Дослід 1 Дослід 2 Дослід 3 Дослід 4 Середнє значення 3,9кг 3,2 кг 3,6 кг 4,1 кг 3,7 кг 4,7 кг 6,5 кг 6,1 кг 5,3 кг 5,6 кг Таким чином, в середньому шкаралупа витримує: При тиску на бічну поверхню m = (3,9 + 3,2 + 3,6 + 1,1)/4 = 3,7(кг) F= mg=3,7 кг * 10Н/кг =37 Н 2) При тиску на кінці m = (4,7+ 6,5 + 6.1 + 5,3)/4 ≈ 5,6 (кг) F= mg= 5,6 кг* 10Н/кг = 56 Н
ОТРИМАНІ РЕЗУЛЬТАТИ ДЛЯ ВАРЕНОГО ЯЙЦЯ: Дослід 1 Дослід 2 Дослід 3 Дослід 4 Середнє значення 2,5 кг 1,9 кг 3,0 кг 2,8 кг 2,55 кг 3,6 кг 3,9 кг 3,2 кг 3,1 кг 3,4 5кг Таким чином, в середньому шкаралупа витримує: При тиску на бічну поверхню F= mg=2,55 кг * 10Н/кг = 25,5Н 2) При тиску на кінці F= mg=3,45 кг * 10Н/кг =34,5 Н ВИСНОВОК: при варінні міцність шкаралупи зменшується.
Проведемо експеримент Візьмемо 20 приблизно однакових за розміром варених (з естетичних міркувань) яйця. Почнемо зіштовхувати яйця різними кінцями. Статистика результатів № досвіду №,№ яєць Результат зіткнення 1 1 і 2 розбитий тупий кінець 2 3 і 4 розбитий гострий кінець 3 5 і 6 розбитий тупий кінець 4 7 і 8 розбитий тупий кінець 5 9 і 10 розбитий тупий кінець № досвіду №,№ яєць Результат зіткнення 6 11 і 12 розбитий тупий кінець 7 13 і 14 розбитий тупий кінець 8 15 і 16 розбитий тупий кінець 9 17 і 18 розбитий гострий кінець 10 19 і 20 розбитий тупий кінець
Розглянемо зіткнення двох яєць з точки зору фізики F1 F2 Fу2 Fу1 Fу3 Fу4 У момент зіткнення з боку одного яйця на інше діють сили F1 і F2, які по третьому закону Ньютона рівні по модулю і спрямовані в протилежні сторони. Ці сили деформують шкаралупи яєць. В результаті деформації в скорлупах яєць виникають пружні сили Fу1, Fу2, Fу3, Fу4, спрямовані на дотичні до поверхні шкарлупи. Рівнодійна цих сил дорівнюють силам F1 і F2. Стикаються яйця різними кінцями – одне тупим, інше гострим. Так як сили пружності з боку тупого кінця більше, значить цей кінець відчуває більшу деформацію. Отже, з боку тупого кінця яйце легше розколоти.
Розглянемо будову курячого яйця Белый желток Внутренняя подскорлупковая оболочка Наружная подскорлупковая оболочка Ядро Пандера Жидкий белок Плотный белок Желтый белок Халаза Волокнистый слой белка Вителлиновая мембрана Латебра Шейка латебры Бластодерма Воздушная камера Скорлупа www.krugosvet.ru В яйці у тупого кінця розташований «повітряний мішок», значить шкаралупа відчуває менший тиск зсередини з цієї сторони і щоб зламати шкаралупу зовні треба прикласти до тупого кінця меншу силу.
Розчавити яйце однією рукою дуже складно через рівномірного розподілу тиску. Але той, хто хоч раз пробував це зробити, скаже, що розчавити яйце все-таки можна. Хитрість у тому, щоб не здавлювати рівномірно всіма пальцями цей овальний предмет, а перенести тиск на окремі пальці, якими ви і роздушіть яйце.
Висновки: З боку тупого кінця яйце розбити легше, так як виникають з цієї сторони сили пружності у відповідь на деформацію більше, а значить і деформацію з цього кінця яйце відчуває. З-за наявності повітряного мішка у тупого кінця в яйці, тупий кінець додатково втрачає в міцності. На результати зіткнення можуть впливати розміри яєць і міцність шкаралупи.
Інформаційні ресурси Мякишев Г. Я. Физика: Учеб. Для 10 кл. – 11-е изд. – М: Прсвещение, 2003. – 336 с. Суорц Кл. Э. Необыкновенная физика обыкновенных явоений: Пер. с англ. В 2-х т. Т. 1. – М: Наука, Гл. ред. физ.-мат. лит., 1986. – 400 с. Кротов С. С., Савин А. П. Занимательно о физике и математике. – М.: Наука. Гл. ред. физ.-мат. лит., 1987. -144 с. www.krugosvet.ru http://eggs.by.ru/konkurent.shtml