Презентація "Еколого-природнича освіта дошкільників"

Про матеріал
Наш заклад працює за державною Базовою програмою розвитку дитини дошкільного віку "Українське дошкілля", яка передбачає зміни підходів до організації життєдіяльності дітей і еколого-природничої в тому числі. Ці зміни забезпечуються шляхом насичення цікавим змістом буття дітей спільно з дорослим у спеціально створеному природничому розвивальному середовищі. Тобто освітній природньо-екологічний процес має домірно включати у себе різні види дитячої діяльності, адекватні віку вихованців, зокрема: - організовану ігрову діяльность - шляхом проведення дидактичних, рухливих, конструкторсько-будівельних ігор, драматизацій тощо; - організовану навчально-пізнавальну діяльность - через заняття, а також гурткову, індивідуальну роботу, спостереження та екскурсії у природу й соціум, пізнавально-розвивальні бесіди, дидактичні ігри, елементарні екологічні досліди й дитяче експериментування; - організовану трудову діяльность - у формі індивідуальних і групових трудових доручень, чергувань, колективної праці та ін.; - організовану художню діяльность - через образотворчі, музичні, літературні заняття та з художньої праці, розваги, свята, гуртки природничо-художньо-естетичного циклу, індивідуальну роботу та ін.; - організовану комунікативно-мовленнєву діяльность - за допомогою спеціальних мовленнєвих занять, бесід, розмов на особистісні та спільні теми, створення й розв’язання певних ситуацій спілкування, індивідуальної роботи у повсякденні, цілеспрямованого залучення дітей до спілкування під час всіх форм екологічного змісту; - організовану рухову діяльность - шляхом залучення до участі у піших переходах та туристичних походах до парків, водних об’єктів, екскурсії у природне і соціальне довкілля, спостереження у повсякденні. Будь-яка екологічно-природнича діяльність повинна бути заздалегідь продумана, організована вихователем, обґрунтувана на засадах партнерства, співробітництва педагога з підгрупою та окремою дитиною, дітей одне з одним з урахуванням їхніх вікових, індивідуальних можливостей і потреб розвитку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Еколого-природнича освіта дошкільників у контексті середовищного підходу у ЗДО»Чулкова Олена Миколаївна. Комунальний заклад дошкільної освіти (ясла-садок) №255 Криворізької міської ради. Методичне об’єднання для вихователівдітей молодшого віку

Номер слайду 2

Для організації роботи з екологічного виховання в дошкільному закладі необхідні певні умови. Однією з головних умов є створення відповідного еколого-розвивального середовища. Еколого-розвивальне середовище, повинне відповідати таким вимогам: надавати дитині свободу, впливати на світовідчуття, самопочуття, здоров'я. Середовище повинне бути зручним, інформатизованим, створювати емоційний комфорт та затишок, забезпечувати гармонійні відносини між дитиною і навколишньою природою.«Знайомимося, обговорюємо, радимося».

Номер слайду 3

Еколого-розвивальне середовище – це єдність природного, предметного, соціального та середовища внутрішнього «Я». Воно забезпечує набуття дитиною досвіду контакту з природним оточенням та спілкуванні з дорослими. Це неперервна, педагогічно зумовлена спільна діяльність дітей, а також дітей і дорослих. У ній останні своєю поведінкою, щирою увагою, почуттями, словами навчають малюків взаємодіяти з природою.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

До традиційних складових належать: Куточки природи,Городи. Квітники. Екологічні стежини. Для розширення та збагачення екологічного розвивального середовища потрібно максимально задіяти його традиційні та нетрадиційні складові.

Номер слайду 6

До нетрадиційних складових належать: Ділянка дотику (трава, дрібний пісок, морські камінці, кругла галька, каштани, ялинкові шишки, уламки природнього каменю, пеньки). Дослідницька ділянка. Альпійська гірка. Штучне озеро. Природнича лабораторія. Зимовий сад. Екологічні стенди. Знаки заборони.

Номер слайду 7

Екологічні проблеми

Номер слайду 8

Гурток екологічного спрямування «Природолюб». Мета гурткової роботи: усвідомлення дитиною нерозривної єдності світу природи і людини, розуміння причинно-наслідкових зв’язків у навколишньому світі, формування первинних понять про шляхи творення свого здоров’я, формування початку екологічного світогляду і культури. Організація роботи: При здійсненні екологічного виховання необхідно дотримувати інтегрований підхід. Він припускає взаємозв’язок дослідницької діяльності, музики, образотворчої діяльності, фізичної культури, гри, театральної діяльності, літератури, моделювання, художньої праці . Тобто здійснює екологізацію різних видів діяльності дитини.

Номер слайду 9

ОРГАНІЗАЦІЯ РОБОТИ: При здійсненні екологічного виховання необхідно дотримувати інтегрований підхід. Він припускає взаємозв’язок дослідницької діяльності, музики, образотворчої діяльності, фізичної культури, гри, театральної діяльності, літератури, моделювання, художньої праці . Тобто здійснює екологізацію різних видів діяльності дитини. Основні завдання гуртка: Виховання гуманного ставлення до природи. Формування системи екологічних знань та уявлень про природу. Усвідомлення себе, як частини природи. Розуміння взаємозв’язку і взаємозалежності в природі. Розвиток вміння бачити і відчувати красу, привабливість кожного елемента довкілля, милуватися і захоплюватись ним. Підведення до розуміння неповторності і краси навколишнього світу. Навчання азам екологічної безпеки.

Номер слайду 10

Будь природі другом

Номер слайду 11

Правила поводження у природі

Номер слайду 12

Екологічний дослід «Забруднення повітря»

Номер слайду 13

Екологічний дослід «Забруднення води»

Номер слайду 14

Дендропарк моєї уяви. Дендрологі́чний парк (дендропа́рк, дендра́рій, від грец. déndron — дерево) або арборетум (від лат. arbor - дерево) — територія, на якій на відкритому ґрунті культивуються деревні рослини. Парк з колекцією різних порід дерев. Насадження в дендропарку, зазвичай у стилі ландшафтного парку, можуть бути самостійними або входити до складу ботанічного саду. Розміщення рослин здійснюється за систематичною, географічною, екологічною, декоративною або іншими ознаками.

Номер слайду 15

Головна мета роботи на екологічній стежині « Екосвіт» – виховання екологічно грамотної поведінки дитини в природному довкіллі , поширення знань про природу та людину як її невід’ємну частину. Навчально – виховна робота на екологічній стежині спрямована на формування системи наукових знань , поглядів , переконань , які закладають основи відповідального та діяльнісного ставлення до навколишнього природного середовища. Тобто ця робота спрямована на формування екологічної культури дошкільника.

Номер слайду 16

Завдання робти на екологічній стежині:* створювати умови для прямих контактів дітей з природою;* формувати систему  наукових знань про основні чинники розвитку живої природи ( світло , температура, волога , тощо);* збагачувати знання дітей про об’єкти живої природи та їх види (рослини, тварини, птахи, комахи, риби.);* формувати уявлення про причинно – наслідкові зв’язки у природі;* розширювати знання дітей про природоохоронну роботу;* розвивати пізнавальні інтереси та емоційну сферу дітей;* збагачувати чуттєвий досвід дітей;* організовувати трудову діяльність у природі;* активізувати знання дітей у різних видах діяльності. 

Номер слайду 17

Зупинка 1 «Дивовижне царство мурашок». Зупинка 2 «Зелені довгожителі». Зупинка 3 «Працьовитий дощовий черв’як». Зупинка 4 «Зелена аптека». Зупинка 5 «Ми на грядочку підемо». Зупинка 6 «Фруктові дерева». Зупинка 7 «Милують око кущі». Зупинка 8 «Дерева – легені планети». Зупинка 9 «До птахів у гості»Зупинка 10 «Дивовижні осінні квіти»

Номер слайду 18

Освітній природньо-екологічний процес має включати:організовану ігрову діяльность;організовану навчально-пізнавальну;організовану трудову діяльность;організовану художню діяльность;організовану комунікативно-мовленнєву;організовану рухову діяльность.

Номер слайду 19

Вірш Надії Красоткіної «Все, що є довкола тебе». Все, що є довкола тебе: Квіточки, дерева, зілля,Камені, річки і небо —Це усе і є довкілля!Все прийшло у світ, щоб жити,Звірі, дерево, пташина…Тому треба світ любити,Бо в довкіллі ти — людина!

Номер слайду 20

Земля – наш дім!

pptx
Додано
26 жовтня 2022
Переглядів
2380
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку