Презентація "Форми і методи роботи з батьками, спрямовані на зміцнення взаємодії школи та родини"

Про матеріал
Форми і методи роботи з батьками, спрямовані на зміцнення взаємодії школи та родини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Форми і методи роботи з батьками, спрямовані на зміцнення взаємодії школи та родини Матеріали підготувала: вчитель початкових класів ДАЦЕНКО ВІРА МИХАЙЛІВНА (вища категорія, “учитель – методист” )

Номер слайду 2

Мої учні-це моя сім’я. Батьки моїх учнів-це мої партнери. А всі ми велика, щаслива родина.

Номер слайду 3

У родинному вихованні батьки і педагоги як партнери взаємодоповнюють одне одного, співпрацюють, намагаються скоригувати недоліки, прорахунки у вихованні.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

ВЗАЄМОДІЯ ПЕДАГОГА І БАТЬКІВ - УСПІШНІ КРОКИ НАШИХ ДІТЕЙ У МАЙБУТНЄ

Номер слайду 7

ЩАСТЯ ОЧИМА ДІТЕЙ “ НАВЧИТИ ЛЮДИНУ БУТИ ЩАСЛИВОЮ НЕМОЖЛИВО, АЛЕ ВИХОВАТИ ЇЇ ТАК, ЩОБ ВОНА БУЛА ЩАСЛИВА – МОЖЛИВО ” А.С.МАКАРЕНКО

Номер слайду 8

ВЗАЄМОДІЯ ПЕДАГОГА І БАТЬКІВ - УСПІШНІ КРОКИ НАШИХ ДІТЕЙ У МАЙБУТНЄ

Номер слайду 9

Новаторські форми роботи з батьками

Номер слайду 10

Новаторські форми роботи з батьками

Номер слайду 11

Новаторські форми роботи з батьками

Номер слайду 12

Номер слайду 13

ТЕОРІЯ В ПРАКТИЦІ

Номер слайду 14

Інтерактивна форма роботи з батьками – це форма організації пізнавальної діяльності, яка має конкретну, передбачувану мету – створити комфортні умови спілкування та навчання батьків, за яких кожен учасник відчуває свою успішність, інтелектуальну спроможність, є рівноправним, рівнозначним суб’єктом.

Номер слайду 15

РОБОТА В ГРУПАХ Роботу в групах варто організовувати для вирішення складних проблем, що потребують колективного обговорення. Під час інтерактивного навчання батьки вчаться бути демократичними, спілкуватися з іншими, критично мислити, приймати продумані рішення.

Номер слайду 16

“Діалог” Суть його полягає в спільному пошуку групами узгодженого рішення. Це знаходить своє відображення у кінцевому тексті, переліку ознак, схемі тощо. Діалог виключає протистояння, критику позиції тієї чи іншої групи. Всю увагу зосереджено на сильних моментах у позиції інших. Групи обговорюють і доповнюють рішення. Занотовується кінцевий варіант.

Номер слайду 17

“Синтез думок” Дуже схожий за метою та початковою фазою на попередній варіант групової роботи. Але після об’єднання в групи і виконання завдання учасники не роблять записів на дошці, а передають свій варіант іншим групам, які доповнюють його своїми думками, підкреслюють те, з чим не погоджуються.

Номер слайду 18

“Спільний проект” Має таку саму мету та об'єднання в групи, що й діалог. Але завдання, які отримують групи, різного змісту та висвітлюють проблему з різних сторін. По завершенні роботи кожна група звітує і записує на дошці певні положення. В результаті з відповідей представників груп складається спільний проект, який рецензується та доповнюється групою експертів.

Номер слайду 19

Спільний проект “РІКА МОГО ДИТИНСТВА”

Номер слайду 20

Спільний проект “РІКА МОГО ДИТИНСТВА”

Номер слайду 21

“РАЗОМ! ПАРТНЕРСТВО НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ І РОДИНИ” В ДІЇ ПРЕЗЕНТАЦІЇ

Номер слайду 22

“ПІРАМІДА УСПІХУ”

Номер слайду 23

Умови реалізації піраміди “УСПІХУ” 1.Вчитель- це фундамент цієї піраміди. Він науковець-дослідник (вивчає родинну педагогіку), режисер-дирегент (пише й моделює майбутнє учня). 2. Батьки- це місточок, який допоможе зустрітися вчителю і учню, щоб знання учня зазвучали. 3.Учень- це чиста дошка, на якій у сходинках шкільного життя вписуємо письмена-знання, які заграють “Симфонією дорослості”

Номер слайду 24

Основні завдання ВЧИТЕЛЯ Впровадження форм роботи з сім'єю, що сприяє гуманізації взаємовідносин “педагоги-батьки”. Батьки і вчителі повинні стати партнерами, активними співучастниками творчого процесу виховання учнів.

Номер слайду 25

“Коло ідей” Метою “Кола ідей” є вирішення гострих суперечливих питань, створення списку ідей та залучення всіх учасників до обговорення поставленого питання. Технологія застосовується, коли всі групи мають виконувати одне і те саме завдання, яке складається з декількох питань (позицій), які групи представляють по черзі. Коли малі групи завершують виконувати завдання і готові подати інформацію, кожна з них по черзі озвучує лише один аспект проблеми, що обговорювалась. Продовжуючи по колу, вчитель запитує всі групи по черзі, поки не вичерпаються ідеї.

Номер слайду 26

“Акваріум” Варіант навчання, що є формою діяльності учасників у малих групах, ефективний для розвитку навичок спілкування в малій групі, вдосконалення вміння дискутувати та аргументувати свою думку. Може бути запропонований тільки за умови, якщо учасники вже мають добрі навички роботи в групах.

Номер слайду 27

Батьківська академія

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Батьківські читання 1-й клас Мудрість народних прислів'їв і приказок про виховання. «Доросла» правда дитячих віршів про виховання. «Ми вчимо дитину жити серед людей». Кодекс сімейного виховання. 2-й клас Спілкуватися з дитиною. Як? В. Сухомлинський про виховання хлопчиків і дівчинок. Як стати героєм в очах власної дитини. Дитячі комплекси в дорослому житті. Записки дитячого психіатра Ю.Буянова.

Номер слайду 31

3-й клас Як формувати та розвивати вольові зусилля дитини. Нестандартність мислення. Що це таке? Дитячі витівки в дорослому житті. 4-й клас Як навчити дитину бути самостійною? Мудрість батьків. У чому її сутність? Психосексуальний розвиток дітей. До чого можуть призвести конфлікти в родині?

Номер слайду 32

НАВЧАННЯ БАТЬКІВ Кого, чому і як можна навчати? У кожній школі та кожному класі виділяється частина батьків, які дуже серйозно ставляться до навчання й виховання своїх дітей. Як правило, це непрацюючі мами та найближчі родичі, цілком сконцентровані на розвитку дитини. Навчання батьків доцільно починати з того моменту, коли, поступаючи в перший клас, дитина переходить визначений соціальний рубіж, і дорослі повні рішучості дати їй гідну освіту: завдань, і вони дуже доброзичливо ставляться до школи у них з'являється багато запитань із приводу виконання домашніх робіт. Не упустіть цей момент!

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Яких практичних навичок не вистачає сучасним батькам? Насамперед, це навички допомоги дитині при освоєнні освітніх програм; освоєння навичок ефективного спілкування з дитиною; використання правових знань у галузі освіти (державні освітні стандарти, правила прийому до шкіл і ВНЗ, форми участі батьківської громадськості в життєдіяльності освітньої установи тощо). Таким чином, у навчанні батьків виділяються три напрями: Навчання батька як вихователя. Навчання батька як учителя своєї дитини. Навчання батька як союзника, партнера, співуправлінця.

Номер слайду 35

Завдання школи на цьому етапі - спробувати надати родині не тільки інформаційно-педагогічну підтримку, а й емоційну. Нерідко адміністрація освітньої установи забуває, що дуже багато конфліктів удалося б запобігти на початковому етапі, якби педагоги вчасно пригадали про те, що існує ще одна функція в їхній діяльності - психотерапевтична. Тому при підвищенні кваліфікації педагогічного колективу важливо звернути увагу на навчання вчителів саме цьому виду комунікації.

Номер слайду 36

Десять кроків, щоб стати кращими батьками 1. Любіть дітей. 2. Прислуховуйтесь і цікавтеся тим, що вона робить і відчуває. 3. Довіряйте дітям. 4. Вмійте побачити веселі моменти й дозволяйте собі сміх при кожній нагоді. 5. Намагайтесь побачити світ очима 6. Хваліть і заохочуйте дитину. 7. Поважайте свою дитину . Прислухайтеся до її думки. 8. Плануйте розпорядок дня дитини. 9. Дотримуйтесь родинних традицій. 10. Не забувайте про власні потреби!

Номер слайду 37

ЗАХОДИ З БАТЬКАМИ

Номер слайду 38

Будь-яка спільна діяльність починається з короткочасних контактів. Якщо ці контакти приносять сторонам обопільне задоволення, то можна говорити про те, як організовувати більш широкомасштабну спільну роботу, що допоможе батькам піклуватись не тільки про інтереси своєї дитини, а й про розвиток всієї освітньої установи в цілому.

Номер слайду 39

“ В дітей мені хотілось перелити свою душу і думки, і з впевненістю можу сказати, що мені се удалося….” Олена Пчілка

Номер слайду 40

Список літератури 1.Батьківські збори / Т. В. Виноградова. – Х.: Вид. група «Основа», 2006. 2. Дворук О. І. Процес виховання очима дитини /  О. І. Дворук; Відп. ред. Г. В. Луценко // Педагогіка та  конкретні методики. – Черкаси: «Родзинка», 2006. 3. Оржеховська В.М. Взаємодія навчального закладу і сім’ї: стратегії, технології і моделі. – Х.: Видавництво «Точка», 2007. 4 Сухомлинський В.О. Батьківська педагогіка / В. О. Сухомлинський - К. : Радянська школа. - 1978. 5. Цуркан Л. Форми роботи з батьками / Людвіга Цуркан // Директор школи. – 2010. - №5. 6 Блажко К.В. Практика виховання у початковій школі. – Харків : Основа. Бібліотека журналу, 2003 7.Смоляк О.С. Українське народознавство. 2 клас – Тернопіль: Підручники і посібники, 2002 8.Ковальчук О.В. Українське народознавство .- Київ: Освіта. – Книга для вчителя, 2001 9.Гребенькова Л. О. Довідник класного керівника. – Харків: Ранок. – Педагогіка управління, 2007 10.Даніліна І. В. Класні години. – Харків: Основа. Класний керівник, 2007 11.Володарська М. О. Година спілкування. – Харків: Ранок. – класний керівник, 2010  

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Заруцька Марія Феліксівна
    Цікава та змістовна робота
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додав(-ла)
даценко віра
Пов’язані теми
Педагогіка, Інші матеріали
Додано
3 березня 2021
Переглядів
6697
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку