Презентація Етносоціальні процеси та рівень життя населення в 60-80-ті роки ХХ ст.

Про матеріал

Презентація є супроводом до конспекту уроку, містить фотоматеріали відповідної доби, плакати та карикатури епохи "Застою". Може стати в нагоді під час підготовки до уроків та ЗНО.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Етносоціальні процеси та рівень життя населення в 60-80-ті роки ХХ ст.

Номер слайду 2

Мета: вивчити етносоціальні зміни , що були складовою назріваючої системної кризи в республіці у 60-80-х роках ХХст;розвивати вміння пояснювати, аналізувати,узагальнювати історичні факти, явища, спираючись на здобуті знання; продовжити розвивати вміння роботи з документами, карикатурами та плакатами, вчитись критично їх осмислювати;виховувати почуття поваги до протилежних думок; виховувати зацікавленість і повагу до складних періодів історії України.

Номер слайду 3

Основні поняття:рівень життя депопуляція етносоціальні процеси

Номер слайду 4

1. Повсякденне життя населення

Номер слайду 5

 Побут став більш комфортним за рахунок мережі торгових та побутових підприємств, нових магазинів, їдалень, хлібопекарень. Зріс асортимент товарів і з’являються нові види магазинів (універсами, автолавки)Створюються будинки побуту, фірми побутових послуг («Світанок» в Києві)

Номер слайду 6

Автолавка

Номер слайду 7

Універсам

Номер слайду 8

Але в 70-80-х роках починають наростати негативні тенденції в торговельному та побутовому обслуговуванні: Зросли роздрібні ціни на окремі види товарів. З’явився дефіцит. Привілейованим прошарком суспільства стали продавці. Щоб влаштуватись на роботу, вони платили хабарі

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Черги стали ознакою 70-80-х років

Номер слайду 11

Опрацюйте документ на ст. 167 вашого підручника скажіть , що дало право так себе вести продавцю?

Номер слайду 12

Харчування жителів міст поліпшилось, хоча і там були перебої з постачанням м’яса, молока, кондитерських виробів.«Народні ЗМІ»- анекдоти:Іноземний кореспондент запитує Брежнєва:- Як ви вирішуєте проблему постачання такої величезної країни ?- Через її централізацію. Ми все звозимо до Москви, а вже з Москви населення саме розбирає. З’явилися так звані «ковбасні потяги»

Номер слайду 13

З’являються «Цехи» - підпільні виробництва. Що пропонували населенню «ліві», не враховані державою товари, що вироблялись з державної сировини і часто на державних підприємствах. В 70-80-х рр. вони об’єднались в межах СРСР, налагодили постачання і збут готової продукції. Так виникла тіньова економіка, яку часто прикривали правоохоронці. Невдовзі відбулось її зрощення з криміналітетом.

Номер слайду 14

Роль жінки в радянському суспільствіЖінки стали отримувати вищу освіту, і нарівні з чоловіками могли займати керівні посади

Номер слайду 15

Від робітниці до директора комбінату

Номер слайду 16

Жінки на виробництві

Номер слайду 17

І сільському господарстві

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Колгоспні будні

Номер слайду 20

Побутова техніка, що з’являлась в повсякденні полегшувала життя. Щоправда, ці зміни відбувались дуже повільно.

Номер слайду 21

Справжня мрія господинь

Номер слайду 22

Привілейоване становище партійно-радянської номенклатури Прочитайте те текст параграфу, пункт 4, дайте визначення за допомогою словника в кінці підручника, що таке номенклатура?1. Яким було її становище? 2. Як це впливало на настрої в суспільстві?Перед робітниками на заводі виступає Брежнєв:“ У майбутній п'ятирічці, коли ми подолаємо всі труднощі, у нас буде все!” Робочий із залу запитує:- І у нас?

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Будні номенклатури

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Моральний стан радянського суспільства. Більшість населення сприймала радянський режим як природній. Але, вглибині соціального устрою СРСР зріло невдоволення:за сприяння освоєння Сибіру та Середньої Азії за рахунок України. Керівництву республіки не подобалось всевладдя Москви на ухвалу рішень. Культурна еліта виступала проти русифікації. Згасала марксистсько-ленінська ідеологія, хотілось «буржуазних» речей: престижної роботи та побутового комфорту. Молодь не хотіла освоювати робітничі професії , працювати в сільському господарстві. Почався моральний занепад суспільства.

Номер слайду 29

Моральний стан радянського суспільства. Вище керівництво оточило себе комфортом і не заважало те саме робити і чиновникам рангом нижче. Вони були поза критикою, серед них процвітала корупція . В суспільстві поширилась подвійна мораль: офіційна - як жити при «розвиненому соціалізмі» та неофіційна - як незаконними способами задовольнити потреби людини.

Номер слайду 30

Моральний стан радянського суспільства. Нечуваних масштабів набуло таке явище як «несуни» (тобто, ті, хто ніс з роботи додому). Дрібних просто висміювали а крупних , бувало навіть судили як «розкрадачів народної власності». Було навіть поновлено смертну кару. якщо робітник крав на сотню, то верхівка на мільйони.

Номер слайду 31

“Несуни“

Номер слайду 32

Номер слайду 33

“Несуни“

Номер слайду 34

“Несуни“

Номер слайду 35

“Несуни“

Номер слайду 36

Тести

Номер слайду 37

Домашнє завдання. Опрацювати текст підручника на с. 162-179(теми 21-22 «Етносоціальні процеси в суспільстві та рівень життя суспільства»);Заповніть таблицю Рівень життя населення{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Досягнення. Кризові явищазростання життєвого рівня населення України;відставання за якістю життя від сусідніх європейських країн;

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Герасимович Ірина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Каліщук Ольга Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Срібняк Олена Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Глодовська Людмила Олесандрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
6 березня 2018
Переглядів
17712
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку