Презентація "Екологія Харківщини"

Про матеріал
Презентація підійде для уроку Хареківщинознаства на тему екологічної ситуації в місті.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Доброго дня,діти!Записуємо:1. Число2. Класна робота3. Тема уроку: Тема. Геоекологічна ситуація

Номер слайду 2

МЕТА: охарактеризувати сучасну геоекологічну ситуацію в області; вплив господарської діяльності на стан навколишнього середовища;проаналізувати вплив геоекологічної ситуації на населення;зробити висновки про закономірності в прояві і поширені несприятливих природних процесів, врахування їх проявів при господарському використанні території.

Номер слайду 3

Дайте відповіді на питання: Що таке екологія?У чому полягає проблема забруднення навколишнього середовища?Чи впливає географічне положення області на рівень екологічної ситуації?

Номер слайду 4

Екологія (від дав.-гр. οἶκος — середовище, житло і λόγος — вчення, предмет) — це наука, що вивчає закономірності відносин між організмами та довкіллям, а також утворення і діяльність надорганізмових систем (популяцій, видів, біоценозів, біосфери. Геоеколо́гія (від грец. γεω — Земля, грец. γοίκος — дім, грец. λόγος — знання) — розділ географії, який вивчає геосистеми різних ієрархічних рангів — до біосфери включно; науковий напрямок, що розвивається на стику біоекології і наук про Землю. У широкому трактуванні — ландшафтна екологія. Предметом її досліджень є біосферні оболонки, ландшафти, ґрунти, рослинний покрив, нижні шари атмосфери, поверхневі і підземні води, верхня зона земної кори

Номер слайду 5

Харків — велике сучасне місто, один з найбільш розвинутих промислових центрів України. Місто займає площу 306,0 км², чисельність населення становить 1,48 млн осіб., а райони Харкова відповідають за кількістю жителів невеликим містам (від 100 до 300 тис. осіб). У галузевій структурі промислового комплексу провідна роль належить машинобудуванню та металообробці, електроенергетичній, паливній, харчовій та медичній промисловості, добре розвинуті деревообробна, поліграфічна та хімічна галузі, місто має розвинену будівельну базу.

Номер слайду 6

Екологічний стан міста характеризується як стабільно напружений, хоча спад виробництва частково стримують наростання негативних процесів деградації навколишнього природного середовища. За масштабами забруднення навколишнього природного середовища Харків посідає 15-17 місце в Україні.

Номер слайду 7

Найвагоміші чинники антропогенного навантаження на довкілля:значне зростання кількості автомобільного транспорту при надзвичайно низьких екологічних параметрах автомобілів, що спричинило збільшення шкідливих викидів в атмосферу. Це обумовило те, що автомобільний транспорт став найнесприятливішим фактором стану атмосферного повітря міста;накопичення мулового осаду, що утворюється на очисних каналізаційних спорудах міста та складується на мулових полях фільтрації, виводить з обігу 126 га міських земель (мулові поля є екологічно небезпечними, тому що призводять до забруднення: атмосферного повітря — пилом та парниковими газами (метан, метилмеркаптан), підземної гідросфери — фільтратом);понад 80 % забруднень, що надходять у водні об'єкти, і перш за все річки, припадає на неочищений поверхневий стік з території міста. Це призвело до замулювання русел, забрудненню вод, порушенню гідрологічного режиму та технічного стану річок;відсутність сучасних підприємств із переробки побутових і промислових відходів призвела до накопичення на території міста значної кількості відходів. Не менш значними є проблеми покращення стану зеленої та лісової зон Харкова, їхнього захисту від впливу фізичних факторів. Це особливо важливо через те, що місто зростає за рахунок ущільнення міської забудови.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Причини екологічної кризи. Техногенний вплив на довкілля;Нераціональне використання всіх видів природних ресурсів;Недосконалі й застарілі технології виробництва;Надмірне застосування пестицидів і гербіцидів у с/г;Велика концентрація хімічних, металургійних, нафтопереробних виробництв;Тривала господарська діяльність без урахування екологічних умов;Відсутність діючого законодавства.

Номер слайду 12

Головні забруднювачі довкілля. ТЕС (золошлаки, які містять ртуть, миш’як, селен, германій);АЕС (радіаційне забруднення);Підприємства гірничодобувної промисловості;Транспорт;Підприємства хімічної промисловості (вуглеводи, окис азоту, сірчаний ангідрид);Житлово – комунальні підприємства;Підприємства галузей машинобудування;Екзогенні процеси, спровоковані антропогенною діяльністю (зсуви, змиви, ерозія, засолення грунтів, яроутворення).

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Екологічна криза – одна з глобальних проблем сучасності, що проявляється в різкому загостренні суперечностей між суспільством і природою, порушення природних процесів внаслідок антропогенної діяльності людини.

Номер слайду 15

Екологічний коефіцієнт

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Утворення та накопичення відходів

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Хвороби, які виникають через забруднення{DE90 FBF2-E663-4 A43-A640-C003 F69 C3 B11}хвороби2006 рік2007 рік2008 рік. Бронхіальна астма819296 Онкологічніхвороби260330346 Сечокам’янахвороба119138141

Номер слайду 20

Законодавча база. Закон України “Про охорону навколишнього середовища”;Закон України “Про природно – заповідний фонд України”;Закон України “Про екологічну експертизу”.

Номер слайду 21

Дайте відповіді на питання(усно):1. Чи впливає розвиток господарства області на рівень екологічної ситуації. а) так; б) ні.2. Рівень забруднення Харківської області: а) забруднена; б) умовно чиста ; в) помірно забруднена.3. Водозабезпеченість населення Харківської області: а) висока; б) низька; в) надзвичайно низька.4. Чи входить Шевченківський район до складу районів де високий % стихійних звалищ: а) так; б) ні.5. Головними забруднювачами поверхневих вод є: а) підприємства харчової промисловості; б) житлово – комунальне господарство; в) підприємства хімічної промисловості.6. За загальним обсягом природно ресурсного потенціалу Харківська область посідає: а) 2 місце; б) 5 місце; в)7 місце.

Номер слайду 22

https://kharkivoda.gov.ua/content/documents/1063/106262/Attaches/_____________________2021-2027.pdf. Ознайомтеся з комплексами заходів для покращення геоекологічної ситуації міста

Номер слайду 23

“Природа – єдина книга, кожна сторінка якої повна глибокого змісту”

Номер слайду 24

Завдання-Після ознайомлення з матеріалом,виконайте тестування- https://naurok.com.ua/test/join?gamecode=7581213 -Код доступу 7581213 Попросіть учнів використати цей код,відкривши посиланняjoin.naurok.ua. Завдання додому:повторити матеріал

pptx
Пов’язані теми
Географія, 8 клас, Презентації
Додано
3 січня
Переглядів
560
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку