Презентація " Фізична підготовка волейболістів "

Про матеріал
Фізична підготовка – один з видів підготовки, спрямований на розвиток організму волейболіста, вдосконалення рухових якостей і здібностей і тим самим на створення міцної функціональної бази для ігрової діяльності. Високий рівень вимог до фізичної підготовки волейболістів пояснюється якісно новим рівнем розвитку волейболу який вимагає нового рівня фізичної підготовленості спортсменів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЗФП і СФП

Номер слайду 2

Від рівня розвитку фізичних якостей і здібностей волейболістів залежить оволодіння техніко-тактичними навичками. Чим вищий рівень розвитку спеціальних якостей і здібностей, тим легше оволодіти основами раціональної техніки й тактичними діями.

Номер слайду 3

Фізичну підготовку волейболіста умовно можна поділити на загальну й спеціальну. Загальна фізична підготовка спрямована на зміцнення здоров'я, всебічний розвиток і розширення функціональних можливостей організму. Особливу увагу приділяють розвиткові фізичних якостей, які недостатньо розвиваються спеціальними вправами.

Номер слайду 4

Фізичні якості розвиваються при оволодінні руховими діями. А тому на заняттях з волейболу слід використовувати вправи для розвитку сили, швидкості, витривалості, спритності, гнучкості й стрибучості. Для вирішення цих завдань використовуються вправи з різних видів спорту.

Номер слайду 5

Фізична підготовка волейболіста тісно пов'язана з тактичною, технічною і психологічною підготовкою. Вона сприяє найшвидшому оволодінню і міцному закріпленню тактичних навиків і технічних прийомів. Сучасний волейбол пред'являє до фізичного розвитку волейболіста дуже високі вимоги. Кожний волейболіст зобов'язаний брати участь як в нападі, так і в захисті, що пред'являє величезні вимоги до його швидкісно-силової підготовки, а багаторазове вариативное виконання технічних прийомів і тривалість гри вимагають особливої витривалості.

Номер слайду 6

Виконання основних технічних прийомів у волейболі (передачі, блокування, подачі, нападаючі удари) пред'являють підвищені вимоги до сили м'язів тулуба, рук, плечового пояса. Пальців, а також м'язів ніг - стопи, гомілки і стегон. Ці вимоги зумовлюють спрямованість тренувань по силовій підготовці. Більша кількість вправ для розвитку сили волейболістів виконуються з обтяженням.

Номер слайду 7

По характеру уживаних отягощений вправи на силу можна поділити на дві групи: Вправи для розвитку сили волейболістів із зовнішнім обтяженням (штанга, експандер, мішок з піском, набивний мішок, опір зовнішньої середи - пісок, вода, сніг; опір партнера). Вправи для розвитку сили волейболістів з утриманням власної ваги тіла (підтягнення на турнике, лазіння по канату, гімнастичні вправи, присідання, отжимания і інш.).

Номер слайду 8

Для розвитку витривалості волейболістів необхідний тривалий вплив вправ на організм, а це можливе тільки тоді, коли вправи виконується не інтенсивно. На першому етапі навчання найкраще використати рівномірний спосіб виконання вправ. Для розвитку витривалості у волейболі застосовують біг, що чергується з ходьбою, рівномірний біг невеликої інтенсивності, їзду на велосипеді зі середньою швидкістю, ходьбу на лижах, плавання. Пізніше тривалість виконання вправ на витривалість в рівномірному темпі поступово збільшується.

Номер слайду 9

Швидкість волейболістів виявляється в складних і простих реакціях у відповідь на зовнішній подразник (в основному зоровий), в здійсненні технічного прийому або окремої його частини, в переміщенні на майданчику. Велике значення для розвитку швидкості у волейболі має уміння розслаблятися, а також виконувати рух без зайвого напруження, але з найбільшими вольовими зусиллями. Для розвитку сили волейболістів необхідно підбирати наступні вправи:1. Вправи на швидкість, що розвивають швидкість реакцію у відповідь.2. Вправи на швидкість, сприяючі оволодінню найбільш раціональною технікою виконання руху, при якому в роботі беруть участь тільки суворо певні мишечние групи.3. Вправи на швидкість, сприяючі більш швидкому здійсненню рухів, максимально наближених по своїй структурі до технічних волейбольних прийомів.

Номер слайду 10

Розвиток гнучкостіРухливість в суглобах, сприяюча виконанню рухів з великою амплітудою, називається гнучкістю. Гнучкість плавця залежить від: гнучкості хребетного стовпа, форми суглобових поверхонь, еластичності м'язів і сухожиль, еластичності зв'язок, стану центральної нервової системи, що впливає на тонус м'язів. Гнучкість у волейболі розвивається вправами на розтягання, що виконуються пружинисто, невеликими серіями з поступовим збільшенням амплітуди і темпу. Межею амплітуди здійснення рухів є поява болевих відчуттів. Найбільш швидкого розвитку гнучкості волейболістів можна досягнути при щоденних тренуваннях і навіть при дворазових тренуваннях в день. Досягнутий рівень гнучкості зберігається досить довго і легко підтримується невеликою кількістю повторень цілеспрямованих вправ.

Номер слайду 11

Розвиток спритностіСпритність - це уміння волейболіста швидко здійснювати складні рухові дії. Щоб стати спритним, необхідно стати витривалим, швидким і сильним. Для розвитку спритності волейболістів використовуються різні фізичні вправи, такі як: спортивна гра (баскетбол, гандбол, футбол, хокей), окремі види легкої атлетики, особливо пов'язана з подоланням перешкод (кроси, біг з подоланням бар'єрів і інш.), вільні гімнастичні вправи і вправи на снарядах.

Номер слайду 12

Спеціальна фізична підготовка волейболістів. Спеціальна фізична підготовка сприяє розвитку специфічних якостей волейболіста, які по своєму характеру нервно-мишечних напружень схожі з навиками основних ігрових дій. Спеціальною фізичною підготовкою займаються із засвоєннями техніки ігрових рухів (також без м'яча і з м'ячем). Загальна і спеціальна фізична підготовка нерозривно пов'язані між собою, оскільки на базі загальної фізичної підготовки будується підмурівок спеціальної підготовки. Задачі спеціальної фізичної підготовки можуть бути вирішені тільки на основі загальної, досить високої фізичної підготовленості спортсменів.

Номер слайду 13

Основними коштами спеціальної фізичної підготовки є соревновательние вправи волейболу, а також спеціальні вправи, схожі по своїй руховій структурі і характеру нервно-мишечних зусиль з рухами спеціалізованої вправи. За допомогою таких вправ вдосконалюють технічні прийоми і розвивають спеціальні фізичні якості.

pptx
Додано
10 березня
Переглядів
234
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку