Презентація "Екологія і математика"

Про матеріал
Проблеми сміття і екології в глобальному сенсі. В даний час проблема забруднення є не просто труднощами, це вже екологічна катастрофа глобального характеру, яку необхідно терміново вирішувати.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Екологія і математика

Номер слайду 2

Проблеми сміття і екології в глобальному сенсі.

Номер слайду 3

В даний час проблема забруднення є не просто труднощами, це вже екологічна катастрофа глобального характеру, яку необхідно терміново вирішувати.

Номер слайду 4

Частина країн вже зробили певні кроки після усвідомлення всієї небезпеки забруднення побутовими відходами, але в більшості, на жаль, ситуація не змінюється.

Номер слайду 5

Звичайно, деякі люди не надають великого значення проблемі сміття, оскільки не розуміють, якої шкоди, крім неприємного запаху, він може нанести. Насправді ж, ситуація критична. 

Номер слайду 6

У складі відходів можуть перебувати отруйні легкі речовини, хімічні сполуки, важкі метали, які разом з опадами можуть потрапляти у водойми через ґрунтові води.

Номер слайду 7

Якщо говорити про пластмасові відходи, то вони завдають просто колосальної шкоди. Пластик розкладається протягом мільйонів років, в процесі виділяючи різного роду шкідливі речовини.

Номер слайду 8

На більшості звалищ пластик спалюють з метою звільнення місця для нових партій відходів, але при спалюванні із пластику виділяються важкі метали, що руйнують озоновий шар. 

Номер слайду 9

 Крім цього, в результаті згорання утворюється дим, який при потраплянні в організм людини або тварини, може привести до смертельно небезпечних захворювань і навіть смерті. Продукти розпаду пластмаси піднімаються в повітря і випадають згодом назад на поверхню Землі у вигляді кислотних дощів.

Номер слайду 10

Звалища і території організованих поховань відходів займають величезні площі, які можна було б з більшою користю використовувати в сільському господарстві. 

Номер слайду 11

На жаль, рекультивувати ті землі, на яких хоча б кілька років перебувала звалище, майже неможливо, оскільки навіть за короткий період в грунті накопичуються шкідливі речовини, які перешкоджають росту рослин.

Номер слайду 12

Сумна статистика свідчить, що щорічно на одного жителя великого міста доводиться до 5 сотень кілограмів відходів, жителі міст поменше залишають після себе приблизно 150-200 кілограмів відходів.

Номер слайду 13

Найбільша кількість промислових відходів припадає на США, Норвегію, Іспанію, Швецію, Нідерланди і Росію.

Номер слайду 14

Результати багатьох досліджень говорять про те, що для розкладання паперу необхідно близько 5-10 років, для банки з-під консервів необхідно 90 років, для розкладання поліетилену – 200-500 років, а, щоб розклалося скло – 1000 років.

Номер слайду 15

Однією з найбільш забруднених країн у світі є Сполучені Штати Америки, де щороку утворюється близько 157 мільйонів тонн сміття. На жаль, проблему побутового сміття в країні майже не вирішують, переробляється лише п’ята частина відходів, все інше звозиться на муніципальні звалища.

Номер слайду 16

У Швеції проблема сміття частково вирішена за допомогою утилізації банок від пива і соків. Люди повертають в спеціалізовані точки прийому дві третини банок. За рік, таким чином, близько 600 тисяч банок відправляється на переробку, що дає можливість заощадити близько 96 відсотків на виробництві нових банок.

Номер слайду 17

Одним з лідерів серед країн з переробки сміття є Німеччина. Жителі країни сортують всі відходи по мішках для сміття, і тільки після цього відправляють його до спеціальних контейнерів.

Номер слайду 18

Сміття…Вічна проблема людства. Сміття було проблемою для Європи. Сміття є проблемою для України. Сміття стало проблемою для кожної української громади. Однак європейці справилися з цією проблемою. Вони зуміли побачити у ній свої можливості та переваги. Тепер Європа на відходах заробляє.

Номер слайду 19

Так, Швеція переробляє 99% всього сміття, з якого отримують паливо та сировину для виробництва. Країна настільки успішна в цій сфері, що імпортує сміття з інших держав. І зверніть увагу! Шведи аж ніяк не купують цей мотлох, навпаки, країни – експортери доплачують їм за його використання. 

Номер слайду 20

Цікавим є і досвід Британії, яка за допомогою «анаеробного розщеплення» перетворює харчові відходи на енергію.

Номер слайду 21

 Індія ж, яка нещодавно задихалася від сміття придумала і втілила ідею використання пластику для виробництва асфальту. Тепер в країні за допомогою цієї сировини побудовано тисячі кілометрів доріг.

Номер слайду 22

 І таких прикладів, які показують наскільки уважно провідні країни світу ставляться до сміття, багато. В сучасному світі відходи стали цінним матеріалом, який приносить значні прибутки.

Номер слайду 23

Україна ж сьогодні накопичила близько 54 мільйонів кубометрів відходів. При цьому переробці підлягає лише6 % усього побутового сміття. Решта знаходиться на полігонах, більшість яких давно переповнена. За 10 років в нашій державі тверді побутові відходи, з розрахунку на одну людину, зросли майже на 50% і складають у середньому 300-400 кг на рік.

Номер слайду 24

Сьогодні в Україні багато хто планує придбати сміттєсортувальні машини та сміттєпереробні заводи, нові контейнери і т.д. А тим часом наші європейські партнери пішли далі: вони зменшили продукувати сміття. Так, в Стокгольмі продукується 130 кг сміття на рік, що майже втричі менше ніж в Україні.

Номер слайду 25

Що ж, із сміттям потрібно поводитися як господарі і тоді в нашому спільному домі буде не тільки чисто, а й безпечно!

Номер слайду 26

pptx
Додано
20 березня 2020
Переглядів
2314
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку