Презентація. Етапи проєктування. Графічні зображення в проектуванні. Метод фантазування

Про матеріал
Знайомство з поняттям "Проект." Який технологічний процес називається проєктуванням та основні етапи проєктування виробу.. Які графічні зображення є в проєктуванні. Метод фантазування.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

етапи ПРОЕКТУВАННЯГрафічні зображення в проектуванніметод фантазування

Номер слайду 2

Проєктування — це творча діяльність, мета якої — створення якісного нового продукту. Проєктування як вид діяльності використовують в усіх сферах життя: будівництві, авіації,автомобілебудуванні, виготовленні одягу, предметів інтер’єру тощо. Спроєктовані вироби мають різну форму, оскільки призначенізадовольняти різні потреби людей, які користуватимуться ними. Нові вироби повинні відповідати своєму призначенню, сучасним стандартам і вимогам безпеки.

Номер слайду 3

Основні етапи проєктування є загальними для будь-якого виробу1. Організаційно- підготовчий-З’ясовуютьпризначення майбутнього виробу,вимоги до нього, аналізують можливі варіанти його вигляду.- Проводять мінімаркетингові дослідження для обґрунтування вибору та конструкційнихособливостей виробу.2. Конструкторський- Уточнюють форму та конструкцію виробу,виконують його ескізний малюнок і кресленики. - Добирають конструкційні матеріали й інструменти, визначають необхідну кількість матеріалів. - Проводять економічні розрахунки, визначаютьорієнтовний час для виготовлення виробу.3. Технологічний- Виготовляютьвиріб, послідовно виконуючи необхідні технологічні операціїз дотриманням правилбезпечної праці. - Здійснюютьсамоконтроль та самооцінкудіяльності.4. Завершальний- Коригуваннявиконаного виробу (за необхідності). - Остаточний контроль.- Презентація та випробування (якщоце передбачено).

Номер слайду 4

Графічні зображення в проектуванніПісля визначення, яким має бути новий виріб, необхідно зобразити йо-го зовнішній вигляд. Для цього використовують такі графічні зображення:ескізний малюнок, кресленик, об’ємне зображення. Ескіз (малюнок) виробу виконують від руки з дотриманням пропорцій (на око) між частинами предмета. Він відображає зовнішній вигляд виробу, як його уявляє розробник (дизайнер). Кресленик — це зображення виробу (або його частин), виконане за допомогою креслярських інструментів, із зазначенням усіх розмірів, масштабу та інших даних, необхідних для виготовлення. Кресленик має бути зрозумілий для всіх, хто буде виготовляти виріб. Для цього існують правила (стандарти) креслення, із якими ви ознайомитеся на уроках технологій. Об’ємне зображення показує, як остаточно виглядатиме виріб із різних боків

Номер слайду 5

Контрольні запитання1. Який технологічний процес називається проєктуванням?2. Назвіть основні етапи проєктування виробу.3. Люди яких професій створюють проєкти нових виробів?4. Які графічні зображення є в проєктуванні?

Номер слайду 6

Використання методу фантазуванняпід час створення виробу1. Що таке фантазування? Наведіть приклади.2. Де можна застосовувати фантазування?

Номер слайду 7

Метод фантазування. Під час проєктування нових виробів застосовують різні методи. Одним із них є метод фантазування. Він полягає в уявленні образу зовсім нового об’єкта, або, навпаки, уже існуючий об’єкт уявно переноситься в інші умови. Це дозволяє вдосконалити виріб, надати йому нових властивостей. Метою методу фантазування є с творення нового, тобто такого, чого ще не існувало, навчитися пристосувати предмети та явища до нових умов. Основа методу — перенесення об’єктів в інші умови.

Номер слайду 8

Головним питанням фантазування є: «А що буде, якщо?..». Аби краще уявити новий об’єкт, слід заплющити очі й спробувати подумки відтворити його образ. Часто фантазування відкриває двері в майбутнє. Так, деякі ідеї геніальних винахідників минулого набагато випередили свій час. Видатний художник і науковець. XV століття Леонардо да Вінчі здивувався б,якби дізнався, що його задуми втілено через 500 років. Наприклад, у норвезькому місті Ас у 2001 році був відкритий 100-метровий пішохідний міст, створений саме за його проєктом.

Номер слайду 9

Застосування методу фантазування. Створюючи проєкт, ви можете використовувати базові прийоми фантазування: збільшення-зменшення, дроблення об’єднання, прискорення-уповільнення, зміщення в часі,«навпаки». Саме ці прості прийоми є основою багатьох казок і фантастичних творів. Пам’ятаєте цікаві пригоди Гулівера в країні ліліпутів? А от у Чебурашки автор збільшив лише частину тіла — вуха.

Номер слайду 10

Як використовувати :метод фантазування?Починаємо з вибору об’єкта, який хочемо змінити. Фантазуємо, застосовуючи вибраний прийом: збільшення-зменшення, дроблення-об’єднання, прискорення-уповільнення, зміщення в часі, «навпаки». На папері малюємо зміни, що відбуватимуться з об’єктом, до тих пір, поки не буде отримано нову якість або поки змінений об’єкт не стане схожим на те, що нафантазовано. Уточнюємо малюнок з урахуванням нових властивостей об’єкта.

Номер слайду 11

Домашнє завдання: Перенесіться в казку та пофантазуйте, якиммає бути мобільний телефон для дракона та для людини-павука. Замалюйте ескізи цих чудових перетвореньсучасних предметів. Які нові властивості та ознаки в них з’явилися? За результатами роботи підготуйтевеселу презентацію.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Желепа Вікторія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Богданова Лидия
    Дякую за чудову розробку! Все чітко, лаконічно і змістовно.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
16 листопада 2022
Переглядів
6999
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку