Презентація "Еволюція прав людини"

Про матеріал
Презентація може бути використана під час проведення Всеукраїнського тижня права
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Еволюція прав людини»Підготував: вчитель історіїСередюк Р. Р.

Номер слайду 2

«Щоб стати людиною, природі потрібно було кілька мільйонів років. Щоб стати твариною -людині потрібно кілька годин!»

Номер слайду 3

Закони царя ХаммурапіЗакони – це правила та приписи обов'язкові для всіх жителів держави. Звід законів Хаммурапі або Кодекс Хаммурапі — один з найдавніших і найкраще збережених законодавчих кодексів стародавнього Вавилону, створений близько 1780 року до н.е. за наказом вавилонського царя Хаммурапі.

Номер слайду 4

Антична добаІдеї прав і свобод існували впродовж майже всієї історії людства, проте не зовсім зрозуміло, чи можна характеризувати їх терміном права людини в сучасному розумінні. Концепція права існувала в історичних культурах, стародавні філософи, такі як Аристотель, писали про права громадян на власність та участь у громадських справах. Однак, ні стародавні греки, ні римляни не мали концепції універсальних прав — рабство вважалося цілком природним

Номер слайду 5

Середні віки Велика хартія вольностей» 1215 року або Маґна Карта (лат. Magna Carta) — перша «неписана» конституція Англії Велика хартія вольностей традиційно вважається першим юридичним документом, у якому закладено основи концепції прав людини, створено передумови для подальшого утвердження свободи  і верховенства права.

Номер слайду 6

«Жодна вільна людина не буде заарештована, або ув'язнена, або позбавлена володіння, або у будь-який (інший) спосіб знедолена... як за законним вироком рівних їй та за законом країни» (1215, «Велика хартія вольностей», Англія»)

Номер слайду 7

Епоха Відродження та Просвітництва Білль про права 1689 — акт англійського парламенту  про обмеження прав короля. Білль про права забороняв королю без згоди парламенту видавати нові закони і припиняти чинні закони, стягувати податки, тримати в мирний час армію. Білль про права проголошував свободу парламентських дебатів, виборів і подачі петицій.

Номер слайду 8

Теорія природного права (природні права належать від народження, вони закладені в самій її сутності й однакові для всіх)Гуго Гроцій (1583 – 1645) –нідерландський юрист (держава - це до­сконала угода вільних від природи людей, укладена заради дотримання права і спільного інтересу;)Бенедикт Спіноза (1632-1677) – нідерландський філософ (держава - це добровільне об'єднан­ня людей, яке виникає на основі суспільного договору, ме­тою якого в дійсності є свобода.)Томас Гоббс (1588-1679) – англійський філософ (відправним моментом у вченні Гоббса про право є аксіома про природну рівність людей. Від природи всі вільні і рівні. )Шарль Луї Монтеск'є (1689-1755) – французький правник (метою права є свобода, рівність, безпека і щастя усіх людей.)Жан-Жак Руссо (1712-1778) – французький філософ-просвітник ( суспільство - організоване спів­життя незалежних, вільних рівних людей, які мають спільну волю, що реалізується як народний суверенітет)

Номер слайду 9

Декларація незалежності США (1776 р.) Декларація незалежності США – документ, прийнятий 4 липня 1776 р. у Філадельфії Другим Континентальним конгресом, який проголосив відокремлення 13 північноамериканських колоній від Великобританії.- рівність усіх людей; непорушність основних прав, таких як “життя, свобода і прагнення щастя”- було закріплено право народу на зміну уряду, його повалення, якщо він діятиме всупереч інтересам народу. 

Номер слайду 10

Декларація прав людини і громадянина (1789)26 серпня 1789 р. Установчі збори Франції під тиском народного революційного піднесення прийняли Декларацію прав людини та громадянина - програмний документ французької революції (1789-1799). Вона складалася із 17 статей, базувалася на положеннях теорії природного права і, на противагу королівському самодержавству.

Номер слайду 11

- принцип національного верховенства, згідно з яким нація - це єдине джерело влади;- непорушність природних прав людини (свободи, власності, безпеки, опору гнобленню та ін.); - рівність людей перед законом; - свободу слова, совісті та преси.

Номер слайду 12

Загальна декларація прав людини (1948)Загальна Декларація Прав Людини (ЗДПЛ) — декларація, прийнята Генеральною Асамблеєю ООН 10 грудня 1948 року в Парижі. Декларація  представляє першоглобальне вираження невід'ємних прав, які мають усі люди.

Номер слайду 13

Стаття 1 Всi люди народжуються вiльними i рiвними у своїй гiдностi та правах. Вони надiленi розумом i совiстю i повиннi дiяти у вiдношеннi один до одного в дусi братерства. Стаття 2 Кожна людина повинна мати всi права i всi свободи, проголошенi цiєю Декларацiєю, незалежно вiд раси, кольору шкiри, статi, мови, релiгiї, полiтичних або iнших переконань, нацiонального чи соцiального походження, майнового, станового або iншого становища. Стаття 3 Кожна людина має право на життя, на свободу i на особисту недоторканнiсть. Стаття 4 Нiхто не повинен бути в рабствi або у пiдневiльному станi; рабство i работоргiвля забороняються в усiх їх видах. Стаття 9 Нiхто не може зазнавати безпiдставного арешту, затримання або вигнання. Стаття 131. Кожна людина має право вiльно пересуватися i обирати собi мiсце проживання у межах кожної держави.2. Кожна людина має право покинути будь-яку країну, включаючи й свою власну, i повертатися у свою країну. Стаття 201. Кожна людина має право на свободу мирних зборiв i асоцiацiй.2. Нiхто не може бути примушений вступати до будь-якої асоцiацiї.

Номер слайду 14

Гра «Політ на повітряній кулі»Умова гри: ваша повітряна куля падає. Щоб врятуватися, вам необхідно залишити лише п'ять мішків, решту викинувши за борт. Усього в повітряній кулі 10 мішків з написами:- «право на освіту»;- «право на житло»;- «право на свободу слова»;- «право на рівність перед законом»;- «право на життя»;- «право на громадянство»;- «право на свободу думки і релігії»;- «право на охорону здоров'я»;- «право заснувати сім'ю (укласти шлюб)»;- «право на соціальне забезпечення». 

Номер слайду 15

«Запам'ятайте, ніхто не може змусити вас почувати себе неповноцінним без вашої на те згоди» (Елеонора Рузвельт)

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.7
Оригінальність викладу
4.7
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.8
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Нестерук Наталія Романівна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Носіковська Лілія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Каліщук Ольга Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
6 квітня 2020
Переглядів
6638
Оцінка розробки
4.8 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку