Презентація Фінансової грамотності 10 клас

Про матеріал
Презентація до уроку фінансоваї грамотності 10 клас. Тема: Що таке гроші. Гроші та їх еволюція. Форми грошей в обігу. Функції грошей та основні правила користування грошима.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Що таке гроші

Номер слайду 2

План. Гроші та їх еволюція. Форми грошей в обігу. Функції грошей та основні правила користування грошима.

Номер слайду 3

Срібна гривна Київської Русі (XI—XIII ст.). Ромбоподібна форма зливку сьогодні є логотипом Національного банку України. Назва «гривня» походить від стародавньої нашийної прикраси, яку носили вожді та знать, а воїнів нагороджували за доблесні вчинки.

Номер слайду 4

Запишіть визначення. Гроші (грошові кошти, кошти) – загальний еквівалент, що слугує мірою вартості будь-яких товарів та послуг і який здатний безпосередньо на них обмінюватися.

Номер слайду 5

. Перші монети, що з'явилися на теренах сучасної України – це монети грецьких колоній: Ольвії (теперішнє с. Парутине Очаківського р-ну Миколаївської області), Херсонесу (околиці сучасного Севастополя), Пантікапея (м. Керч) та інші. Наприклад, оскільки покровителем Ольвії вважався Аполлон Дельфіній, перші монети в місті виготовляли у формі дельфінів.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Через обожнювання Дніпра з'явилися монети, присвячені Борисфену – богу річок та покровителю торгівлі.

Номер слайду 8

Пізніше в обігу на наших теренах перебували римські денарії.

Номер слайду 9

Візантійські соліди та дирхеми Арабського халіфату.

Номер слайду 10

Монета Володимира Великого

Номер слайду 11

Монета Володимира Мономаха

Номер слайду 12

Запишіть в зошити Фіатні гроші – (від лат. fiat – декрет, дозвіл)незабезпечені золотом чи іншими товарами гроші, номінальна вартість яких встановлюється і гарантується державою незалежно від розміру витрат на їхнє виготовлення.  

Номер слайду 13

Фіатні гроші Готівкові кошти – це грошові знаки грошових одиниць певної держави (групидержав) у вигляді банкнот і монет, які випускає відповідний центральний банк і які є законним платіжним засобом (обов’язкові до приймання для оплати) на її території. Безготівкові кошти – це кошти на рахунках (ще кажуть: «у формі записів на рахунках») у банках, які також є законним платіжним засобом. Електронні гроші – це грошові зобов’язання особи, яка їх випускає(емітента), що зберігаються на електронному пристрої. В Україні емітентом електронних грошей може бути виключно банк.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Переглянемо відео як відрізнити справжні гроші від фальшивих. https://www.youtube.com/watch?v=YT-bf. Ylj. B3k

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Запишіть в зошити Гроші виконують низку важливих функцій: Міра вартості;Засіб обігу, нагромадження, платежу. Світові гроші обслуговують рух вартості в міжнародному економічному обороті і забезпечують реалізацію взаємовідносин між країнами. 

Номер слайду 20

VII. Домашнє завдання1. Опрацюйте конспект(8-9б)2. Знайдіть та запишіть: Віртуальна валюта, Криптовалюта(9-10б) 3. Проведіть дослідження, які предмети використовували як гроші в різних країнах у різні часи. Поясніть, чому «грошима» в різні часи були: мушлі каурі – в Індії, хутро куниці – на Русі, какао-боби – в Південній Америці, чай – у Китаї. Наведіть інші приклади таких «грошей» та поясніть, чому саме їх використовували в певному регіоні. 10- 12 б. 

Номер слайду 21

Використанні джерела.1. Фінансова грамотність. Фінанси. Що? Чому? Як?: навчальний посібник / авт.кол.; – К., 2019. – 272 с.2. Фінансова грамотність. Фінанси. Що? Чому? Як? : робочий зошит для учня / авт.кол. – К., 2019. – 160 с.3.https://www.5.ua/dv/life/2229694. https://uk.wikipedia.org/5. https://bank.gov.ua/  

pptx
Додано
18 вересня 2021
Переглядів
2191
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку