Презентація дослідницької роботи "Сторінками історії рідної Овруччини (історія в історії)"ї)

Про матеріал
Презентація дослідницької роботи містить фотоматеріали та листи родини єдиного овруцького нотаріуса початку ХХ століття Віктора Феофіловича Ольшанського, які збереглися до нашого часу з тих далеких часів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Овруцький професійний ліцей Дослідила: викладач ОПЛ Пешко Тетяна Василівна Сторінками історії рідної Овруччини (історія в історії)

Номер слайду 2

дослідити історичні матеріали Овруччини початку ХХ століття, зокрема фотоматеріали та листи родини єдиного овруцького нотаріуса Віктора Феофіловича Ольшанського, які збереглися до нашого часу; встановити зв’язки його родини із Юлією Шадриною, якій перед Першою Світовою війною відомий мільйонер того часу Олександр Миколайович Терещенко подарував маєток біля міста Овруча; дослідити історію нині існуючого заповідного урочища «Юліне». Мета дослідження:

Номер слайду 3

фотоматеріали та листи родини єдиного овруцького нотаріуса початку ХХ століття Віктора Феофіловича Ольшанського, які збереглися до нашого часу з тих далеких часів. Об׳єкт дослідження:

Номер слайду 4

Вислів, яким керуюсь у своїй роботі Коли копаєш криницю, роботу починаєш не з глибокого дна: спочатку широко розкидаєш поверхневий шар, відкидаєш землю, лопата за лопатою, не знаючи, що там нижче, скільки переплутаного коріння, які перешкоди і нестачі, скільки обтяжливих, закопаних іншими і тобою, забутих каменів та різних твердих предметів.  Януш Корчак

Номер слайду 5

Історія мого народу – це невичерпна криниця духу, мудрості. Кожен народ має її, свою власну – глибоку і прозору або замулену й прикидану, але має ту, яку створив. Нашу намагались замулити і прикидати. Однак, ніколи ні в які часи не перевелись українці, які, припавши вустами до своєї криниці історії, не відчували б її могутньої цілющої живильності., ВСТУП

Номер слайду 6

Сьогодні, коли ми заходились будувати свою державу, без своєї кришталево чистої криниці не дамо ради. То ж торкнімося її, припадімо своїми спраглими вустами до замуленої криниці історії. Черпаймо із неї воду, хоч часом гірку чи солону, адже хто не знає свого минулого,той не вартий свого майбутнього.

Номер слайду 7

В׳їзд у місто Овруч на початку ХХ століттяІСТОРІЯ В ІСТОРІЇ(початок ХХ століття)

Номер слайду 8

Найближче місто від Овруча – Коростень. В׳їзд у місто Коростень залізничною дорогою на початку ХХ століття

Номер слайду 9

Овруцька поліклініка на початку ХХ століття  

Номер слайду 10

Вигляд Свято-Василівського храму на початку ХХ століття Жіночий монастир того часу біля храму

Номер слайду 11

Зруйнований Свято-Василівський храм

Номер слайду 12

Овруцький Спасо-Преображенський кафедральний собор тих часів

Номер слайду 13

Будинок єдиного міського нотаріуса Віктора Феофіловича Ольшанського в Овручі ПОЧАТОК ХХ СТОЛІТТЯ

Номер слайду 14

Міський нотаріус Віктор Феофілович Ольшанський у різні періоди свого життя

Номер слайду 15

Міський нотаріус Віктор Феофілович у поважному віці

Номер слайду 16

Родина Ольшанських. Подружжя Ольшанських. Наталія Василівна Ольшанська – дружина Віктора Ольшанського

Номер слайду 17

Один із двох синів нотаріуса – Олександр Ольшанський (проживав і помер у Франції)

Номер слайду 18

Листи Олександра Ольшанського із діючої армії додому

Номер слайду 19

Інші старі фото – як свідчення про минуле Другий син Ольшанських (проживав і помер у США)Листи з війни до сестри Лідії

Номер слайду 20

Єдина донька Ольшанських. Лідія Ольшанська

Номер слайду 21

Лідія на навчанні у Вищому жіночому училищі у місті Житомирі (проживала у рідні – його “превосходительства” дядька Олексія Петровича Романова та тітки Єлизавети Михайлівни Романової)1914 рік

Номер слайду 22

Свідченням цього є листи, адресовані Лідії на квартиру до Романових. Листи брата Олександра-підпоручика із діючої армії до Ліди в Житомир, де вона навчалася у Вищому жіночому училищі (1914 рік).

Номер слайду 23

Листи від рідні, які отримувала Ліда, проживаючи у родині Романових

Номер слайду 24

Лист Лідії Ольшанської до Романових із Варшави

Номер слайду 25

Чи , можливо, Єлизавета Михайлівна та Олексій Петрович Романови мають відношення до колишньої царської родини?

Номер слайду 26

Старша подруга Лідії Юлія Шадрина, яка часто бувала у сім׳ї Ольшанських, листувалась з ними, підтримувала тісні зв׳язки(Нижче сканований лист Юлії Шадриної до родини Ольшанських)

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Готель у м. Ялті, у якому проживала Юлія під час подорожі (про це згадується у вищенаведеному листі Юлії до Ольшанських)

Номер слайду 29

Маєток, який купив Олександр Терещенко–цукрозаводчик і мільйонер для своєї коханки Юлії Шадриної на початку ХХ століття у Волинській губернії

Номер слайду 30

Трохи із історії заповідного урочища “Юліне”… Для розробки проекту, проведення робіт по будівництву та створення парку мільйонер Терещенко на початку ХХ століття запросив із Італії архітекторів і садівників. Вони спланували спорудження будівель у стилі бароко, розробили тут парк у регулярному стилі, започаткували закладку алей з рідкісних, унікальних для даного регіону видів дерев, садів, клумб. До того ж, він побудував тут залізничну колію, яка проходила зовсім поруч нинішнього “Юліне” і мала стати тихим раєм для (вищезгаданої) коханки Юлії Шадриної, з якою він познайомився в м. Овручі, і без тями в неї закохався. Проте Юлії незабаром довелося із валізами перебиратися за кордон, залишивши маєток на управителя і оплачену охорону, яка тут-таки й проживала з сім׳ями.

Номер слайду 31

Чи вдалося Юлії випробувати себе в ролі справжньої поміщиці? Юлія, на відміну від інших поміщиків регіону, не допустила масового мародерства, яке мало місце в інших селах повіту.

Номер слайду 32

Ще трохи уроків історії… Після революції 1917 р. радянська влада націоналізувала територію цього парку. У 1929 році на базі маєтку “Юліне” (с. В. Фосня) була створена (і незабаром розпалася) сільськогосподарська комуна, пізніше – радгосп та спілка любителів фруктових дерев, які вирощувались на продаж. Швидко “Юліне” стало зразковим господарством, на базі якого навчали селян повіту.

Номер слайду 33

Ще трохи історії… Оскільки будівля “Юліне” не зазнала тотального грабежу, тут відкрили школу, в якій навчались діти з “Юліне” і сусіднього села Потаповичі. Школа діяла тут аж до війни. В роки окупації цим поселенням опікувався овруцький комендант, який тримав в ньому власну пасіку, тобто “Юліне” охоронялося німцями. Після війни школу перенесли в с. Потаповичі, а “Юліне” входило певний час до Великофоснянського та Невгодівського колгоспів. Згодом перетворилось у підсобне господарство Овруцької школи сільського господарства і врешті закріпилось за СПТУ-5 (зараз Овруцький професійний ліцей).

Номер слайду 34

Сучасний вигляд колишнього панського маєтку

Номер слайду 35

Печатка міського нотаріуса Ольшанського, яка збереглася до наших часів

Номер слайду 36

Бібліотека нотаріуса Ольшанського, яку зберегли його нащадки

Номер слайду 37

Зокрема, книги А. Ф. Писемського із печаткою Ольшанського, 1895 року видання

Номер слайду 38

Столовий набір Ольшанських зі срібних ложок найвищої проби, який зберегли нащадки

Номер слайду 39

І на завершення… Усі наведені вище факти та дані є достовірними, листи та речі існують, збереглися до нашого часу у правнуків вищезгаданих осіб, зокрема жінки внука Лідії Ольшанської (по чоловіку Шорох) Олени Шорох. Усі історичні матеріали та розповіді цієї жінки є невичерпною скарбницею історії Овруччини. Хранителька спадщини, цінних реліквій роду Ольшанських, історії заповідного урочища “Юліне” Олена Павлівна Шорох

pptx
Додано
15 грудня 2022
Переглядів
252
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку