Презентація "Макаронні вироби"

Про матеріал
Презентанційний матеріал створений з метою наглядності та кращого сприйняття учнями процесів виготовлення макаронних виробів та приготування страв із них.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

МАКАРОННІ ВИРОБИ

Номер слайду 2

Напевно, багато хто із нас любить макарони. На нашому ринку представлена ​​така різноманітність макаронів, що часом навіть вибрати важко. Давайте вивчимо що ж таке макаронні вироби, яких видів вони бувають, і яка ситуація на українському ринку макаронів.

Номер слайду 3

Макаро́нні ви́роби - це вироби з висушеного бездріжджового (прісного) тіста різної форми і різних видів. Найчастiше з пшеничного борошна з водою. Іноді використовується також борошно з рису гречкикрохмалю з бобів мунг,різні харчові барвники, яйця, зеленьта інші продуктихарчування

Номер слайду 4

Хто вперше придумав висушити тісто, зберігши таким чином його надовго, точно невідомо. Різні версії ведуть до Єгипту, Греції, Китаю, а деякі джерела відсилають до етруських часів, проте факти, що свідчать на їх користь, не надто переконливі.

Номер слайду 5

В Україні макарони як основний продукт вживають 30-40% споживачів, інші використовують макарони у вигляді гарніру до основних страв або для приготування інших страв (супи, запіканки). Як правило, макаронні вироби їдять з додаванням різних соусів і спецій.

Номер слайду 6

На українському ринку працює багато компаній, що займаються виробництвом макаронів. Серед них можна виділити:компанія «Українські макарони» з торговою маркою «Тая»Київська макаронна фабрика з ТМ «КМФ»Маревен Фуд Україна (ТМ «Роллтон»)Макаронна фабрика «Мила. М» з ТМ «Мила. М»Холдинг «Урожай» (входить до складу групи Lauffer);Сімферопольська макаронна фабрика;Чумак (ТМ «Чумак»);Фірма «Зодіак».

Номер слайду 7

Борошно Вода Сіль Яйця. Основна сировина для приготування макаронних виробів

Номер слайду 8

Макаронні вироби залежно від форми поділяють на типи : трубчасті ниткоподібні (вермішель) стрічкоподібні (локшина)фігурні

Номер слайду 9

Залежно від виду борошна макаронні вироби поділяють на групи: А– вироби з борошна твердих сортів пшениціБ – вироби з борошна склоподібної м’якої пшениціВ– вироби з хлібопекарського пшеничного борошна.

Номер слайду 10

Згідно сорту борошна макаронні вироби поділяють на класи:1-й клас – вироби з макаронної крупки або хлібопекарського борошна вищого сорту 2-й клас – вироби з напівкрупки або хлібопекарського борошна першого сорту

Номер слайду 11

За призначенням макаронні вироби поділяються на : ЗвичайніДитячого харчування. Дієтичного харчування

Номер слайду 12

Трубчасті макаронні вироби поділяють залежно від форми і довжини на три підтипи: Макарони  – це трубки з прямим зрізом. Вони бувають :короткими (15-30 см) і довгими (більше 30 см). Ріжки - це зігнуті або прямі трубки з прямим зрізом, довжина їх по зовнішній кривій 1,5-5 см, для «Любительських» – 3-10 см. Пера – це трубки з косим зрізом країв. Довжина їх від гострого до тупого кута – 3-10 см. Форма поперечного перерізу трубчастих виробів може бути круглою, квадратною, рифленою та ін.

Номер слайду 13

Ниткоподібні вироби (Вермішель)За діаметром поділяються на чотири види: павутинка – 0,8 мм; тонка – 1,2 мм; звичайна – 1,5мм; любительська – 3 мм. Поперечний розріз вермішелі може мати різну форму: округлу, квадратну, еліпсоподібну та ін. Залежно від довжини вермішель буває : довгою (не менше 20 см)короткою (не менше 1,5 см).

Номер слайду 14

Стрічкоподібні вироби (Локшина) поділяються залежно від поверхні, форми і розмірів. Залежно від поверхні і форми локшина може бути: гладенькою рифленоюхвильоподібноюпилоподібною. Залежно від довжини локшину поділяють на:довгу (не менше 20 см) коротку (не менше 1,5 см). Локшина може мати різну ширину – від 3,0 до 10 мм. Товщина не повинна перевищувати 2мм. Вермішель і локшина можуть бути у виді мотків та гнізд масою по 50-250г.

Номер слайду 15

Фігурні макаронні вироби можуть мати різну форму і розміри. До них належать: бантики вушказірочки колечка цифри гребінцічерепашки мушлі гвинтики та ін. Товщина виробів - 1,5 мм для штампованих виробів, 3,0 – для пресованих.

Номер слайду 16

ПРОЦЕС ВИГОТОВЛЕННЯ МАКАРОНПідготовка сировини (полягає в просіюванні борошна, фільтруванні та підігріванні води ,перевірці якості збагачувачів і їх розчині)Заміс тіста(проходить в тістомісильних машинах безперервної дії. Процес триває 25-30 хв.)Формування(пресуванням тіста крізь отвори матриці) Сушіння (відбувається при температурі +30-40˚С і закінчується, коли вміст вологи в них набуває 13%)Охолодження (від 3 до 5 годин до температури приміщення)Сортування (недосушені, тріснуті, деформовані )Упакування

Номер слайду 17

Макаронні вироби варять двома способами:І спосіб - зливний. II спосіб - незливний.  

Номер слайду 18

Енергетична цінність макаронних виробів становить 335- 345 ккал/100г. Білки макаронних виробів засвоюються на 85%, жири - на 93%, вуглеводи - на 96%. Середня засвоюваність цих речовин у кулінарних виробах - 94%.

Номер слайду 19

У світі існує від 400 до 600 видів пасти. Італійці для приготування пасти використовують виключно борошно пшениці твердих сортів. 25 жовтня відзначається "Всесвітній день пасти"

Номер слайду 20

Є головне правило: чим коротші і товстіші макарони, тим густіший соус, чим тонші і довші — тим, відповідно, він ніжніший. Довгі тонкі макарони краще всього поєднуються з рідкими і легкими соусами і морепродуктами. Широкі довгі макарони прекрасно «несуть» вершкові і сирні соуси. Плоскі короткі макарони (локшина) ідеально підходять до густих овочевих і м'ясних. Круглі короткі макарони краще всього поєднуються з сирними і м'ясними соусами і підходять для запікання в духовці.

Номер слайду 21

Спагеті гнізда(Capellini). Спагеті гнізда - це тонкі клубки капелліні (Capellini). Паста довга і дуже тонка, має діаметр трохи більше 1 мм, а капелліні з італійської перекладається як «тонкий волосок». До таких спагетті готують легкий і ніжний соус, наприклад, вершковий. Гнізда капелліні ви можете готувати на гарнір, а також запавляти цією пастою супи.

Номер слайду 22

Великі спіральки фузіллі (Fusilli) - це фігурна різнобарвна паста довжиною 4 см. Різного кольору спіральки надають яскравість їжі і апетитність, особливо поєднуються з соусом «Песто». Часто великі спіральки використовують не тільки в основних блюдах, а й в салатах. Великі спіральки(Fusilli)

Номер слайду 23

Конкільє (Conchiglie) або раковини молюска теж бувають різних кольорів, причому червоний колір надають доданий в пасту сік томатів, а зелений - шпинат. А ще їх продають різного розміру - маленькі і великі. Великі раковини - конкільоні (Conchiglioni) дозволяють починати їх різним фаршем, що робить страву ситним і оригінальним. Різнобарвні черепашки ідеально підійдуть для салатів, а великі раковини для запікання. Різнобарвні черепашки(Conchiglie)

Номер слайду 24

Рігатоні (Rigatoni) це паста у вигляді коротких трубочок з рельєфною поверхнею, завдяки чому соус добре утримується. Паста рігатоні подається з  простими соусами. Використовується як самостійну страву, так і для запікання в духовці і в салатах. Рігатоні(Rigatoni)

Номер слайду 25

Феттучині (Fettuccini) - паста, зроблена у вигляді плоскої стрічки, шириною 1 см. «Стрічкові» пасту подають з соусами, приготованими на основі оливкового масла. Тому, наприклад, всім відомий ідеально підійде в якості приправи. Він рівномірно розподілиться по макаронів і буде перешкоджати їх склеювання. Феттучіні(Fettuccini)

Номер слайду 26

Лазанья (Lasagne) ще один вид «стрічкової» пасти, виконаної у вигляді прямокутних аркушів тесту. Лазанья дуже популярний вид пасти в Італії, з неї готують знамениту страву - лазанью. Лазанья це такий тортик, що складається з декількох шарів пасти і всілякого виду начинки: з сиру, м'яса, морепродуктів, овочів. приправляється густими соусами і запікають у духовці. Лазанья(Lasagne)

Номер слайду 27

Паппарделле (Pappardelle) - широка і довга яєчна паста, схожа на феттучині, тільки ще ширше - близько двох сантиметрів. У перекладі з італійського паппарделле означає пожирати, жадібно їсти. Найчастіше паппарделе подають з м'ясними соусами і як гарнір до м'яса кролика, кабана або зайця. Також пасту часто використовують для запіканок, попередньо присмачивши густим соусом. Паппарделле(Pappardelle)

Номер слайду 28

Лінгуіне (Linguine) - тонка і довга (трохи довше спагетті) плоска локшина, а назва її перекладається як «маленькі язички». Цю пасту часто подають з вершковим соусом, а також з соусом із сиру, масла або білих і червоних молюсків. Однак лінгуіне настільки універсальна паста, що з нею можна подати практично будь-який соус, як песто, так і соус, приготований з копченої шинки, вершків або гороху. Лінгуіні(Linguine)

Номер слайду 29

Товсті трубочки - Тубін(Tubini) Тубін (Tubini) - паста у вигляді коротких, але товстих трубочок, які зручно обсмажувати. Вони можуть бути гладкою або рифленою форми. До пасти подають густий соус, хороша вона як гарнір до м’ясних страв і для салатів

Номер слайду 30

Тальятелле (Tagllalelle) - плоска, довга «стрічкова» паста, вужча, ніж феттучині, має ширину від 5 мм до 8 мм. Маючи пористу структуру тальятеллі добре утримує соуси. З тальятелле можна подавати будь-які соуси, але частіше за все використовують класичний болоньєзе, томатний або вершковий соус маскарпоне (mascarpone. Тальятелле - яєчна(Tagllalelle)

Номер слайду 31

Спагеті (Spaghetti) - найпопулярніші в світі макарони, більш товсті називаються Спагеттоні (Spagghettoni), а більш тонкі - спагеттіні (Spaghettini ) . Спагеті виготовляють довжиною більше 15 см і в діаметрі від 1,8 мм до 2 мм. Спагеті використовують у багатьох найрізноманітніших стравах, їх приправляють томатним, сирним, пряним і будь-якими іншими густими соусами. А також заправляють просто оливковою олією, З додаванням свежепорубленного часнику. Спагеті(Spaghetti)

Номер слайду 32

Макарони (Macaroni) - добре відомий в нашій країні вид італійської пасти, під якою малися на увазі всі макаронні вироби. Макарони бувають короткими або довгими, як спагеті, але тільки порожні всередині, їх виготовляють на пшеничній муці і воді без додавання яєць. Макарони найчастіше приправляють тонкими соусами, які потрапляючи всередину добре їх просочують. Макарони(Macaroni)

Номер слайду 33

Пенне рігате (Penne Rigate) - це паста у вигляді трубочок з рифленою поверхнею і зі зрізом нагадує зріз пера (penne в перекладі з італійської означає перо), що дозволяє добре фіксувати соус як всередині, так і зовні макаронів. Подають з томатним пряним соусом, заправленим базиліком, часником і червоним перцем чилі. Пенне широко використовують не тільки як самостійне блюдо, але і додають в різні супи, запіканки і салати. Пенне рігате(Penne Rigate)

Номер слайду 34

Коліщатка ( Ruote) - симпатична паста у вигляді невеликих коліщаток зі спицями, які дозволяють добре утримувати соуси всередині. Цю пасту приправляють м'ясними, рибними, овочевими та іншими густими соусами. Іноді їй заправляють супу, але частіше використовують в салатах, гуляшах і як самостійне блюдо. Коліщатка( Ruote)

Номер слайду 35

Фарфалле (Farfalle) - ще один вид симпатичною пасти у вигляді метеликів або краватки, буває кольоровий, тому дуже подобається дітям. Ідеальна для використання в салатах, супах, або як гарнір, який заправляють легким соусом. З фарфалле блюдо завжди виглядає яскраво, смачно, незвично. Фарфалле ( «метелики») (Farfalle)

Номер слайду 36

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

pptx
Пов’язані теми
Технології, Матеріали для друку
Інкл
Додано
20 листопада 2022
Переглядів
5148
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку