Презентація "Емпатія. ЇЇ роль у педагогічному процесі"

Про матеріал
Презентаціія на тему "Види емпатії та її роль у педагогічному процесі". Педагогам необхідно формувати вміння відчувати себе в іншій людині й людину в самій собі. Без взаємного розуміння, допомоги, підтримки неможливе встановлення добрих стосунків педагога з учнями.
Перегляд файлу

image

Що таке емпатія?

РОЗУМІННЯ ПОЧУТТІВ

ІНШОЇ ЛЮДИНИ

Емпатія (англ.empathy від (грец. patho) – співпереживання) – розуміння відносин, почуттів, психічних станів іншої особи в формі співпереживання. Слово «емпатія» походить від римського «patho», що означає глибоке, сильне, чутливе почуття (відчуття), близьке до страждання. Префікс «ем» означає

спрямований або скерований усередину.

image

image

image

ЕМОЦІЙНА ЕМПАТІЯ

image            

Цей вид емпатії полягає в емоційному підключенні до почуттів опонента.

Співчуваюча людина нерідко виявляє, що незабаром перестає розділяти власні почуття та емоції того, з ким розмовляє. Утворюється така цілісна картина глибокого розуміння однією людиною іншої. Метод эмпатийного слухання сам по собі припускає, що людина повністю занурюється в думки і почуття свого опонента, починає сприймати їх як свої власні. Проблема при такому підході часто вирішується ніби сама собою. Це відбувається з тієї причини, що опонент починає відчувати, що до нього проявляють непідробні емоції і уважне ставлення.

image

КОГНІТИВНА ЕМПАТІЯ

image

Цей вид емпатії полягає в можливості аналізу почуттів і вчинків опонента. Тобто людина не просто емоційно бере участь у розмові, але ще і прагне проаналізувати, які події привели  до тих чи інших результатів. Такий метод эмпатийного слухання спрямований на розкриття внутрішніх ресурсів і можливостей особистості. Когнітивна емпатія передбачає, що потрібно спочатку розібратися в негативних установках людини, які  привели в той чи той стан. На цьому методі цілком заснована діяльність психолога та психотерапевта.

image

ПРЕДИКАТИВНА ЕМПАТІЯ

image

Цей вид емпатії передбачає, що людина з часом набуває можливість передбачати почуття і настрої свого опонента. При цьому відбувається повне занурення в переживання іншої особистості.  Максимальне прагнення до того, щоб зуміти спрогнозований подальший хід подій, полегшити душевний стан того, хто в даний момент потребує допомоги. Метод емпатії неможливо здійснити без глибокої підтримки.

image

Риси високого рівня емпатії

image

                                                                                                         Чутливість                                           Інтуїтивність      Харизматичність

Роль емпатії у педагогічному процесі. ЇЇ значимість у професійному становленні

image

Професійна педагогічна діяльність пред'являє до особистості особливі вимоги, найбільш важливими з яких є вміння у відносинах з дітьми, батьками і колегами бути щирим, коли вони передають почуття, пережиті в даний момент. Під цим мається на увазі, що почуття, педагог здатний «прожити», випробувати і відповідним чином повідомити про них іншій людині.

image

image

image

image

imageimageВ. Сухомлинський радив педагогам формувати вміння відчувати себе в іншій людині й людину в самій собі. Без взаємного розуміння, допомоги, підтримки неможливе встановлення добрих стосунків педагога з учнями. На думку В. Сухомлинського, одне з важливих завдань педагогів – «пізнавати серцем усе, чим живе, що думає, з чого радіє й чим засмучується вихованець»

imageimageimageПРО ЩО ВАРТО ЗАМИСЛИТИСЬ

Ви можете зрозуміти людей, тільки якщо відчуваєте їх у собі.

ДЖОН СТЕЙНБЕК

pdf
Пов’язані теми
Педагогіка, Презентації
Додано
6 березня 2023
Переглядів
698
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку