Де бере свій початок фаст-фуд? Хоча… минуле теж не слід ідеалізувати. Швидке харчування існувало і в глибоку давнину. Виявляється, фаст-фуд бере свій початок іще з Давнього Риму. Ще давні римляни ввели в обіг такий вид послуг, як недорога швидка їжа. У кожному римському місті існувала маса базарів, де торгували всілякими стравами. Однією з популярних страв були коржики з дріжджового тіста, змазані оливковою олією, які також використовували як «їстівні тарілки». Через кілька століть ці коржі, покриті запеченим сиром, ковбасами й овочами, стали називати італійською піцою. Існували у римлян і свої гамбургери.
Де бере свій початок фаст-фуд? Історики стверджують, що середньостатистичний римлянин уживав у їжу більше фаст-фуду, ніж, скажімо, сучасний житель Нью-Йорка. Різниця тільки в тому, що швидке харчування римлян було більш свіжим і кориснішим, ніж сучасні хотдоги й гамбургери. Поважали фаст-фуд і в інших країнах. У Китаї на базарах торгували гарячою локшиною швидкого приготування. В Індії, Європі та Росії були популярні різні коржики з гострим соусом і рисом зі шматочками курки.
Де бере свій початок фаст-фуд? Індустрія фаст-фуду виникла в 1920-ті роки в Америці. Піонером у цій галузі стала компанія «Білий замок», відкрита 1921 року в Канзасі. Фірмовою стравою «Білого замку» були гамбургери, які в той час для американців були диковинкою. Коли відвідувачі почали замислюватися над тим, чи не шкідлива бува така їжа, власник мережі компаній придумав хитрий хід. Він найняв кількох людей, які в білих халатах за невелику плату щоденно замовляли там їжу. Відвідувачі приймали їх за лікарів і заспокоювались: якщо лікарі їдять гамбургери, значить, вони безпечні для здоров’я.
Де бере свій початок фаст-фуд? Наприкінці 1940 року в «Білого замку» з’явилися конкуренти, одним із найбільших був «Макдональдс». Зараз у корпорації «Макдональдс» більше 30000 ресторанів у 119 країнах світу. Чи загрожують фаст-фуди нам, українцям? Можна з упевненістю стверджувати: так! Досвід практики фаст-фудів у нас невеликий, тому й наслідків поки що начебто не видно. Адже такі заклади стали масовими лише кілька років тому.
Що означає слово «Фаст - Фуд», технологія його приготування і чим він нам загрожує? Насправді фаст-фудом є вся та їжа, яку готують швидко. Частіше за все виробництвом такого роду їжі займаються заклади швидкого обслуговування. Відмінною особливістю таких закладів є той факт, що в них можна ситно, недорого й, що найголовніше, дуже швидко поїсти. Фаст-фуд — продовольчі напівфабрикати, що вимагають мінімальних зусиль для приготування.
Чим же нам загрожує Фаст-Фуд? Чим же нам загрожує Фаст-Фуд? Саме канцерогенними речовинами. Згадуючи про вміст у продукті канцерогенних речовин, потрібно розуміти, що йдеться не про склад самого продукту, а про технологію його приготування. Канцерогени можна знайти й у домашніх копченостях — рибі, м’ясі або печінці, приготовлених на перегорілій олії. Претензії потрібно пред’являти не до самої їжі, а до способу приготування. В одному ресторані жир поміняють, в іншому на ньому посмажать страву 10 разів. Звичайно, якщо одні й ті самі жири використовувати неодноразово, можливе утворення канцерогенних речовин.
Наскільки шкідлива швидка їжа і якої шкоди вона може завдати нашому здоров’ю? Дані українських медиків викликають занепокоєння. Бульйонні кубики, солоні крекери, закуски «під пиво», сухарики й безліч інших широко розрекламованих «модних і стильних» продуктів ми споживаємо у величезних обсягах. У цих висококалорійних продуктах низький уміст поживних речовин, зате в надлишку жири, цукор, сіль та інші активні речовини, що провокують розвиток холециститів, панкреатитів, захворювань шлунково-кишкового тракту та серцево-судинних захворювань. Кількість дітей із проблемами травлення за останні 15 років збільшилася майже у 1,5 рази. Удвічі побільшало діагнозів гастриту, виразки шлунка і дванадцятипалої кишки.
Наскільки шкідлива швидка їжа і якої шкоди вона може завдати нашому здоров’ю? Мало кому відомо, що для дітей особливо шкідливі продукти з умістом сої, яка має підвищену кількість рослинних естрогенів — гормонів, що викликають у дівчат пухлини молочних залоз, передчасне статеве дозрівання і, як наслідок, скорочують життя. Уживання продуктів із надлишком жирів та цукру призводить до збільшення ваги. Не диво, що від надмірної ваги страждають і діти: значно швидше й комфортніше для батьків швиденько заштовхати в дитину гамбургер, аніж варити домашній курячий суп.
Наскільки шкідлива швидка їжа і якої шкоди вона може завдати нашому здоров’ю? Проте перш ніж зайти у Макдональд , слід подумати про те, що дитячому й підлітковому організму необхідні всі корисні речовини для його нормального функціонування. Окрім того, систематичне споживання чизбур-герів і гамбургерів порушує процес усмоктування кальцію, що збільшує вірогідність інсульту.
Безпечні барвники Корисні-харчовий барвник куркумін (Е 100) виготовляється з тропічної рослини не лише не шкідливий для здоров'я, але й має лікувальний ефект, очищаючи кровоносні судини та покращуючи травлення. Куркумін також бере участь у метаболізмі жирів та має здатність виводити з організму токсини. Барвник куркумін використовують у виробництві морозива, соусів, напоїв, хлібо-булочних виробів тощо.
Безпечні барвники Часто-густо виробники, навіть додаючи до продуктів натуральні та корисні харчові добавки, наприклад, рибофлавін (Е 101), не маркують упаковку належним чином, зазначаючи, наприклад, у складі каші для дітей лише “вітамін В2”, при цьому навмисно уникаючи словосполучення барвник харчовий Е 101, що одне і теж. Бояться, що згадка на етикетці харчової добавки з кодом “Е” не сподобається покупцям.
Найпоширеніші продукти з небезпечними барвниками Небезпечні барвники, найчастіше потрапляють у продукти харчування, розраховані на дітей, бо ці продукти створюються барвистими для того, аби привертати дитячу увагу. • солодкі напої, що мають яскраве забарвлення (зелений, жовтий, червоний кольори); • різноманітні цукерки з сегменту дешевих кондитерських виробів, що мають різнокольорове забарвлення; • вафлі та печиво з кольоровою начинкою; • сухі суміші для приготування желе та киселів;
Найпоширеніші продукти з небезпечними барвниками • жувальні гумки та желейні цукерки; • різнокольорові креми, що використовуються при приготуванні тортів та інших кондитерських виробів; • так звані цукати — схожі на сухофрукти продукти незрозумілого походження, що зазвичай фарбуються різноманітними барвниками; • кустарні кондитерські вироби та саморобні цукерки (півники на паличці), де у вигляді барвника можуть використовуватись не лише небезпечні добавки із наведеного списку, а і заборонені в Україні барвники, що мають токсичні та канцерогенні властивості.
Якої шкоди завдають Фаст-Фуди з точки зору науки ? Нещодавно швецькі вчені виявили, що картопля фрі та гамбургери містять необхідну кількість канцерогенів для розвитку та прогресування онкологічних захворювань. Канцерогеном у цьому випадку є акриламід, що утворюється шляхом нагрівання багатої на вуглеводи їжі. За результатами досліджень, у традиційній картоплі фрі концентрація акриламіду перевищує норму в 100 разів! Але її легко знайти у вільному продажу.
Що психологи думають із приводу масового захоплення цією їжею? До того ж швидку їжу часто пропонують ще й у затишному приміщенні з ненав’язливою музикою, хорошим сервісом. Можна довго наводити недоліки швидкого харчування. І — що найголовніше! — про них знають майже всі, однак популярність таких закладів не зменшується.
ВИСНОВОК Отже, у наш стрімкий і безжальний до людини час ми, не піклуючись про повноцінне харчування з натуральних продуктів, дедалі рідше готуємо вдома. Кількість закладів Фаст-Фуду постійно збільшується. Опиратися цьому процесу ми не зможемо, як би не хотіли. Навіть у прихильників домашньої кухні бувають ситуації, коли без відвідувань закладів швидкого харчування не обійтися. Але ж вони теж різні! Якщо вам необхідно перекусити, а крім Фаст-Фуду немає інших варіантів, ідіть туди, де пропонують українську кухню, де в меню є смачний борщ і великий вибір овочевих салатів.
Здорове харчування Здорове харчування — це харчування, яке забезпечує ріст, нормальний розвиток і життєдіяльність людини, що сприяє зміцненню його здоров'я та профілактиці захворювань. Дотримання правил здорового харчування в поєднанні з регулярними фізичними вправами скорочує ризик хронічних захворювань і розладів, таких як ожиріння, серцево-судинні захворювання, діабет, підвищений тиск і рак.
Здорове харчування Скорочення жирів тваринного походження. Збільшення в раціоні продуктів, багатих насиченими жирними кислотами, такими як Омега 3 (червона риба, рослинні олії, горіхи). Вживання продуктів, які містять клітковину (злаки, овочі, фрукти, сухофрукти). Вживати в їжу свіжо приготовані страви. Відмова від смаження на вершковому маслі і повне виключення з раціону маргарину. Відмова від надмірно солоних продуктів.
Здорове харчування Замість молока вживання кисломолочних продуктів (кефір, йогурт, ряжанку) . Вживанням м'яса, риби та птиці свіжоприготованими і тільки з травами і овочами (петрушкою, селерою, кропом, салатом, зеленою цибулею, капустою та ін.). Вживання кожного дня салатів зі свіжих овочів або фруктових салатів.