Презентація "Фауст у музиці"

Про матеріал
Презентація знайомить учнів з видатними композиторами ХVІІІ- ХХ століття, які розкрили образ Фауста в музичних творах.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Образ Фауста у музиці

Номер слайду 2

Образ Фауста Легенда про Фауста збагатила не тільки художню літературу. В музиці тему Фауста розвивали Берліоз, Гуно, Бойто, Вагнер, Бузоні , Людвіг ван Бетховен, Людвіг Шпор, Гектор Берліоз, Роберт Шуман, Франц фон Ліст, Шарль Гуно, Густав Малер, Ферруччо Бузоні, Альфред Шнітке, Альфред Шнітке,Rudolf Volz,Паскаль Дюсапен. Понайомимось блище з деякими композиторами та їхніми музичними творами.

Номер слайду 3

Людвіг Шпор. Луї (Лю́двіг)Шпор народився 5 квітня 1784 в Брауншвейгері Він німецький скрипаль, композитор, диригент і педагог, один з перших представників романтичного стилю в музиці. Спадщина Шпора-композитора охоплює велику кількість творів у різних жанрах: йому належать дев'ять опер, ораторії, симфонії, меси, кантати, камерні твори. Як композитор Шпор відомий, в основному, своїми операми, написаними в традиційному романтичному стилі. Один із кращих "Faust", за романом Ф. М. Клингера «Життя Фауста, його діяння і загибель у пеклі».

Номер слайду 4

Гектор Берліоз Народився 11 грудня 1803 року в Ла-Кот-Сент-Андре — французький композитор, диригент, музичний письменник. Член Інституту Франції (1856). Берліоз — яскравий представник романтизму в музиці, творець романтичної програмної симфонії. Берліоз сміливо вводив нововведення в області музичної форми, гармонії і особливо інструментування (видатний майстер оркестровки), тяжів до театралізування симфонічної музики, грандіозних масштабів творів. Творчість композитора відобразила і властиві романтизму суперечності: прагнення до загальнонародності, масовості музики уживалося у нього з крайнім індивідуалізмом, героїка і революційний пафос — з інтимними виявленнями самотньої душі схильного до екзальтації і фантастики художника. В 1845-1846рр він створив ораторію «Засудження Фауста»(La Damnation de Faust).

Номер слайду 5

Альфред Шнітке Альфред Гаррійович Шнітке народився 24 листопада 1934 в Енгельсі, СРСР — радянський і російський композитор, піаніст, теоретик музики і педагог, один з найбільш значних музичних діячів кінця XX століття. Для його стилю починаючи з другої половини 1970-х років характерне поєднання різноманітної сучасної композиторської техніки на основі висунутої ним самим концепції «полістилістики». Висловлювання композитора про свій стиль : Полістилістика дозволяє інтеграцію «низького» і «високого», «банального» і «вишуканого». «Суб'єктивна пристрасність авторського висловлення підкріплюється документальною об'єктивністю музичної реальності, представленої не тільки індивідуально-відображено, але і цитатно». В 1982-1983 рр створив кантану «Фауст» (Faust),а в 1994 р. оперу «Історія доктора Іоганна Фауста».

Номер слайду 6

Шарль Гуно Шарль Гуно́ 17 червня 1818 — французький композитор, диригент, один із творців французької ліричної опери. Народився у Парижі в родині художника Франсуа Луї Гуно й викладачки музики Вікторії. 1838 року Гуно вступив до Паризької консерваторії, а 1839 року одержав Римську премію за кантату «Фернан», що дала можливість провести на правах стипендіата понад два роки в Італії і якийсь час у Відні й Німеччині. Після повернення до Парижа, в 1843—1848 роках Гуно працював органістом і регентом у церкві Іноземних місій. У ці роки він складав тільки духовні твори. До оперного жанру Гуно звернувся у 1850-х роках, найвідоміша з них — «Фауст», написана 1859 року. У творчому доробку композитора 14 опер, а також ораторії, меси, романси.

Номер слайду 7

Франц Ліст Ференц (Франц) Ліст нородився 22 жовтня 1811 в Добор'яні (Райдинг) — угорський композитор, піаніст, педагог, диригент, публіцист, представник музичного романтизму, засновник угорської композиторської школи. Ференц Ліст був першим піаністом, який виступав із сольними концертами, котрими він заслужив визнання як професіоналів так і широкої публіки. Незважаючи на те, що жодного запису гри Ліста не існує, Ференц Ліст вважається одним з найвпливовіших піаністів своєї епохи. В той же час Ліст був відомий благодійністю — він допомагав жертвам стихійних лих, сиротам, багатьох талановитих студентів він вчив безкоштовно. Також Ференц Ліст сприяв фонду пам'яті Бетховена та пожертвував значні кошти на відкриття консерваторії в Будапешті. В 1854-1857 році створив «Фауст-симфонію» (Eine Faust-Sinfonie)

Номер слайду 8

Роберт Шуман Ро́берт Шу́ман народився 8 червня 1810 року Цвіккау, Рейнський союз (Німеччина) — видатний німецький композитор-романтик, диригент, музичний критик та громадський діяч. Шуман — один з яскравих представників романтичного мистецтва 19 століття. Його твори тісно пов'язані з традиціями німецької музичної класики. При цьому Шуман увійшов до історії музики як один з найсміливіших новаторів. Велика частина фортепіанних творів Шумана — цикли з невеликих п'єс лірико-драматичного, образотворчого і «портретного» жанрів, внутрішньо зв'язаних між собою і створюючих сюжетно-психологічну лінію. В 1844-1853 рр створив сцени з «Фауста» Гете (Szenen aus Goethe's Faust) для голосу, хору та оркестру.

Номер слайду 9

Ферруччо Бузоні Данте Мікеланджело Бенвенуто Ферруччо Бузоні народився 1 квітня 1866 року в Емполі— італійський композитор, піаніст, диригент і музичний педагог. Як піаніст і насамперед як диригент він виступав пропагандистом нової музики, виконуючи твори Бели Бартока, Арнольда Шенберга, Сібеліуса (особливою популярністю користувався цикл оркестрових концертів 1902—1909 рр.). У своїй оригінальній творчості Бузоні в значній мірі підсумував шляхи, що пройшла академічна музика до нього. Це добре помітно вже по тій ролі, які відіграють у його спадщині транскрипції — насамперед творів Й. С. Баха. У 1916-1925 рр створив оперу «Доктор Фауст» (Doktor Faust)

Номер слайду 10

Ресурси:http://uk.wikipedia.orghttp://www.google.com.ua. Виконала: Абдуллаєва Еліна 9-Б

pptx
До підручника
Світова література (академічний, профільний рівень) 11 клас (Звиняцковський В.Я.)
Додано
12 лютого 2021
Переглядів
1025
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку