Презентація "Ферум в середині нас".

Про матеріал
Презентація "Ферум в середині нас". Чи знаєте Ви? … у складі людського організму знайдено більше 60 елементів? Одні складають значну частину живої речовини, доля інших надзвичайно мала, але їх роль в організмі важко переоцінити. Найважливіший серед них – Ферум.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ФЕРУМ ВСЕРЕДИНІ НАС

Номер слайду 2

Чи знаєте ви, що… … у складі людського організму знайдено більше 60 елементів? Одні складають значну частину живої речовини, доля інших надзвичайно мала, але їх роль в організмі важко переоцінити. Найважливіший серед них – Ферум.

Номер слайду 3

2,45г, якими ми дихаємо В організмі дорослої людини близько 3,5 г Феруму. Це дуже мало у порівнянні, наприклад, з Кальцієм, якого в організмі більше кілограма. Основна маса Феруму зосереджена в еритроцитах крові, а саме в гемоглобіні. Ферум надає гемоглобіну унікальної властивості – здатності захоплювати Оксиген і переносити його туди, де той потрібен. Діаметр еритроцита всього 7 мікрон, але в кожному з них 280 млн. молекул гемоглобіну. А всього в організмі людини 25 трильйонів еритроцитів.

Номер слайду 4

Ферум у замкнутому циклі Еритроцити не вічні, кожен живе 3 – 4 місяці, тому в організмі постійно утворюються нові еритроцити, і кожен з них потребує Fe. Але з їжею ми отримуємо всього декілька мг Fe на добу. Тому в організмі існує замкнутий цикл Феруму, в якому більша частина його не виводиться, а знову потрапляє в новоутворені еритроцити, хоча без втрат не обходиться: за добу організм втрачає близько 1мг Феруму.

Номер слайду 5

Проблема засвоєння В організм Fe потрапляє з їжею. Головне джерело його – м’ясо. Але для засвоєння необхідні складні перетворення. В харчових продуктах Fe(ІІІ), а організм засвоює лише Fe(ІІ), тож засвоюється лише 2-20%. Якщо людина погано пережовує їжу або їсть рідко і багато, засвоєння Fe різко погіршується. До того ж воно різко зменшується при паразитарних хворобах слизової оболонки кишечника. Впливає і склад їжі. Так вітаміни В, С і фруктоза покращують всмоктування Феруму (їжте фрукти); з пшениці, кукурудзи, овочів засвоюється 2-8%, а з м‘яса, сої, риби 15-20% Феруму.

Номер слайду 6

Кому скільки? Навіть у здорової людини організм постійно втрачає Ферум. Чоловіки втрачають до 1мг Феруму на добу. У жінок втрати значно більші. Тому і потреба у Ферумі складає у чоловіків 0,9 – 1,2мг на добу, а у жінок1,3 – 2,5мг (на період вагітності до 5мг!). При нестачі Феруму виникає залізодефіцитна анемія – недокрів’я.

Номер слайду 7

Чемпіони по вмісту Fe (мг на 100г)Курага – 11,8 Печінка – 8,4 Квасоля сушена – 6,7 Петрушка – 5,9 Крупа вівсяна – 4,2 Персики – 3,7 Фініки – 3,6 Ікра осетрових риб – 3,4 Крупа гречана – 3,2 Ізюм – 2,7 Мигдаль солодкий – 2,5 Чорнослив, яблука – 2,2 Свинина, яйця – 2,1 Хліб, груші, баранина – 2,0 Ковбаса, сливи – 1,9 Абрикоси – 1,8 Дині – 1,7 Крупа манна, черешні – 1,6 Макаронні вироби – 1,5 Рис – 1,3 Вишні, томати – 1,2 Телятина, буряк – 1,1

Номер слайду 8

Бажаю міцного здоров’я, радісного життя без хвороб!style.colorfillcolorfill.type

pptx
Пов’язані теми
Хімія, 8 клас, Розробки уроків
Додано
19 січня 2020
Переглядів
1300
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку