «філігрань» походить від двох латинських слів — «філюм» (нитка) і «гранум» (зерно). Давньослов'янське слово «скань» означає звити, скрутити. І ті й інші назви вказують на особливість цього виду обробки металу. Вона складається з напаяного на металевий фон ажурного візерунка з тонкого мідного, срібного або золотого дроту. Таку ж назву носят і вироби, які створені в цій техніці.

Номер слайду 7

У виробництві ювелірних виробів використовують гладкий дріт або звиті з нього шнури. Отримані дротові ажурі доповнюють металевими зернятками (зерно) або емаллю. Візерунок складається з окремих елементів: шнурків, гілочок, ялинок, доріжок, гладі і т.д. В єдине ціле окремі елементи з'єднують за допомогою пайки. Металевими кульками напаюють заздалегідь підготовлені місця (канавки). Зернь на виробі надає йому певну фактуру, гру світла і тіні. Техніка филіграні застосовується для виготовлення предметів домашнього вжитку, високохудожніх витворів.

Номер слайду 8

Паперова філігрань Мистецтво квілінгу - так звана філігрань з паперу, налічує в своїй історії не одну сотню років. Європейська паперопластика, а квілінг є одним з його видів, на даний час надзвичайно популярна. З смужок паперу, зазвичай, шириною від 3 до 9 мм і довжиною 30 і 60 мм, скручуються спіральки, потім їх форма змінюється, їй надають подовжені, краплевідні,овальні, квадратні форми, відповідно до того малюнка, який хочуть отримати.

Номер слайду 9

З простеньких елементів викладається орнамент по вибраному малюнку і прикрашаються шкатулки, дзеркала, листівки або виробляються складні багатометрові композиції. Філігрань з паперу може бути пласкою та об'ємною, однокольровою і яскравою, барвистою. Серед старовинних робіт зустрічаються оклади ікон, прикраси дамських кімнат, предметів домашнього вжитку. Для квілінгу, і не тільки для нього, потрібно терпіння, акуратність і хороший смак, яким не обділена, майже кожна жінка. Виглядають вироби цікаво, гідно, яскраво. Радують око і доставляють задоволення.

Номер слайду 10

ДЖУТОВА ФІЛІГРАНЬ

Номер слайду 11

Актуальність Джутовая філігрань стає дуже популярною серед рукодільниць. Предмети інтер'єру, виконані з джутового шнура, гармонійно вписуються в інтер'єр, додають тепло і затишок, а також можуть стати гарним і дорогим подарунком. Цікавить ця техніка своєю незвичністю і, в той же час, простотою. Вона дає великі можливості для виготовлення найрізноманітніших виробів. Чудовий екологічно чистий матеріал для творчості, який можна купити в будь-якому господарському магазині. Джутовий шпагат можна використовувати не тільки як супутній матеріал - основу, але і як основний і єдиний для створення навіть об'ємних речей. Він пластичний, прекрасно піддається деформації і тримає форму. А вироби з нього достатньо довговічні.

Номер слайду 12

Джутовая філігрань нагадує філігрань з металу і заснована на тих же принципах, що і металева. Техніка джутової філіграні дозволяє створювати неймовірно витончені візерунки на будь-якій поверхні, внаслідок чого її нерідко порівнюють також з різьбленням по дереву: усі лінії настільки тонкі й акуратні, що складно повірити в їхню справжність.

Номер слайду 13

Алгоритм роботи не складний, тому джутова філігрань доступна майстрам - початківцям : достатньо вивчити базові правила, елементи, набрати цікавих трафаретів і пробувати свої сили в цій захоплюючій справі. Техніку джутової філіграні можуть освоїти навіть діти. А вся технологія укладається в декілька слів - джутова філігрань ґрунтується на розташуванні матеріалу завитками або лініями на поверхні, після чого він фіксується клеєм, або залишається на цій же поверхні, або після просушування, знімається і переноситься в потрібне місце.отрібне місце.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Головний матеріал для джутової філіграниі- шпагат або товста нитка. Можна працювати і з тонкими нитками, і навіть з нитками вишивальними, проте форму вони тримають набагато гірше, тому підходять лише при декоруванні пласких виробів, і самостійним елементом без підтримки не стануть. Джут - однорічна рослина сімейства мальвових , росте в Индії - дає волокна, основу для виробництва джутового шнура. Він має природний коричнево - сірий колір і грубувату структуру. Матеріали

Номер слайду 16

Для виконання виробів у техніці джутова філігрань можна придбати джут різної товщини скручування. В загалі використовується джут двониткового скручування. Структура джутового шпагату для філіграні така, що дозволяє викладати візерунок з елементів і ліній будь-якої конфігурації. Це звичайна мотузка, а виглядає в готовій роботі як велика скань. За допомогою цієї мотузочки можна створити абсолютно реальний філігранний узор, тільки набагато більший за візерунок з металевої скані.

Номер слайду 17

Додаткові інструменти, без яких не обійтися - прозорий клей типу «Дракон», «Титан», «Момент», клей ПВА, яки стануть і фіксатором, і своєрідним скульптором, ножиці, пінцет канцелярський ніж з набором лез, металева спиця або невелике шило. Стануть в нагоді дерев'яні шпажки і зубочистки. Можна мати невеликі кусачки. Можуть стати в нагоді акрилові фарби і акриловий лак –для фіксації готового результату і зміни відтінку шнура. При необхідності можна використовувати і додатковий декор - від страз і пайеток до пір'я, намистин, стрічок та інше.

Номер слайду 18

Ці найпростіші інструменти для нашої роботи є вдома у кожного. Ножиці, пінцет,  Пінцет для формування елементів джутовій филиграни незамінний в роботі. З його допомогою можна скрутити, сжати або придавити мотузочку. Пінцет краще мати середнього розміру. Ножиці з гострими кінчиками або невеликі кусачки потрібні для відрізання шнура. За їх допомогою можна зробити гарний зріз під гострим кутом. Такий зріз важливий для правильного з'єднання елементів. Зубочистки і дерев'яні шпажки для виконання джутовій филиграни допоможуть наічнающім при розподіліу клею. Канцелярський ніж необхідний для видалення патьоків клею. Кінчиком ножа можна зрізати зайвий клей між елементами. Також під рукою повинні бути лінійка, аркуш паперу, файл, олівець і дерев'яна або пластикова дощечка. Дощечка потрібна тоді, коли будемо зрізати засохші патьоки клею з готової роботи.

Номер слайду 19

Технологія виготовлення джутової филиграни: правила роботи з клеєм. Клей має велике значення в роботі з джутовою . Використовуємо клей типу «Дракон», «Момент» універсальний, вологостійкий, прозорий або клей ПВА. Такий клей добре проклеює поверхню джуту та склеює елементи, швидко сохне, легко розподіляється по поверхні і відділяється від неї. Клей допомагає зберегти задану форму елемента, надає їй жорсткість. Згідно технології джутовій филиграни, будь-який виріб робиться на поліетиленовій площині. Клей добре лягає на пластикову поверхню, легко розподіляється по ній і так само просто знімається з , не ламаючи набраного джутового візерунка Перед тим як зробити джутову філігрань, треба промазати невелику ділянку шнура клеєм, буквально втирати клей в поверхню мотузки, поки він не перестане липнути до пальців. І відразу, поки мотузка гнучка і гладка, необхідно почати формувати елемент. Необов'язково проклеювати велику ділянку джуту, так як клей може висохнути і гнути шпагат буде складніше. Як що все ж таки мотузка затверділа, можна ще раз промазати цю ділянку клеєм, і вона пом'якшиться.

Номер слайду 20

Для того щоб скласти той чи інший ажурний візерунок, будемо весь час користуватися фігурними елементами. Вони прості за формою, але є основними при складанні будь якого малюнка. Основні елементи джутової філіграниі можуть бути різними за розміром. Можуть мати більш менш вигнуту форму. Можуть бути всередині порожніми або заповненими іншими, дрібнішими, елементами. Кожен елемент робиться з окремого відрізку джуту. Обрізані кінчики елемента повинні бути міцно склеєні між собою або з сусідніми елементами. Обрізати їх необхідно під кутом 45 градусів.

Номер слайду 21

Основні елементи джутової філіграніІснує не так багато основних елементів: це «спіралі - равлики», «крапельки», «завитки», «листочки». Крапелька буває проста(порожня) або заповнена, тобто: в середині можна помістити інший елемент, наприклад петельку меншого розміру. Верхівка краплі може бути округлою або гострою. Округла крапля робиться з одного відрізка джуту. А гостра може бути зроблена і з одного відрізка, якщо верхню частину зігнути і стиснути пінцетом, і з двох відрізків, склеєних між собою у верхній і нижній частині. Вона може бути пряма або вигнута.

Номер слайду 22

Завиток може бути простим - з одним витком (головкою, або колечком) на кінці або складним - з двома або кількома витками. Витки можуть бути вільними, відступаючими один від одного або щільними, що утворюють щільний диск на кінці завитка. Завиток може бути подвійним - мати колечка з двох сторін. Цей елемент можна скрутити за допомогою пінцета. Захопивши кінчик мотузки пінцетом, робимо витки навколо захоплення. Фіксуємо клеєм щоб завиток не розкручувався.

Номер слайду 23

Листочок може бути прямим або вигнутим (фігурним). Робиться з одного відрізка джуту або з двох, кінчики склеюються. Листочок також може бути порожнім або заповненим. Часто заповнення нагадує невеликі дуги, розташовані одна над іншою. Чергуючи або повторюючи ці прості елементи можна скласти багато різних ажурних візерунків.

Номер слайду 24

Заповнення листочка іншими елементами

Номер слайду 25

Або повністю заповнений, нагадуючи «гладь». Такі елементи зазвичай використовуються для виготовлення об‘ємних візерунків, композицій.

Номер слайду 26

Основою для філігранної роботи служать трафарети. Їх можна намалювати, покладаючись на власну фантазію або роздрукувати з інтернету. Малюнок повинен бути намальований чіткими чорними лініями на білому папері А4 і поміщений в прозорий файл.

Номер слайду 27

Склеюються елементи на поліетиленовій поверхні, зручніше робити це на папці-файлі. Малюнок поміщається в кишеню папки-файлу і нікуди не зміщується. Спочатку малюємо елемент клеем по контуру, розподіляючи клей зубочисткою або шпажкою. Приклеюємо до цього контуру відрізок джутового шнура, вигинаючи його по малюнку і обов'язково трохи притискаючи пінцетом, щоб він щільніше склеївся з поверхнею плівки. Елемент повинен бути пласким і рівним.  Будь-який елемент можна формувати відразу на поверхні плівки, а можна спочатку скрутити його в руках за допомогою пінцета, потім приклеїти до плівки і відрізати потрібну довжину від шнура. Всі елементи повинні бути добре склеєні між собою. Для цього кожен елемент треба промащувати клеєм, а після зверху ще фіксувати крапелькою клею для надійності.

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

«Не забороняй себі творити. Нехай деколи входить криво –Твої недолугі мотиви. Ніхто не в силах повторити. Не говори, що ти не вмієш: Ти ні про щоне пожалкуєш…» Луїза Міндулліна. Дякую за увагу і всім творчого натхнення!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Богданова Лидия
    Дякую за цікавий матеріал!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Технології, Презентації
Інкл
Додано
6 березня
Переглядів
207
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку