Презентація "Емоційне вигорання у підлітків"

Про матеріал
Презентація розповідає про емоційне вигорання. Чому воно відбувається, які є чинники і ознаки вигорання. Також у презентації розповідається як можна уникнути цього стану і відновитися після нього.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Емоційне вигорання у підлітків. Чому це відбувається, і якіспособи відновлення від нього

Номер слайду 2

Навчання більше не приносить задоволення? Ви мало встигаєте, але навіть коли вам вдається зробити завдання, ви розумієте, що могли б зробити його набагато кращим? Вам завжди хочеться спати і ви відчуваєте якусь ізольованість? Якщо так, то цілком можливо, що у вас синдром емоційного вигорання на роботі. Розуміння того, що являє собою емоційне вигорання, а також уміння його визначати та долати, мають вирішальне значення не тільки для навчання (а надалі й роботі), але й для особистого психічного здоров'я.

Номер слайду 3

Емоційне вигорання означає повну втрату мотивації та енергії у поєднанні із зростанням цинізму (“гумор шибеника”) та зниженням самооцінки. Воно торкається як фізичного, так і психічного здоров'я і може негативно позначитися на вашому особистому житті та навчальній/професійній діяльності, оскільки повсякденні завдання стають важко здійсненими.Іноді емоційне вигорання важко відокремити від таких станів, як хронічний стрес та емоційне виснаження, оскільки кожен з них може доповнювати інші, при цьому багато симптомів емоційного вигорання повторюють симптоми психічних розладів, особливо депресії.

Номер слайду 4

Які чинники сприяють розвитку емоційного вигорання підлітків?перфекціоністські вимоги з боку батьків або самих підлітків стосовно результатів шкільної успішності;перевантаженість позашкільною діяльністю;невизначеність майбутніх перспектив;надмірний тиск з боку вчителів та керівництва школи, зазвичай щодо суворої дисципліни;недостатнє заохочення в емоційному плані (відсутність визнання заслуг, постійні докори, покарання за низьку успішність);порушення міжособистісної взаємодії з друзями та однокласниками;невміння регулювати власні емоційні стани;нездорова конкуренція між однолітками

Номер слайду 5

Ознаки емоційного вигорання. Хронічна втома: млявість та занепад сил, які спостерігаються навіть після відпочинку, швидка стомлюваність. У такому стані людина навіть вранці може вставати з ліжка, що вже втомилася. Фізичні ознаки: дискомфортні відчуття у м'язах, головний біль, нудота, та інші. Зміна звичного режиму сну (підвищена сонливість або, навпаки, безсоння) та харчування (втрата або підвищення апетиту). Зниження ефективності у школі та інших сферах життя. Недовіра та сварки з членами сім'ї, однолітками, друзями чи вчителями. Постійна втома, напруга можуть стати причиною непорозуміння та конфліктів з близькими людьми. Зміна емоційного стану: підвищена тривожність, нервозність, дратівливість, гіперактивність, депресивний настрій, апатія чи реакції гніву. Нехтування власними фізичними та емоційними потребами. Негативне ставлення до себе: самобичування, зниження самооцінки, песимістичне ставлення до себе та свого життя.

Номер слайду 6

Що допоможе уникнути розвитку емоційного вигорання?Регулярний відпочинок Дотримуйся оптимального режиму праці та відпочинку, ніколи не забувай, що твій особистий час не менш важливий, ніж навчання чи додаткові заняття. Увага до себе та свого тіла. Обов'язково висипайся, відрегулюйте режим харчування, спробуй знайти відповідний тобі вид фізичної активності, стеж за своїм здоров'ям. Організованість. Плануй свій день, не намагайся виконати одночасно всі завдання, розподіли навантаження та не відкладай складні справи на останній момент. Не забувай відволікатися та робити регулярні перерви. Емоційне спілкування. Аналізуй свої почуття, поділися ними з близькими, будь відкритим і не соромся негативних емоцій. Хобі та інтереси. Завжди залишай час для заняття тим, що приносить тобі задоволення. Навички саморегуляції. Впоратися з напругою та стресом допоможуть техніки релаксації та медитації, постановка цілей та розвиток впевненості у собі. Проміжні цілі. Виділяй у довгострокових завданнях проміжні цілі, оцінюй результат на кожному з етапів роботи, стеж за тим, як ти поступово наближаєшся до мети.

Номер слайду 7

Що робити, щоб відновитися від вигорання. Поділитися своїм емоційним станом із близькими людьми – у такому стані важливо не ховати свої емоції, а поділитися ними з тим, хто готовий тебе вислухати. Дати собі час на відпочинок, знизити навантаження - тобі необхідно добре відпочити та відновити сили, а для цього на якийсь час відмовитися від частини обов'язків. Звернутися за допомогою до родичів чи друзів – підтримка з боку сім'ї та друзів допоможе тобі набагато швидше відчути себе повною енергії. Залишитися наодинці з собою - виділи час, який належатиме тільки тобі, займися чимось приємним, дозволь собі розслабитися і ненадовго забути про десятки незакінчених справ. Відрегулювати свій графік - розстав справи за їх пріоритетом; встанови, який час дня для тебе найбільш продуктивний і використовуй його для найважливіших справ; сформуй оптимальний для тебе графік праці та відпочинку. Знайти заняття до душі - вибери заняття, яке підживлюватиме і підніматиме настрій навіть у найрутинніші дні. Звернутися до фахівця - пам'ятай, що ти завжди можеш звернутися за допомогою та підтримкою до шкільного психолога чи іншого фахівця. Приймати невдачі - аналізуй помилки та робить з них уроки, але не зациклюйся на них.

Номер слайду 8

pptx
Пов’язані теми
Психологія, Презентації
Додано
22 березня 2023
Переглядів
650
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку