Презентація "Екскурсія до аптеки"

Про матеріал
Екскурсія до аптеки учнів має за мету закріпити і поглибити знання учнів про ліки; з'ясувати, як вони зберігаються на складі і в домашніх умовах; зібрати матеріал для використання на уроці з даної теми; розвивати і формувати основні групи компетенцій (комунікативні, самоосвітні); продовжити екологічне виховання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЕКСКУРСІЯ ДО АПТЕКИПІДГОТУВАЛА ВЧИТЕЛЬ ХІМІЇГОРБАЧОВА Ю. В.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

ОРГАНІЗАЦІЯ ЕКСКУРСІЇ - УЧИТЕЛЬ ЗАЗДАЛЕГІДЬ ДОМОВЛЯЄТЬСЯ З АДМІНІСТРАЦІЄЮ АПТЕКИ ПРО ЕКСКУРСІЮ;- ЗА ТИЖДЕНЬ В КАБІНЕТІ ХІМІЇ ВИВІШУЄ ОГОЛОШЕННЯ ( ДАТА ПРОВЕДЕННЯ ЕКСКУРСІЇ, ЧАС І МІСЦЕ ЗБОРУ, СПИСОК УЧНІВСЬКИХ ГРУП З ВКАЗІВКОЮ СТАРШОГО В ГРУПІ, ФОРМА ЗВІТУ).

Номер слайду 5

ПРОВЕДЕННЯ ЕКСКУРСІЇ КОЖНІЙ ГРУПІ ВЧИТЕЛЬ ДАЄ МЕТОДИЧНУ КАРТУ, В ЯКІЙ ВКАЗАНО ПОРЯДОК ЕКСКУРСІЇ ПО АПТЕЦІ, ІНФОРМАЦІЮ, ЯКУ НЕОБХІДНО ОДЕРЖАТИ, ТА ДЖЕРЕЛА ЦІЄЇ ІНФОРМАЦІЇ.

Номер слайду 6

МЕТОДИЧНА КАРТА1. ЗНАЙОМСТВО З РОБОТОЮ ПРАЦІВНИКІВ АПТЕКИ ( ВИДИ ПРОФЕСІЙ, НАВЧАЛЬНІ ЗАКЛАДИ, В ЯКИХ ГОТУЮТЬ СПЕЦІАЛІСТІВ, ВИДИ ОБСЛУГОВУВАННЯ НАСЕЛЕННЯ )2. ЗВАЖУВАННЯ ( ТОЧНІСТЬ ЗВАЖУВАННЯ, ТЕРЕЗИ, ЩО ЗАСТОСОВУЮТЬ В АПТЕЦІ, КЛАС ЇХ ТОЧНОСТІ )3. ДИСТИЛЯЦІЙНИЙ АПАРАТ ( ПРИЗНАЧЕННЯ, БУДОВА, ЗАСТОСУВАННЯ)4. ПРИГОТУВАННЯ РОЗЧИНІВ5. МЕТОДИ АНАЛІЗУ РЕЧОВИН6. ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ: 1. ЯКИЙ ОБ’ЄМ ВОДИ ТА МАСУ НАТРІЙ НІТРАТУ ТРЕБА ВЗЯТИ, ЩОБ ПРИГОТУВАТИ 1 Л 0,1 М РОЗЧИНУ? 2. ЯКІ ФІЗИЧНІ ЯВИЩА ПОКЛАДЕНІ В ОСНОВУ ДІЇ ДИСТИЛЯЦІЙНОГО АПАРАТА? 3. КОЛИ ЗАСТОСОВУЮТЬ ТЕХНОЛОГІЧНІ ТЕРЕЗИ, А КОЛИ – АНАЛІТИЧНІ? 4. ЯКІ ЗНАЄТЕ НАЙБІЛЬШ ПОШИРЕНІ ГРУПИ ЛІКІВ

Номер слайду 7

КОРОТКИЙ КОМЕНТАР ДО КОЖНОГО З НАПРЯМКІВ ЕКСКУРСІЇ

Номер слайду 8

Працівники аптеки. В АПТЕЦІ ПРАЦЮЮТЬ ПРЕДСТАВНИКИ ТРЬОХ ПРОФЕСІЙ: ПРОВІЗОР- АНАЛІТИК, ПРОВІЗОР – ТОХНОЛОГ, ФАРМАЦЕВТ. ПРОВІЗОР- АНАЛІТИК ЗАЙМАЄТЬСЯ АНАЛІЗОМ ЛІКІВ, ВИКОРИСТВУЮЧИ ВСІ МЕТОДИ АНАЛІЗУ РЕЧОВИН. ФАХІВЦІ ЗА ЦІЄЮ СПЕЦІАЛЬНІСТЮ ГОТУЮТЬ У ФАРМАЦЕВТИЧНИХ ІНСТИТУТАХ. ПРОВІЗОР – ТОХНОЛОГ ЗАЙМАЄТЬСЯ ПРИГОТУВАННЯМ САМИХ СКЛАДНИХ ЛІКІВ. ДАНУ СПЕЦІАЛЬНІСТЬ МОЖНА ОДЕРЖАТИ В МЕДИЧНИХ ІНСТИТУТАХ. ФАРМАЦЕВТ ГОТУЄ ПРОСТІ ЛІКИ, ЗДІСНЮЄ ПРОДАЖ В АПТЕЦІ ПРИГОТОВЛЕНИХ ЛІКІВ. СПЕЦІАЛЬНІСТЬ МОЖНА ОТРИМАТИ В СЕРЕДНІХ СПЕЦІАЛЬНИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ. Види обслуговування населення: Продаж готових ліків Виготовлення необхідних ліків. Доставка ліків додому. Просвітницька робота серед населення

Номер слайду 9

зважування. В аптеках зважувати необхідно з точністю до четвертого знака після коми, тому застосовують аналітичні терези, їх допустиме навантаження – 260 г; Такі терези, на відміну від технологічних, відповідають першому класу точності; Відхилення у кількісному складі таблеток складає 5%.

Номер слайду 10

дистиляційний апарат. В основу роботи дистиляційного апарату покладено два процеси: випарювання та конденсація. В аптеці цей апарат застосовують для одержання чистої води, що необхідна для приготування чистих розчинів та аналізу речовин.

Номер слайду 11

розчини. Розчини, що використовуються в аптеці, використовуються для титрування досліджуваних розчинів, для приготування простих мікстур, розчинів. Для приготування розчинів в аптеці користуються молярною концентрацією ( вона показує кількість молей речовини, що знаходиться в 1 літрі розчину). Найчастіше застосовують 0,1 М розчин натрій гідрооксиду, хлороводню, натрій нітрату, калій бромату. В аптеці використовують розчини речовин не лиши у воді, але й у інших розчинниках.

Номер слайду 12

Методи аналізу речовин. Для визначення кількісного складу речовин в аптеці особливо розповсюджений метод аналізу – титрування. Суть його полягає у визначенні кількості речовини визначника, необхідної для повного проведення обмінної реакції з речовиною, що аналізується. Точка переходу ( точка еквівалентності ) в даному методі фіксується візуально за зміною кольору індикатора при зміні в результаті реакції р. Н середовища. Далі за обмінною реакцією розраховують кількість речовини, що аналізується. Точку переходу можна зафіксувати не тільки візуально. Для цього в аптеці використовують фізико – хімічні методи аналізу речовин, зокрема р. Н – метри ( фіксують точку титрування за зміною електричної провідності розчину), спектрофотометри, рефрактометри, флюорометри, що фіксують зміну оптичних властивостей розчинів.

Номер слайду 13

Найбільш поширені групи ліків

Номер слайду 14

анальгетики. Показання до застосування: больові синдрому різної етиології, захворювання опорно – рухового апарата, хірургічні захворювання, травми, головний біль, мігрень, зубний біль.

Номер слайду 15

Ліки від кашлю. Застосовують при гострих і хронічних бронхітах; полегшують відкашлювання, видалення мокротиння. Ефективні в поєднанні з антибіотикими.

Номер слайду 16

антибіотики. Показання до застосування: лікування інфекцій, спричинених чутливими до антибіотику мікроорганізмами

Номер слайду 17

Жарознижуючі ліки. Підвищення температури тіла – найчастіша причина використання ліків. Стандартною жарознижуючою речовиною є парацетамол. Забороняється використовувати, як жарознижуючий засіб, ацетилсаліцилову кислоту у дітей до 15 років. У дітей з грипом та ГРВІ (гострою респіраторною вірусною інфекцією) вона здатна викликати синдром Рея – тяжку енцефалопатію з печіночною недостатністю та летальністю більше 50 %.

Номер слайду 18

Ліки від грипу та застуди – усувають лихоманку, біль, нежить, полегшують кашель, зміцнюють імунітет, підвищують загальний тонус організму, сприяють відновленню організму після захворювань.

Номер слайду 19

Заспокійливі засоби. Заспокійливі засоби призначають при неврозах, нервовому збудженні, неспокої, зниженні концентрації уваги, розлади сну, стрес.

Номер слайду 20

Підсумки екскурсії1. Групи учнів, що працюють за методичною картою, відповідають на питання, які необхідні для заліку за результатами екскурсії.2. Після екскурсії учні під керівництвом старшого групи узагальнюють та систематизують всі дані, і кожний учень самостійно оформляє індивідуальний звіт.3. Вчитель збирає й оцінює їх за такими критеріями: - особистий внесок у роботу групи; - правильність оформлення звіту, його повнота; - правильність вирішення завдань, що пропонуються.

Номер слайду 21

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Карєва Маргарита Вадимівна
    Шановна Юліє Валеріївно! Дякую Вас за прекрасну професійну розробку і за те, що ділитися власними надбаннями з колегами. Будьте здорові і успішні у професії. яку Ви любите! Просто здорово! Маргарита Карєва, корекційний педагог інклюзивних класів, мсто Охтирка Сумської області.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Чернецька Галина Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Хімія, Позакласні заходи
Додано
19 лютого 2020
Переглядів
1824
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку