Презентація «Вивчаю материки»

Про матеріал
Мета презентації «Вивчаю материки» ознайомити учнів з материками та океанами , з поняттями " материк" , "океан". Їхнім розміщенням на карті півкуль і глобусі. Коротко подається цікава інформація про кожний материк та океан. Мотивує пізнати більше про неповторні куточки нашої планети.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вивчаю материки(до підручника Т.Єресько, О. Безкоровайної,,Я досліджую світ’’ за редакцією М. С. Вашуленка, 4 клас)Підготувала вчитель початкових класів. КЗ Лозівський ліцей ст. №8 Ковальчук Катерина Віталіївна

Номер слайду 2

Вивчаю материки. На фізичній карті півкуль зображено материки й океани. Материки — це великі ділянки суходолу, з усіх сторін оточені водою. На Землі є шість материків:  Євразія, Африка, Північна Америка, Південна Америка, Австралія, Антарктида.

Номер слайду 3

Найбільший материк — Євразія. Він складається з двох частин світу: Європи та Азії. Умовна межа між Європою та Азією проходить по Уральських горах.

Номер слайду 4

Євразія – найбільший материк на Землі. Площа – 53893000 км², що складає 36% площі суші. На материку розташовується країна з унікальними погодними умовами – Ісландія. Її берега завжди вільні від льодів, а погода може мінятися по кілька разів на добу. У країні проживає трохи менше 320000 чоловік, а столиця Ісландії – Рейк’явік – настільки мала, що всі жителі знають один одного і не соромляться сходити в магазин в піжамі або залишити дитину в колясці без нагляду на короткий час.

Номер слайду 5

Другим за площею материком є Африка, третім — Північна Америка, далі Південна Америка та Антарктида. Найменший материк на Землі — Австралія. 

Номер слайду 6

Річка Ніл, яка впадає в Середземне море на північно-східній околиці Африки, найдовша річка у світі, з загальною протяжністю 6 650 кілометрів. Найбільша пустеля у світі – Сахара (знаходиться в Північній Африці). Площа Сахари (9 000 000 км) майже дорівнює площі США. Чотири з п’яти найшвидших наземних тварин проживають в Африці: гепард, антилопа гну, лев і газель Томсона. Африка є найбіднішим і не розвиненим з усіх континентів, незважаючи на своє багатство природних ресурсів. Приблизно 90% всіх випадків малярії в світі відбувається в Африці.

Номер слайду 7

Північна Америка третій за величиною в світі континент, розташований на півночі Західної півкулі Землі. На території Північної Америки знаходяться двадцять три країни світу, найбільші з яких: Канада, Сполучені Штати і Мексика.

Номер слайду 8

Площа Північної Америки – 24,25 млн км²Північна Америка омивається на півночі Північно-Льодовитим океаном, на сході – Атлантичним океаном, на півдні – Карибським морем, а на заході – Тихим океаном. Поруч з материком розташовується багато островів і архіпелагів, найбільш великими з яких є Гренландія і Канадський Арктичний архіпелаг. Берегову лінію складають численні затоки і півострови. Населення Північної Америки становить понад 500 млн осіб, що становить 7% від населення світу. І це єдиний материк на планеті, де немає країн без виходу до моря.

Номер слайду 9

Великі міста: Мехіко, Нью-Йорк, Лос-Анджелес, Чикаго, Торонто, Х’юстон, Монреаль, Філадельфія. Найбільші річки Північної Америки – Міссісіпі з притокою Міссурі, Маккензі, Колумбія, Колорадо і Юкон. Також на материку багато озер. Великі озера Північної Америки – найбільше в світі сховище прісної води в рідкому стані. Природні зони простягаються по широті від арктичних пустель в північних районах до тропіків з вічнозеленими рослинами на півдні. Для гірських систем характерна наявність висотних поясів. Ліси розташовані на більш, ніж 30% площі материка. Внутрішню частину території Північної Америки займають степи і пустелі.

Номер слайду 10

Найвищий материк земної кулі – Антарктида. Її середня висота понад 2000 метрів, що в 2,5 рази більше середньої висоти Азії. Завдяки особливим атмосферних умов Сонце в Антарктиді на заході виглядає зеленим. На Антарктиду припадає 90 % льоду нашої планети. Льодовики містять 21000000 кубічних кілометрів води. Якби всі ці льодовики розтанули, то рівень вод світового океану піднявся б на 50 метрів. Тільки від танення льоду в Антарктиді прибережні країни можуть потерпіти непоправну катастрофу

Номер слайду 11

Найбільший острів на Землі — Гренландія. Він розташований на півночі Західної півкулі, і його більша частина вкрита кригою. Лише одна третина земної поверхні — це материки. Решта — це величезні океанічні простори — Світовий океан.

Номер слайду 12

Океани — це великі частини водного простору Світового океану. На Землі є чотири океани: Тихий, Атлантичний, Індійський, Північний Льодовитий.

Номер слайду 13

Тихий океан отримав назву завдяки Фернану Магеллану, який в 1521 році перетнув Тихий океан від західного узбережжя Південної Америки до берегів Південної Азії, і жодного разу не потрапив в шторм, тому він і назвав океан «Тихим». Тихий океан за його розміри називають Великим, так як це найбільший водний об’єкт Землі.

Номер слайду 14

Найглибший і найтепліший в поверхневому шарі океан. Тут утворюються найвищі вітрові хвилі і самі руйнівні тропічні урагани. Він займає перше місце за кількістю островів. Острови центральної частини океану об’єднують під загальною назвою Океанія. Він займає майже половину площі всього Світового океану і омиває береги п’яти материків Землі.

Номер слайду 15

Середня глибина Тихого океану 3976 м, максимальна 11 034 м (Маріанський жолоб). На дні Тихого океану поширені вулкани. При виверженні підводних вулканів іноді утворюються острови, багато з яких недовговічні і розмиваються водою. Підводний рельєф величезного океану різноманітний. На дні Тихого океану є і великі улоговини, і окремі гори, і височини, і в південній частині два підняття, які утворюють океанічні хребти. : Середня солоність океану – 34,5 проміле – це нижче, ніж в інших океанах, так як з атмосферними опадами і річками в нього потрапляє більше прісної води, ніж випаровується.

Номер слайду 16

Атлантичний океан другий за величиною океан на нашій планети. Назва виникла, ймовірно, від легендарного зниклого материка Атлантида. На заході він обмежений берегами Північної і Південної Америки, на сході – берегами Європи і Африки. Площа Атлантичного океану з морями – 91,6 млн км 2, середня глибина – 3332 м. Максимальна глибина – 8742 м в жолобі Пуерто-Ріко. Атлантичний океан розташований майже в усіх кліматичних поясах, крім арктичного, але найбільша його частина лежить в областях екваторіального, субекваторіального, тропічного і субтропічного клімату. Відмінною особливістю Атлантичного океану є невелика кількість островів, а так само складний рельєф дна, який утворює безліч котлованів і жолобів.

Номер слайду 17

В Атлантичному океані добре виражені течії, спрямовані майже в меридіональному напрямку. Це пов’язано з великою видовженістю океану з півночі на південь і обрисами його берегової лінії. Найбільш відома тепла течія Гольфстрім і її продовження – Північно-Атлантична течія. Солоність вод Атлантичного океану в цілому вище середньої солоності вод Світового океану, а органічний світ бідніший з точки зору біорізноманіття в порівнянні з Тихим океаном.

Номер слайду 18

Індійський океан розташовується в східній півкулі. На північному сході і півночі він обмежений Євразією, на заході – Африкою, антарктичною зоною конвергенції на південному сході, на півдні – східним узбережжям Африки, на сході – західним узбережжям Океанії і Австралії. Даний океан є третім за величиною після Атлантичного і Тихого океанів. Площа Індійського океану – 76,2 млн. км2, а обсяг вод дорівнює 282,6 млн. км3.

Номер слайду 19

Тому вода кришталево чиста з темним, блакитним відливом. Саме відсутність опріснення і велике випаровування є причиною того, що солоність Індійського океану набагато вище, ніж в інших океанах. Найсолоніша ділянка Індійського океану це Червоне море. Його солоність становить 42‰. Також на солоність океану впливають айсберги, які запливають далеко вглиб. До 40º південної широти середня солоність води 32‰.

Номер слайду 20

Північний Льодовитий океан є найменшим океаном планети. Хоча за кількістю островів в ньому, його випереджає тільки Тихий океан. Найбільші острови – Канадський Арктичний архіпелаг, Гренландія, Нова Земля, Шпіцберген. Північний Льодовитий океан зайняв територію Північного полюса. Він характеризується великою кількістю річкового стоку, тому в океані знижена солоність. Велика частина території океану це материковий шельф.

Номер слайду 21

Робота в групах.1)Назвати і показати на карті материки.2) Назвати і показати на карті океани.

Номер слайду 22

Дякую за увагу. Хай вашому життєвому кораблі завжди дує попутний вітер добра, а океан життя приносить завжди до рідних берегів.

pptx
Додано
17 січня
Переглядів
200
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку