Презентація "Філософські погляди Григорія Сковороди"

Про матеріал
Навчальна презентація, яку можна використовувати при дистанційному вивченні теми "Історія української культури ХVІІІ століття. Також можливо застосувати в процесі вивчення навчальної дисципліни "Основи філософських знань".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ФІЛОСОФСЬКІ ПОГЛЯДИ ГРИГОРІЯ СКОВОРОДИ

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Григорій Сковорода - мандрівний філософ. Григорій Сковорода народився 3 грудня 1722 року в селі Чорнухах на Полтавщині в сім’ї малоземельного козака. Початкову освіту здобув в сільській школі, навчався у дяка-скрипаля на привілейованому становищі, співав у церкві. З 1738 році — почав навчання у Києво-Могилянській академії. З 1742 по 1744 рік жив у Петербурзі, був співаком придворної капели, створював музику на власні вірші. У 1750 році у складі російської місії Сковорода виїжджав за кордон і три роки мандрував Угорщиною, Словаччиною, Польщею, відвідав Братиславу, Відень, Будапешт; бував в університетах, слухав лекції знаменитих професорів, працював у бібліотеках, студіював філософські праці й, володіючи багатьма мовами, дискутував із ученими різних країн. Сам Сковорода називав себе Варсавою (сином свободи)

Номер слайду 4

Григорій Сковорода - мандрівний філософ. У 1753 році – повернувся в Україну, викладав поетику в Переяславському колегіумі. Писав байки, викладав стародавні мови. Сковорода написав підручник з етики. Незабаром мусив залишити колегіум, через доноси на нього.1754 – 1759 – жив у селі Коврай на Переяславщині, працюючи домашнім учителем у поміщика Степана Томари. Працював викладачем (спочатку поетики, а згодом етики) у Харківському колегіумі. УЗ 1769 року Сковорода вів мандрівне життя, не спокушаючись різноманітними посадами й чинами. Ходив філософ завжди в звичайній свиті. Крім книг, рукописів, сопілки в полотняній торбі та палиці, нічого більше не мав, навіть не прагнув мати власної хати і взагалі постійної домівки. Хто думає про науку, той любить її, а хто її любить, той ніколи не перестає вчитися, хоча б зовні він і здавався бездіяльним

Номер слайду 5

Григорій Сковорода - мандрівний філософ. У 71 рік поет пішки пройшов триста верств аж до Орловщини, де жив його учень і приятель Михайло Ковалинський, щоб передати йому рукописи своїх творів. А повернувшись, зупинився в селі Іванівці, був веселий, балакучий, згодом вийшов у сад і край дороги став копати яму. «Що це ви робите, Григорію?» — запитали здивовано друзі. «Та копаю собі могилу, бо прийшов мій час». Помер 9 листопада 1794 року в селі Пан-Іванівка (зараз Сковородинівка) Золочівського району Харківської області. «Світ ловив мене, та не спіймав»

Номер слайду 6

Григорій Сковорода - мандрівний філософдосконало володів багатьма мовами (латина, єврейська, грецька, польська, німецька, італійська та французька);під час вчителювання у Харкові: замість оцінок, Григорій Савич писав «туповат» , «туп», «весьма туп», «сущая бестолковщина». Або: «понят», «весьма понят», «наверное понят», «возможно не понят». Розумників оцінював званнями: «остр», «весьма остр», «зверок вострой», тобто той, що знання хапає на льоту;Спав він не більше чотирьох годин на добу. Був завжди веселий, бадьорий, активний та добродушний. З однією сумкою через плече, з Біблією і сопілкою він мандрував по селах і маєтках:ніколи не мав сім’ї, власного дому й постійного доходу: жив то в одних, то в інших знайомих. Все його майно було завжди з ним: рукописи, книжки, за поясом – сопілка, у руках – посох, на плечах – селянська свита.був вегетаріанцем, вірив у правдивість сновидінь, тому коли одного разу у сні він побачив, як люди їдять одне одного, то відмовився їсти м’ясо. Цікаві факти

Номер слайду 7

Система філософських поглядів. Філософія Г. Сковороди це явище органічно цілісне, просякнуте єдиними темами, настроями та ідеями. Особливості філософствування Г. Сковороди:майже в усі свої провідні ідеї він вводить деякі нюанси, які, врешті, виявляються вирішальними в плані їх остаточного сенсу Сковорода являв собою той особливий тип філософа, який філософію розглядає як прямі духовні концентрації власного життя"дозволив" собі у ті часи мати такий світогляд, який у багатьох пунктах суттєво відрізнявся від санкціонованого церквою. "Міркування про поезію та керівництво до неї", "Наркис" ""Змій ізраїльський", "Жінка Лотова", "Потоп зміїн, "Розмова дружня про світ духовний"

Номер слайду 8

Система філософських поглядів. Теорія двох натур. Найпершим завданням людини постає слідування гаслу "Пізнай себе!" Пізнаючи себе, людина усвідомлює, що вона постає єдністю двох світових натур — видимої (матеріальної) та невидимої (духовної); Поєднання єдиних для всього існуючого натур (субстанцій) і виправдовує людське самопізнання. У самопізнанні людина має спиратись на те в собі, в чому духовне та матеріальне (тілесне) найбільш злиті, а таким є серце; «філософія серця»Григорій Сковорода - “український Сократ”“ПІЗНАЙ СЕБЕ!”

Номер слайду 9

Система філософських поглядів. Філософія серця. Самобутнє вчення про «серце» як осереддя глибин людської душі. Серце – це «безодня» людини, через яку відкривається божественна «безодня». Серце, а не розум, виступає джерелом почуттів і думок, засобом пізнання. В серці поєднується розум, воля, почуття, віра.

Номер слайду 10

Система філософських поглядів. Теорія трьох світівмалий світ (людина - мікрокосм); великий світ (Всесвіт, макрокосмос)- нескінченний, безмежний; символічний світ (Біблія) - через цей світ Бог являється Людині;

Номер слайду 11

Система філософських поглядів. Теорія трьох світів. Що являє собою Великий світ? Великий світ є весь світ речей, Всесвіт:безконечний і безмежний.основою всіх матеріальних речей лежить єдність чотирьох елементів — вогню, повітря, води і землі.всі речі у великому світі зіткані з протилежностей і знаходяться у постійному русі.

Номер слайду 12

Система філософських поглядів. Теорія трьох світів. Світ символів - це Біблія. урівняння Біблії з міфологією лише розгляд біблійних сюжетів як своєрідних притч, що узагальнюють нагромаджений людством пізнавальний та моральний досвід, характерна риса світосприймання і світорозуміння українського філософа.істинний смисл Біблії, за Сковородою, полягає в прихованій за символічною формою ідеї рівності всіх людей, любові і спільності всього .

Номер слайду 13

Система філософських поглядів. Теорія трьох світів. Малий світ (мікрокосмос) - це людина в людині є видиме і невидиме, тілесне і духовне, тлінне і вічне. Якщо людина вмирає, то вона втрачає видиме, тілесне, свою тінь. А духовне, невидиме зостається, бо воно вічне.тілесна людина — несправжня: “вона - тінь і ніщо”. Справжня людина виникає тоді, коли вона осягає невидимість.людина виступає мірою всього існуючого, бо перш ніж пізнати великий і символічний світи, людина повинна пізнати саму себе.

Номер слайду 14

Система філософських поглядів. Споріднена(сродна) праця. Найважливішим для людини є щастя. Щастя повинно бути побудоване на непохитній основі, яку складає невидимість. Воно не залежить ні від землі, ні від небес. Наше щастя — світ душевний, пізнання самого себе. У кожної людини є своя природа. Її можна пізнати і обрати собі заняття у “сродності” з цією природою. Тобто сродна праця — та, що відповідає природі людини.вид діяльності, який особливо припадає людині до душі, відповідає ЇЇ природним схильностям та здібностям, приносить радість і задоволення вже й сама по собі, а не лише своїм результатом.

Номер слайду 15

Система філософських поглядів. Етичним ідеалом Сковороди є ідеал нерівної рівності в тому сенсі, що усі люди рівні перед Богом, але разом з тим вони є нерівними, тому що мають різну натуру. Найважливішим для людини є щастя. Життя людини має бути радісним, і зробити його таким може тільки вона сама. Щастя є досяжним для всіх. Щастя є простим і за змістом, і за формою. На підставі такого розуміння щастя Г. Сковорода проповідував простоту життя, бідність (але це не був аскетизм, а так би мовити розумна достатність), вдоволення, яке випливає із спілкування людини з природою

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Суть і призначення філософії

Номер слайду 18

ОТЖЕ:спираючись на розроблену концепцію трьох світів і двох натур, Григорій Сковорода створив філософське вчення, центром якого стала людина і проблеми досягнення нею щастя.

Номер слайду 19

7 травня 2022 р.- російські війська зруйнували музей Г. Сковороди“Від будівлі музею імені Григорія Сковороди під Харковом після російського обстрілу залишилися самі стіни. На згарищі працівники збирають розбиті глечики, вигорілі та мокрі книги. Сподіваються врятувати експонати, які залишалися у приміщеннях. Найцінніші з них встигли сховати після вторгнення РФ в Україну.”Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко у нацмарафоні 7 травня прокоментував знищення російською армією музею Сковороди."Сковородинівка розташована віддалено від інших сіл та об'єктів інфраструктури, навколо практично поля. У мене немає сумнівів, що били спеціально по Сковороді. Він сам колись казав: "Не братайтеся з тими, хто зло ховає". Це свідчення того, що це свідома ідеологічна акція. Вони ж Сковороду називали ледь не першим російським філософом. Там неподалік і могила Сковороди. Вони фактично били у саме серце українського філософа, били у рік 300-річчя", — сказав Ткаченко.

pptx
Додав(-ла)
Ігнатюк Олена
Додано
13 грудня 2022
Переглядів
4492
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку