Презентація "Фаст - фуд: шкідливо чи корисно"

Про матеріал
Дана презентація містить інформацію про історію виникнення їжі швидкого приготування та шкідливий вплив її на організм підлітка. Цей матеріал можна використовувати як на позакласних заходах так і на уроках хіміі та біології.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

НЕБЕЗПЕЧНЕ ХАРЧУВАННЯ

Номер слайду 2

ФАСТ-ФУД НЕЙМОВІРНО СМАЧНО!

Номер слайду 3

Де бере свій початок Фаст- Фуд? Швидкий ритм життя не залишає можливості сучасній людині їсти не поспішаючи, і з задоволенням, тому переважна більшість людей, особливо у великих містах, задовольняється їжею швидкого приготування.

Номер слайду 4

Де бере свій початок фаст-фуд? Хоча… минуле теж не слід ідеалізувати. Швидке харчування існувало і в глибоку давнину. Виявляється, фаст-фуд бере свій початок іще з Давнього Риму. Ще давні римляни ввели в обіг такий вид послуг, як недорога швидка їжа. У кожному римському місті існувала маса базарів, де торгували всілякими стравами. Однією з популярних страв були коржики з дріжджового тіста, змазані оливковою олією, які також використовували як «їстівні тарілки». Через кілька століть ці коржі, покриті запеченим сиром, ковбасами й овочами, стали називати італійською піцою. Існували у римлян і свої гамбургери.

Номер слайду 5

Де бере свій початок фаст-фуд? Історики стверджують, що середньостатистичний римлянин уживав у їжу більше фаст-фуду, ніж, скажімо, сучасний житель Нью-Йорка. Різниця тільки в тому, що швидке харчування римлян було більш свіжим і кориснішим, ніж сучасні хотдоги й гамбургери. Поважали фаст-фуд і в інших країнах. У Китаї на базарах торгували гарячою локшиною швидкого приготування. В Індії, Європі та Росії були популярні різні коржики з гострим соусом і рисом зі шматочками курки.

Номер слайду 6

Де бере свій початок фаст-фуд? Індустрія фаст-фуду виникла в 1920-ті роки в Америці. Піонером у цій галузі стала компанія «Білий замок», відкрита 1921 року в Канзасі. Фірмовою стравою «Білого замку» були гамбургери, які в той час для американців були диковинкою. Коли відвідувачі почали замислюватися над тим, чи не шкідлива бува така їжа, власник мережі компаній придумав хитрий хід. Він найняв кількох людей, які в білих халатах за невелику плату щоденно замовляли там їжу. Відвідувачі приймали їх за лікарів і заспокоювались: якщо лікарі їдять гамбургери, значить, вони безпечні для здоров’я.

Номер слайду 7

Де бере свій початок фаст-фуд? Наприкінці 1940 року в «Білого замку» з’явилися конкуренти, одним із найбільших був «Макдональдс». Зараз у корпорації «Макдональдс» більше 30000 ресторанів у 119 країнах світу. Чи загрожують фаст-фуди нам, українцям? Можна з упевненістю стверджувати: так! Досвід практики фаст-фудів у нас невеликий, тому й наслідків поки що начебто не видно. Адже такі заклади стали масовими лише кілька років тому.

Номер слайду 8

Що означає слово «Фаст - Фуд», технологія його приготування і чим він нам загрожує? Насправді фаст-фудом є вся та їжа, яку готують швидко. Частіше за все виробництвом такого роду їжі займаються заклади швидкого обслуговування. Відмінною особливістю таких закладів є той факт, що в них можна ситно, недорого й, що найголовніше, дуже швидко поїсти. Фаст-фуд — продовольчі напівфабрикати, що вимагають мінімальних зусиль для приготування.

Номер слайду 9

Чим же нам загрожує Фаст-Фуд? Чим же нам загрожує Фаст-Фуд? Саме канцерогенними речовинами. Згадуючи про вміст у продукті канцерогенних речовин, потрібно розуміти, що йдеться не про склад самого продукту, а про технологію його приготування. Канцерогени можна знайти й у домашніх копченостях — рибі, м’ясі або печінці, приготовлених на перегорілій олії. Претензії потрібно пред’являти не до самої їжі, а до способу приготування. В одному ресторані жир поміняють, в іншому на ньому посмажать страву 10 разів. Звичайно, якщо одні й ті самі жири використовувати неодноразово, можливе утворення канцерогенних речовин.

Номер слайду 10

Наскільки шкідлива швидка їжа і якої шкоди вона може завдати нашому здоров’ю? Дані українських медиків викликають занепокоєння. Бульйонні кубики, солоні крекери, закуски «під пиво», сухарики й безліч інших широко розрекламованих «модних і стильних» продуктів ми споживаємо у величезних обсягах. У цих висококалорійних продуктах низький уміст поживних речовин, зате в надлишку жири, цукор, сіль та інші активні речовини, що провокують розвиток холециститів, панкреатитів, захворювань шлунково-кишкового тракту та серцево-судинних захворювань. Кількість дітей із проблемами травлення за останні 15 років збільшилася майже у 1,5 рази. Удвічі побільшало діагнозів гастриту, виразки шлунка і дванадцятипалої кишки.

Номер слайду 11

Наскільки шкідлива швидка їжа і якої шкоди вона може завдати нашому здоров’ю? Мало кому відомо, що для дітей особливо шкідливі продукти з умістом сої, яка має підвищену кількість рослинних естрогенів — гормонів, що викликають у дівчат пухлини молочних залоз, передчасне статеве дозрівання і, як наслідок, скорочують життя. Уживання продуктів із надлишком жирів та цукру призводить до збільшення ваги. Не диво, що від надмірної ваги страждають і діти: значно швидше й комфортніше для батьків швиденько заштовхати в дитину гамбургер, аніж варити домашній курячий суп.

Номер слайду 12

Наскільки шкідлива швидка їжа і якої шкоди вона може завдати нашому здоров’ю? Проте перш ніж зайти у Макдональд , слід подумати про те, що дитячому й підлітковому організму необхідні всі корисні речовини для його нормального функціонування. Окрім того, систематичне споживання чизбур-герів і гамбургерів порушує процес усмоктування кальцію, що збільшує вірогідність інсульту.

Номер слайду 13

Різновиди Фаст-Фудів Картопля фрі Біг фіш сандвіч Чікен Макнаггетс Хот-дог Дьонер-кебаб Піца Чіпси, сухарики Шаурма Кока-кола Сендвіч Дьонер-кебаб Біг фіш сандвіч Чікен Макнаггетс

Номер слайду 14

Харчові добавки. Е - числа

Номер слайду 15

Різновиди Е - чисел Е100-199 – барвники Е200-229 – консерванти Е300-399 – антиоксиданти Е400-499 – стабілізатори Е500-599 – емульгатори Е600-699 – підсилювачі смаку та аромату Е900-999 – антифламенги(піногасники) Е1000-1521 – речовини для глазурування

Номер слайду 16

Безпечні барвники Корисні-харчовий барвник куркумін (Е 100) виготовляється з тропічної рослини не лише не шкідливий для здоров'я, але й має лікувальний ефект, очищаючи кровоносні судини та покращуючи травлення. Куркумін також бере участь у метаболізмі жирів та має здатність виводити з організму токсини. Барвник куркумін використовують у виробництві морозива, соусів, напоїв, хлібо-булочних виробів тощо.

Номер слайду 17

Безпечні барвники Корисні властивості має харчовий барвник хлорофіл (Е 140), який пригнічує злоякісні клітини, виводить з організму токсини та канцерогени. Використовують барвник хлорофіл зазвичай при виробництві соусів, морозива, йогуртів та молочних десертів.

Номер слайду 18

Безпечні барвники Часто-густо виробники, навіть додаючи до продуктів натуральні та корисні харчові добавки, наприклад, рибофлавін (Е 101), не маркують упаковку належним чином, зазначаючи, наприклад, у складі каші для дітей лише “вітамін В2”, при цьому навмисно уникаючи словосполучення барвник харчовий Е 101, що одне і теж. Бояться, що згадка на етикетці харчової добавки з кодом “Е” не сподобається покупцям.

Номер слайду 19

Небезпечні барвники • тартразін (Е 102); • хіноліновий жовтий (Е 104); • захід сонця жовтий (Е 110); • азорубін (кармуазін) (Е 122); • Понсо 4Р (Е 124); • червоний чарівний АС (Е 129)

Номер слайду 20

Найпоширеніші продукти з небезпечними барвниками Небезпечні барвники, найчастіше потрапляють у продукти харчування, розраховані на дітей, бо ці продукти створюються барвистими для того, аби привертати дитячу увагу. • солодкі напої, що мають яскраве забарвлення (зелений, жовтий, червоний кольори); • різноманітні цукерки з сегменту дешевих кондитерських виробів, що мають різнокольорове забарвлення; • вафлі та печиво з кольоровою начинкою; • сухі суміші для приготування желе та киселів;

Номер слайду 21

Найпоширеніші продукти з небезпечними барвниками • жувальні гумки та желейні цукерки; • різнокольорові креми, що використовуються при приготуванні тортів та інших кондитерських виробів; • так звані цукати — схожі на сухофрукти продукти незрозумілого походження, що зазвичай фарбуються різноманітними барвниками; • кустарні кондитерські вироби та саморобні цукерки (півники на паличці), де у вигляді барвника можуть використовуватись не лише небезпечні добавки із наведеного списку, а і заборонені в Україні барвники, що мають токсичні та канцерогенні властивості.

Номер слайду 22

Якої шкоди завдають Фаст-Фуди з точки зору науки ? Нещодавно швецькі вчені виявили, що картопля фрі та гамбургери містять необхідну кількість канцерогенів для розвитку та прогресування онкологічних захворювань. Канцерогеном у цьому випадку є акриламід, що утворюється шляхом нагрівання багатої на вуглеводи їжі. За результатами досліджень, у традиційній картоплі фрі концентрація акриламіду перевищує норму в 100 разів! Але її легко знайти у вільному продажу.

Номер слайду 23

Що психологи думають із приводу масового захоплення цією їжею? Фаст-Фуди привертають нас швидше психологічно. Коли людина голодна, красиве оформлення (а на ньому роблять акцент) — лист салату, огірочок, золотиста картопелька — виглядають вельми привабливо.

Номер слайду 24

Що психологи думають із приводу масового захоплення цією їжею? До того ж швидку їжу часто пропонують ще й у затишному приміщенні з ненав’язливою музикою, хорошим сервісом. Можна довго наводити недоліки швидкого харчування. І — що найголовніше! — про них знають майже всі, однак популярність таких закладів не зменшується.

Номер слайду 25

ВИСНОВОК Отже, у наш стрімкий і безжальний до людини час ми, не піклуючись про повноцінне харчування з натуральних продуктів, дедалі рідше готуємо вдома. Кількість закладів Фаст-Фуду постійно збільшується. Опиратися цьому процесу ми не зможемо, як би не хотіли. Навіть у прихильників домашньої кухні бувають ситуації, коли без відвідувань закладів швидкого харчування не обійтися. Але ж вони теж різні! Якщо вам необхідно перекусити, а крім Фаст-Фуду немає інших варіантів, ідіть туди, де пропонують українську кухню, де в меню є смачний борщ і великий вибір овочевих салатів.

Номер слайду 26

Здорове харчування Здорове харчування — це харчування, яке забезпечує ріст, нормальний розвиток і життєдіяльність людини, що сприяє зміцненню його здоров'я та профілактиці захворювань. Дотримання правил здорового харчування в поєднанні з регулярними фізичними вправами скорочує ризик хронічних захворювань і розладів, таких як ожиріння, серцево-судинні захворювання, діабет, підвищений тиск і рак.

Номер слайду 27

Здорове харчування Скорочення жирів тваринного походження. Збільшення в раціоні продуктів, багатих насиченими жирними кислотами, такими як Омега 3 (червона риба, рослинні олії, горіхи). Вживання продуктів, які містять клітковину (злаки, овочі, фрукти, сухофрукти). Вживати в їжу свіжо приготовані страви. Відмова від смаження на вершковому маслі і повне виключення з раціону маргарину. Відмова від надмірно солоних продуктів.

Номер слайду 28

Здорове харчування Замість молока вживання кисломолочних продуктів (кефір, йогурт, ряжанку) . Вживанням м'яса, риби та птиці свіжоприготованими і тільки з травами і овочами (петрушкою, селерою, кропом, салатом, зеленою цибулею, капустою та ін.). Вживання кожного дня салатів зі свіжих овочів або фруктових салатів.

Номер слайду 29

Бажаємо всім міцного здоров’я!

Номер слайду 30

ФАСТ-ФУД Неймовірно небезпечно!

ppt
Додано
25 грудня 2019
Переглядів
3947
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку