ПРЕЗЕНТАЦІЯ "ФІЛІЖАНКА, ПОВНА БЛАГОДАТІ"

Про матеріал
Тема: «Філіжанка, повна благодаті!» Мета засідання: формувати професійні компетентності: ознайомити здобувачів освіти з історією виникнення чаю та особливостями його приготування у різних країнах; поглибити знання про приготування лікувальних чаїв в українських родинах; удосконалити уміння та навики готувати чай та сервірувати тематичні, святкові, чайні столи; розвивати ключові компетентності: розвивати інформаційно – комунікаційну компетентність, загальнокультурну грамотність, уміння спілкуватися державною мовою; виховувати: ціннісне ставлення до обраної професії, повагу до українських й іноземних традицій, а також світової культури.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема засідання гуртка:«ФІЛІЖАНКА, ПОВНА БЛАГОДАТІ!»

Номер слайду 2

МЕТА ЗАСІДАННЯ: ФОРМУВАТИ ПРОФЕСІЙНІ КОМПЕТЕНТНОСТІ - ознайомити здобувачів освіти з історією виникнення чаю та особливостями його приготування у різних країнах; поглибити знання про приготування чаю в українських родинах; удосконалити уміння сервірувати тематичний чайний стіл

Номер слайду 3

За статистикою чай є найпопулярнішим напоєм в світі . Він напій №1

Номер слайду 4

Слово «чай» прийшло до нас уперше як монгольське «цай». Японці називали чай «тяй» або «тя» - звідси походження латинського ботанічного терміну «чай»

Номер слайду 5

Слово «чай» прийшло до нас з китайської мови, від популярного напою, який стародавні китайці називали «Тей». Але чай не завжди носив відому нам назву. Китайські філософи у своїх творах називали його «тоу», «чун», «тсе», «мінг». Найчастіше використовували слово «ча», що має переклад «молодий листок».

Номер слайду 6

Незважаючи на те, що «найбільш чайною» країною вважається Англія, там чай не вирощують. В основному його вирощують в Індії, Шрі-Ланці (Цейлон), Китаї і Японії. Саме ці країни мають найбільші чайні плантації.

Номер слайду 7

Чай належить до роду вічнозелених, кущових або деревних рослин родини чайних. Кущ заввишки 50-150 см, у зрілому віці досягає 2-3 м. Дерево розлоге, інколи досягає висоти 15 м з діаметром стовбура 50-60 см. Чай рослина довговічна, живе й плодоносить протягом 100 і більше років.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Чай дуже багатий за хімічним складом: у ньому виявлено майже 300 речовин. У свіжому листі чаю є дубильні речовини, амінокислоти, органічні кислоти, вуглеводи, глікозиди, пігменти, пектинові речовини, аскорбінова кислота, вітаміни групи В, вітаміни Р, РР, К, мінеральні солі, макро- і мікроелементи.

Номер слайду 10

Хімічний склад чаю Білкові речовини 25-29 %Пектинові речовини 2-3%Органічні кислоти 1 %Клітковина 7,9-16,8 %Барвні речовини 2 %Мінеральні речовини 4-7%Хлорофіл 0,60-0,86 %Ферменти. Вітаміни Р 20 мг. %Вітаміни 66-134 мг. %Ефірні олії 0,006-0,021%Кофеїн 2-4 %Крохмаль 0,4 %Дубильні речовини чайний танін 10-30 = 110-220 мг/г. Вода 3-5 %Вуглеводи 3-4,7%

Номер слайду 11

Всі різновиди чаю діляться на такі категорії: чорний, зелений, червоний, жовтий. Колір є зовнішнім відображенням біохімічних якостей чайного листа

Номер слайду 12

ЗВ'ЯЗАНИЙ АБО КВІТУЧИЙ ЧАЙ

Номер слайду 13

ЛІКУВАЛЬНІ ЧАЇ

Номер слайду 14

Номер слайду 15

СЕРВІРОВКА ЧАЙНОГО СТОЛа

Номер слайду 16

pptx
Додано
25 грудня 2023
Переглядів
220
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку