Презентація з економіки для учнів 10 класу по темі Виробничі ресурси

Про матеріал
Презентація з економіки для учнів 10 класу по темі "Виробничі ресурси" (матеріали для проведення уроків з економіки для учнів 10 класу)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Виробничі ресурси та їх різновиди

Номер слайду 2

ВИРОБНИЧІ РЕСУРСИПриродні ресурси (Земля)Трудові ресурси (Праця)Підприємницькі здібностіКапітальні ресурси (Капітал)

Номер слайду 3

Природні ресурси — це економічні блага. Тобто до тих пір, поки їх ніхто не видобуває, поки людина не знає про їх існування, вони ресурсами не вважаються. Тому можна стверджувати, що наукові розробки, дослідження «збільшують» кількість природних ресурсів. В економічній науці природними ресурсами вважають лише те, що людина вперше бере в природи, вилучає з неї. Проміжний продукт - це сировина, яка використовується як ресурс для виробництва, але ця сировина є вже готовим товаром попереднього процесу виробництва. Борошно, сметана, фарба, лак і т.д.

Номер слайду 4

Капітальні ресурси — створені людиною виробничі ресурси. До капітальних ресурсів належать: будинки, верстати, обладнання, передавальні пристрої, інструменти, транспортні засоби, споруди тощо.  Із їхньою допомогою людина цілеспрямовано діє на природні ресурси або застосовує їх як обов’язкову умову виробництва товарів і послуг. 

Номер слайду 5

Трудові ресурси (праця) — це здатність людини до продуктивної осмисленої праці, основними складовими якої є здоров’я, розумові та фізичні здібності й професійні навички. Трудові ресурси — це здібності людини, її кваліфікація та професійні навички, які вона застосовує в самому процесі виготовлення благ. 

Номер слайду 6

ПОДУМАЙ!!!1) Який вік вважається працездатним в Україні?2) Як ви вважаєте, чи відносяться безробітні до трудових ресурсів?3) Який пенсійний вік для чоловіків та жінок в Україні?1.

Номер слайду 7

Підприємницькі здібності — це організаційні та управлінські здібності й навички людини щодо поєднання виробничих ресурсів у процесі виробництва товарів і послуг, що базується на економічній відповідальності підприємця. За міжнародним досвідом до п’яти найважливіших рис підприємницьких здібностей соціологи відносять:• самовпевненість;• уміння ризикувати;• рішучість і сміливість;• уміння знаходити нестандартні рішення;• уміння оцінювати перспективність нових ідей.

Номер слайду 8

В економічній науці все необхідне для виробництва товарів та послуг називають економічними ресурсами. Економічні ресурси. Виробничіресурси. Фінансові (гроші)Інформаційні (інформація)

Номер слайду 9

Перевір себе! Встанови відповідність:1) КАПІТАЛА) це природні багатства, які люди використовують у виробництві (земля, корисні копалини, ліси, тваринний і рослинний світ, надра, родючість землі, кліматичні умови тощо);2) ПРАЦЯБ) це здатність займатися економічною діяльністю, пов’язаною з ризиком започаткувати нову справу або з привнесенням на ринок нових різновидів товарів або послуг, сподіваючись отримати прибуток.3) ЗЕМЛЯВ) будинки, устаткування, верстати, машини, механізми, порти, дамби та інші створені промисловим шляхом або споруджені об’єкти;4) ПІДПРИЄМНИЦЬКІ ЗДІБНОСТІГ) це люди з певним станом здоров’я, фізичної сили, рівнем освіти й фаховими навичками.

Номер слайду 10

Перевір себе! Вибери правильну відповідь:1. Із переліченого до капітальних ресурсів можна віднести. А трубопровід. Б державні облігаціїВ гроші на рахунках підприємства. Г поклади нафти2. Із переліченого можна віднести до проміжних продуктів: А пісок. Б ліс. В борошно. Г земля

Номер слайду 11

Дякую за увагу!!!

pptx
До підручника
Економіка (профільний рівень) 10 клас (Крупська Л.П., Тимченко І.Є., Чорна Т.І.)
Додано
23 вересня 2021
Переглядів
3528
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку