Презентація " Екологічний проект"

Про матеріал
Вивчити взаємозв'язок між людьми та природою;дослідити вплив людини на довкілля; знайти шляхи подолання екологічної кризи на планеті і виявити , яку роль у цьому можуть відігравати учні - юні екологи.
Перегляд файлу

image 

Екологічний проект " Бережемо довкілля" 3клас ЯДС

В безмежному космосі добре помітна Домівка людини - Земля наша рідна! Планета велична, багата на диво, Усе на ній є, щоб нам жити щасливо. 

image 

1                     - Сотні тисяч років тому, коли кількість людей на землі була обмеженою, їхній розумовий і технічний потенціал був дуже слабким, а могутність Природи незрівнянно більшою порівняно з людською, природне 

середовище практично не відчувало на собі тиску людей воно легко самоочищалося і відновлювалося. Але минали тисячоліття... Людське населення зросло. Людська діяльність перетворилася на могутню силу, здатну

впливати на природу,і це призвело до виникнення глобальних екологічних кризових ситуацій. Природні ресурси перевиснажуються, довкілля забруднюється. ХХІ ст. оголошено століттям екології.

Англійський письменник Бернард Шоу писав: " Ми вже навчилися літати в повітрі, як птахи, ми вже навчилися плавати під водою, як риби, нам ще залишилося навчитися жити на Землі, як ЛЮДИ!"

image 

2                     - Я - Земля! Я тримаю тебе в долонях, людино. Без мене ти не можеш існувати! По мене ступають твої ноги. З моїх джерел ти п'єш воду,дихаєш моїм повітрям. Я одягаю тебе й оберегаю твої покоління. А що ти зробила зі мною, людино?

Поглянь на мене. Я в біді! Мене зривають, палять, риють. Мене зовсім не бережуть: Пляшки, бляшки, скрізь сміття -  Піду я скоро в забуття... Почуйте голос рідний мій! Я плачу дощиком рясним, Я задихаюсь, не мовчу, Я землетрусами кричу, Я гніваюсь ударом грому, Я хочу бути чистою і здоровою! 

Наша планета не витримує екологічних потрясінь: Чорнобиль, засухи в Африці, землетруси в Японії, виснаження озонового прошарку атмосфери, скорочення розмаїття фауни і флори, кислотні дощі над Європою, "парниковий ефект", проблеми промислових відходів...Перелік цей можна продовжувати довго. Які ж шляхи подолання цього - з'ясували наші юні експерти екологи.

image

image

1 група " Повітря"

image 

Без повітря на Землі не було б життя. Повітря необхідне для дихання всьому живому: і рослинам, і тваринам, і людині.  Повітря – це суміш газів. До складу повітря входять азот, вуглекислий газ, кисень. Більшу частину вашого повітря, ¾ (три чверті), становить газ, який називається «азот». Але для дихання вам потрібен інший газ – кисень. Його в складі повітря трохи менше ¼ частини. Іншу частину повітря займає вуглекислий газ. Вуглекислий газ ви виділяєте при диханні. 1) Повітря необхідне людині для дихання 2) Повітря необхідне рослинам для фотосинтезу 3) Повітря необхідне тваринам для дихання 4) Повітря необхідне для дихання мешканців водного середовища 5) Повітря використовують в промисловості для спалювання палива 6) Повітря використовують в побуті для спалювання палива 7) Під дією повітря і бактерій віджилі органічні речовини перетворюються в мінеральні сполуки. 8) Повітря необхідне для вивітрювання гірських порід і для ґрунтоутворення.   Повітря невидиме і безбарвне. Чисте повітря запаху не має  .Повітря не має смаку Повітря не має форми. Повітря пружне Повітря легше води, тобто менш щільне, ніж вода. Повітря – погано проводить тепло. При нагріванні повітря розширюється, а при охолодженні стискається. Де найчистіше повітря? Для нашого дихання потрібне чисте повітря з достатнім вмістом кисню. Але в містах, де всі дороги забиті автомобілями, повітря забруднене їх вихлопними газами. Значно забруднюють повітря і викиди із заводів і фабрик. Зате в лісах і парках дихається дуже легко, тому що наші зелені помічники поглинають шкідливий вуглекислий газ, а виділяють кисень. Виробляють кисень і морські водорості, тому повітря на морському узбережжі таке цілюще.Але зараз люди намагаються зменшити шкідливі викиди в атмосферу. Створюються автомобільні двигуни, що працюють на електричній і навіть сонячної енергії. Замість  теплових електростанцій будують атомні і сонячні.   

Планету вкриває озоновий шар, Він стримує Сонця нищівний удар. Та люди і тут зловживають без міри: Тепер в атмосфері озонові дири. 

-Чи ти господар на Землі? - Повітря запитало в тишині. Не міг я дати  відповідь одразу, Бо навкруги мене  лише гази, Що дихати нема чим. Якби господарем я став, Брудні заводи я б позакривав. Машини всюди я б зробив такі, Щоб їздили у певні лиш часи. Заборонив сміття налити всюди, Тоді б полегшення відчули люди. Деревами усе б я засадив, Я б киснем місто пробудив. Лісами і парками всі б гуляли, Повітря чисте з радістю б вдихали.  

ІІ група " Вода"

image

Чи ти господар на землі Вода спитала в тишині Як би господарем я став, То воду всю б я рятував. Зробив споруди очисні, Могутні дамби, труби чисті. Заборонив би бруд зливати в ріки, Бювети скрізь поставив би навіки. 

ІІІ група " Рослини"

Ліс дійсно можна назвати легенями нашої планети. Адже це — справжня "фабрика" з виготовлення кисню. Дерево, вбираючи порами листя вуглекислий газ в поєднанні з водою та за допомогою сонячного світла, утворює крохмаль та інші поживні компоненти для рослини, виділяє кисень необхідний для всіх живих організмів.

image

3  - Ф. Шопен - Весняний вальс. 

image 

4  - Таємничий ліс. Фредерік Шопен

Нам слід пам'ятати, що відпочиваючи в лісі, не можна порушувати рівновагу в ньому. Не потрібно ламати цілі оберемки цвіту калини, черемхи, рвати конвалії. До речі, конвалія цвіте лише на шостий рік життя. Дерева, кущі лугові, польові й квіти ростуть не для того, щоб ми їх знищували, топтали, рвали, нищили. - Навіть дикі звірі тихо поводяться в лісі - невже ми виховані гірше за них? Не лякаймо птахів своїм вереском: вони ж звикли до мелодійного співу й щебетання.   - Вогонь - страшний ворог лісу, природи й усьому живого. ТОЖ НЕ ГРАЙТЕСЯ В ЛІСІ З ВОГНЕМ! Обривки газет, поліетиленові торбинки, пляшки, банки, з-під консервів - свідчення що на природі побував її губитель. Невже ним є саме ти?  Залишавши місце відпочинку на лоні природи, подбай, щоб воно було не в гіршому стані, ніж ти застав. 

image 

5  - Поль Моріа 

-Чи ти господар на Землі? Рослини запитали в тишині. Якщо господарем я стала, Я скрізь рослини б насаджала.  Троянди, лілії, гвоздики, Кущі, дерева, трави дикі. Все це сама б я доглядала. І щастя людям дарувала.  Щоб люди бачили красу, В душі носили лиш весну. Увесь би світ і вся Земля Тоді б квітучою була!   

ІV група " Тварини"

image 

Один мудрець вдало підмітив: " Чим більше пізнаєш людей, тим більше починаєш любити тварин". Ми чомусь уважаємо кицьок , собак та іншу живність меншими братами. Недарма люди, коли говорять про вірність, порівнюють її з" собачою". -Нажаль настали часи, коли потрібно захищати тварин від людей. Придивіться навколо себе - і побачите голодного собаку, голуба з перебитою ніжкою. Людина постійно загрожує спокою тварин, переслідує, знищує їх.  

image 

У Чорній книзі ті, кого нема. В Червоній книзі ті, що ще живуть. І грізне попередження луна: Людино! І ТЕБЕ МОЖЕ НЕ БУТЬ! 

image 

V " Сміття"

image 

-Усім з дитинства відомо: чисто там, не смітять. Але чому люди забувають цю просту істину? Природа просто не здатна переробити ту величезну кількість сміття, яку ми їй " даруємо" щодня. Здається, що ми скоро закидаємо себе сміттям.  - 

image 

-Чи ти господарь на землі?- Сміття спитало дуже тихо. Напевно знало вже воно, Що для Землі сміття - Це справжнє лихо. Якби господарем я стала. Сміття б усе я скрізь прибрала. Закон я видала б для всіх: Хто сміття, той страшний робить гріх. Бо гріх смітити, де живеш, Де ходиш, їздиш, віриш, ждеш. 

Яким ти хочеш бачити цей світ? Таким? Чи таким?

image

image 

6 - Плакати, щодо правил поведінки у природі із зображенням заборонених знаків.

Вчитель початкових класів Белік Наталія Вікторівна

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Драч Алла
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pdf
Додано
31 березня 2021
Переглядів
4169
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку