Презентація « Фази місяця»

Про матеріал
Презентація « Фази місяця» розширює , доповнює знання учнів про фази Місяця. Сприятиме розвитку властивостей особистості - спостережливості та розвитку наукового світогляду. Діти знайомляться знаннями про фази місяця, спостерігаючи за місяцем мають можливість перевірити це особисто.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Фази місяця

Номер слайду 2

Місяць - найближче до нас небесне тіло і єдиний супутник Землі. Пара "Земля - Місяць" гравітаційно пов'язана. Слід зазначити, що розрив цієї пари не відбувся тільки тому, що вона знаходиться на достатній відстані від Сонця, а також через те, що Місяць має порівняно малу масу. Що таке місяць?

Номер слайду 3

Форма Місяця близька до кулі, екваторіальний діаметр її складає 3477 км. І Маса Місяця у 81,3 рази менша за масу Землі й складає 7,35 1022 кг. Середня густина Місяця дорівнює 3,34 г/см3 (0,61 середньої густини Землі). Через те що густина Місяця близька до густини силікатів, це означає, що в ньому немає масивного залізного ядра. Швидкість обертання Місяця навколо осі збігається з кутовою швидкістю обертання навколо Землі, тому Місяць завжди обернений f до Землі однією півкулею. Хвилинка цікавинка

Номер слайду 4

Місяць не є самосвітним тілом, як і всі планети. Спостерігати його можна лише настільки, наскільки він освітлюється Сонцем. Через особливості руху Місяць завжди освітлюється Сонцем тільки з одного боку, але земний спостерігач у різний час бачить освітлену половину по-різному. Місяць змінює свою видиму форму, і ці зміни називаються фазами. Фази залежать від відносного розташування Землі, Місяця й Сонця.

Номер слайду 5

Аж до раночку вночіДід-пастух овець лічив. Вийшло сонечко з-за гаю…Де вони тепер – не знає. Відгадайте загадку. В синім небі світлячки. Не дістать до них рукою. А найбільший світлячок. Зігнувся, як черв’ячок.

Номер слайду 6

Молодик - фаза, коли Місяць знаходиться між Землею й Сонцем. У цей момент він невидимий для земного спостерігача.

Номер слайду 7

Повня - протилежна точка орбіти Місяця, у якій його освітлена Сонцем півкуля видима земному спостерігачеві повністю.

Номер слайду 8

Проміжні фази - положення Місяця між молодиком і повнею, коли земний спостерігач бачить більшу або меншу частину освітленої півкулі. їх називають чвертями.

Номер слайду 9

Перша чверть - фаза, що настає через 2-3 доби після молодика. Місяць у першій чверті з'являється в момент заходу Сонця і спостерігається на небі як тонкий серп, опуклою стороною звернений у бік Сонця. Протягом приблизно тижня видимий на небі серп Місяця збільшується в розмірах, поступово перетворюючись на півколо, - це друга чверть. Поступово збільшуючись у розмірах, півколо досягає стадії повні, а потім починає зменшуватися знову до півкола і вузького серпа, опуклою стороною знову зверненого у бік Сонця Це остання чверть. Весь цикл займає проміжок, який називається синодичним місяцем. Він дорівнює проміжкові часу між двома послідовними однаковими фазами.

Номер слайду 10

Третя чверть представляє собою половину місяця, який потім переходить знову в вузький серп, але в іншу сторону. Це бальзамічний (старіючий) місяць.

Номер слайду 11

Спадаючий Півмісяць. Сонце підсвічує менше половини видимої частини Місяця під час цієї фази Місяця, і іноді ви можете бачити земний відблиск на решті Місяця до кінця.

Номер слайду 12

У Місяця є власний рух навколо осі, хоча із Землі його не можна спостерігати. Справа в тому, що період добового обертання Місяця навколо осі, нахиленої до площини екліптики під кутом 88°28', точно дорівнює сидеричному місяцеві. Місяць робить повний оберт навколо осі за той самий час, що і повний оберт навколо Землі, тому він повернений до Землі завжди одним і тим самим боком. Періоди обертання навколо осі й орбітального обертання збігаються цілком закономірно. Вони вирівнялися в той час, коли Земля викликала приливні збурювання у твердій або рідкій оболонці Місяця. Однак рівномірне обертання Місяця навколо осі поєднується з нерівномірним рухом по орбіті. Тому відбувається періодичне відхилення напрямку видимої частини Місяця до Землі, що сягає 7°54' за довготою. Рух місяця

Номер слайду 13

Існує таке поняття як «Темна сторона Місяця». Насправді воно помилкове, оскільки обидві сторони Місяця отримують однакову кількість сонячного світла, проте одна сторона ніколи не повернута до Землі. Сторону яка повернена від Землі можливо побачити лише з космічних апаратів.

Номер слайду 14

Робота в групах. Перша група малює місяць молодик,Друга група малює проміжну фазу,Третя група малює спадаючий місяць.

Номер слайду 15

– З неба зорі хвата, а під носом не бачить.– Чим темніша ніч, тим ясніші зорі.– Якби могла, зорі з неба брала б.– Зорі на дощ дмуться та лупають. Як ви розумієте ці вислови?

Номер слайду 16

Дякую за увагу!!!!Хай місяць і зорі освічують вамшлях у доросле життя

pptx
Додано
17 січня
Переглядів
301
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку