Презентація "Форми мінливості"

Про матеріал
Презентацію "Форми мінливості" можна використовувати як вже готовий урок або використовувати як конструктор потрібних вам елементів уроку. Презентація має теоретичний та практичний матеріал,питання у форматі ЗНО з теми,що доводить учням актуальність вивчення данної теми.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Форми мінливості. Лабораторні дослідженнямінливості в рослин і тварин. Підготувала: вчитель біології Сук В.Є.

Номер слайду 2

Мета уроку:1)Ознайомитись із поняттям “ мінливість” як одну з основних властивостей живої природи; 2)Вивчити різні формами мінливості, з поняттями «комбінативна» та «модифікаційна мінливість» та їх причинами; 3)з’ясувати значення мінливості для живих організмів; робити порівняння , висновки та узагальнення; 4)розглянемо принципи безпечного ставлення до свого організму як до носія унікального генотипу.5)навчимось досліджувати мінливість у рослин і тварин

Номер слайду 3

Здійснимо мандрівку в місто Мінливість із допомогою дерева Пізнання. Почнемо з точки відліку.«Ніхто так не знає багато, як ми всі разом» (Народна мудрість»).«Наш мозок – сплячий велетень»,- сказав Тоні Базам. Давайте розбудимо наш мозок.

Номер слайду 4

Критерії оцінювання уроку. Кредит довіри-на кожному етапі уроку став чесне само-оцінювання(згідно повноти відповідей, академічної доброчесності){CC1 BBE46-6 B52-4 AD4-AE58-AEB0 C80 FCACC}☺ ☺ ☺ Зверніть увагу!!!Завдання № 1«Я впевнений у собі»+Д.з.1+1а помилку. Завдання № 2 «Чорна скринька»0.5 Завдання № 3 «Асоціативна схема» 0.5 За повне виконання лабораторної роботи:9з нихвиконання роботи без надання відповідей на запитання висновків1-4надання відповідей на запитання висновків5-9 🖉 Загальна сума балів:12

Номер слайду 5

Перевірка д.з.1. Робота з питаннями с.152 контр.пит.1-5 +зелене питання2. Робота з доповідями(протягом уроку*)

Номер слайду 6

“Я впевнений у собі”кожна вірна відповідь-0.5 балів До інтерактивної дошки запрошуються учні.https://naurok.com.ua/test/join?gamecode=9407000

Номер слайду 7

Перед вами «Чорна скринька». Завдання: відгадайте, що знаходиться в ній. Підказки, за якими ви можете впізнати цей предмет:1. Цей предмет є сукупністю поживних речовин, обмежених мінеральними сполуками.2. Він є причиною давньої суперечки про те, що було першим.3. До його складу входить білок альбумін.4. За тривалого зберігання цей предмет має здатність протухати.

Номер слайду 8

Так, це яйце. Запліднена яйцеклітина – це нове життя. У цьому яйці міститься спадковість. Кожний організм має свій видовий набір хромосом, які забезпечують передачу спадковості нащадкам. Нащадки набувають нових ознак і властивостей, пристосовуючись до зміни умов довкілля. Це – мінливість. Отже, еволюція - це результат дії двох протилежних властивостей в організмі: спадковості і мінливості.

Номер слайду 9

Експертне питання. Vita varia est (Життя мінливе)Латинське прислів'я

Номер слайду 10

Асоціативний кущ. Мінливість

Номер слайду 11

Ключ до вправиo Зміна забарвлення кольору шерсті зайців (сезонні зміни)o Розмір бульб картоплі з одного кущаo Інтенсивність забарвлення квітокo Виникнення неврозів у дітейo Надої у корівo Безхвостість ротвелерівo Рахіт у дітейo Засмагаo Розвиток м’язівo Якість шерсті у тварин

Номер слайду 12

Проблемне питання?«Коли відкрили гробницю єгипетського фараона Тутанхамона, то присутніх найбільше схвилювали не коштовності, а китичка польових квітів, яку поклала чиясь любляча рука. Серед них можна було впізнати волошки, які синіють на полях так, як і тисячоліття тому. Зберігаючи сталість форм та ознак, жодна жива система не повторює свою попередницю: отак досконало поєднала природа спадковість і мінливість». А яке значення форм спадкової мінливості?

Номер слайду 13

Що ж таке мінливість?Живий організм завжди перебуває в тісному взаємозв’язку з навколишнім середовищем, під впливомфакторів якого виявляється одна з найважливіших властивостей організму – його мінливість. Саме вона забезпечує різноманітність організмів у процесі еволюційного розвитку. МІНЛИВІСТЬ– здатність організмів набувати нових ознак, які зумовлюють відмінності між особинами в межах виду. Мінливість як властивість живого протилежна спадковості.

Номер слайду 14

ФОРМИ МІНЛИВОСТІНеспадкова, або фенотипова(виникає без змін генотипу і не зберігається в разі статевого розмноження)Спадкова, або генотипова(пов’язана зі зміною генотипу і тому зберігається в поколіннях)Модифікаційна(фенотип змінюється під впливом певних умов існування організмів)Мутаційна(змінюється генотип унаслідок мутацій)Комбінативна(генотип змінюється внаслідок утворення нових комбінацій генів)

Номер слайду 15

МОДИФІКАЦІЙНА МІНЛИВІСТЬ – це форма неспадкової мінливості, яка пов’язана зі змінами фенотипу внаслідок впливу умов існування. Модифікаційна мінливість трапляється в усіх організмів незалежно від видової належності. Порівняння квіткових рослин одного виду, які зростають в різних умовах (у затінку, на сонячних місцях, за підвищеної вологості, в горах чи на рівнинах), дає змогу помітити відмінності у розмірах й формі листків, кількості квіток, масі плодів тощо. У тварин модифікації проявляються зміною забарвлення,розмірів, маси тіла, жировими запасами на несприятливий період життя тощо.

Номер слайду 16

У кімнатної рослини первоцвіту китайського за звичайних умов за температури від 15 до 20 °Cквітки мають червоне забарвлення. Однак, якщо рослину червоними квітками перенести у приміщення з підвищеною вологістю і температурою 30-35 °C, то нові квітки матимуть білийколір, а в разі повернення рослини у попередні умови знову з’являться червоні квітки.

Номер слайду 17

Стебло земляної груші, яка виросла на рівнині, було високим, а вирощеної в горах – дуже низенькимі мало вигляд розетки, притисненої до землі. Така зміна форми стебла – результат пристосування до суворих умов високогір’я. Якщо насіння обох рослин висівати в однотипних умовах, вони дадуть рослини з однаковим фенотипом незалежно від того, яким був фенотип їхніх батьків.

Номер слайду 18

У всіх занурених у воду особин рослин стрілолиста (ще називають стрілицею) утворюютьсядовгі і тонкі листки, а тих, що ростуть на суходолі, - стрілоподібні. У рослин, частково занурениху воду, формуються листки обох типів. Так, у дрібного рачка артемії ступінь опушеності задньоїчастини черевця залежить від солоності води: вона то більша, що нижча концентрація солей у воді.

Номер слайду 19

Доповідь експертів

Номер слайду 20

Зверни увагу!!!Модифікаційні зміни ознак не успадковуються, але їхній діапазон мінливості є спадковим і визначається генотипом. Виникнення модифікацій є результатом зміни діяльності генів у різних умовах середовища.

Номер слайду 21

Загальними властивостями модифікаційної мінливості є:▪ тимчасовість (наприклад, засмага людини повні-стю зникає взимку);▪ масовість (певний вплив зумовлює появу подібних змін в особин виду: наприклад, в устриць, які живуть у тихій воді, черепашка широка й округла, а в устриць із зони припливу черепашки вузькі й довгі);▪ спрямованість (наприклад, заміна шерсті ссавців на густішу зумовлена впливом низьких температур, а не дією освітлення);▪ визначеність (один і той самий вплив чинника спричиняє подібні зміни в усіх особин виду; наприклад, у зайців зимове хутро світлішає);▪ пристосувальний характер (наприклад, зі збільшенням висоти над рівнем моря кількість еритроцитів у крові людини збільшується)

Номер слайду 22

Для дослідження закономірностей модифікаційної мінливості формують вибірку – певну сукупність об’єктів чи ознак для спостережень. Для достовірності результатів вибірка має містити дані не менш ніж 25 спостережень. На підставі даних вибірки будують варіаційний ряд– послідовність чисельних показників проявів певної ознаки, розташованих у порядку зростання чи спадання. Особливості варіаційного ряду можна зобразити у вигляді варіаційної кривої.

Номер слайду 23

КОМБІНАЦІЙНА МІНЛИВІСТЬ –це форма спадкової мінливості, що виникає завдяки перерозподілу генетичного матеріалу в нащадків. За комбінаційної мінливості успадковуються нові поєднання генів, а самі гени не змінюються. Завдяки комбінативній мінливості також реалізується механізм «знешкодження» фенотипного прояву мутацій шляхом переведення їх у гетерозиготний стан. Причиною виникнення проявів комбінаційної мінливості є рекомбінації (від лат. rе– префікс, що вказує на повторну дію, combinatio –поєднання) –перерозподіл генетичного матеріалу. Це універсальний біологічний механізм, властивий всім живим істотам.

Номер слайду 24

Рекомбінація в еукаріотів відбувається під час статевого розмноження, у прокаріотів –завдяки статевим процесам (наприклад, кон’югації). Джерелами комбінаційної мінливості є:• кросинговер – обмін ділянками гомологічних хромосом, що відбувається під час мейозу;• незалежне розходження гомологічних хромосом під час мейозу;• випадкове злиття гамет під час запліднення. Завдяки незалежному та одночасному здійсненню цих процесів виникає велика різноманітність генотипів. Отже, комбінаційна мінливість сприяє спадковій різноманітності організмів, що є основою для виведення нових порід й сортів у селекції та історичного розвитку живої природи

Номер слайду 25

Доповідь експертів

Номер слайду 26

ДІЯЛЬНІСТЬЛабораторне дослідження«ВИВЧЕННЯ МІНЛИВОСТІ У РОСЛИН І ТВАРИН»Мета: формуємо дослідницькі уміння визначати закономірності модифікаційної мінливості, будувати варіаційний ряд та варіаційну криву. Обладнання: колекція листків фіалки,таблиці

Номер слайду 27

Підготовка досліду. Збір статистичних даних

Номер слайду 28

Хід роботи1. Оберіть ознаку для дослідження і визначте сукупність спостережень кількісної ознаки, тобто вибірку.2. Визначте діапазон мінливості ознаки, тобто норму реакції.3. Визначте варіанти ознаки і частоту кожної з варіант ознаки. Результати запишіть до таблиці і складіть варіаційний ряд.4. Побудуйте варіаційну криву.5. Визначте середнє значення ознаки.6. Підсумок роботи.

Номер слайду 29

Частота повторюваностіРозмір листкової пластинки фіалки. Зазвичай варіаційна крива має форму дзвона, що свідчить про нормальний розподіл ознаки та відповідає нормі реакції організму за цим показником.

Номер слайду 30

Для характеристики мінливості ознаки обчислюють її середнє значення (М) за формулою: М = (v1 ·p1)+ (v2 ·p2)+(v3 ·p3)+... ________________________ n де М – середнє значення ознаки; v – варіанта ознаки(довж.);p – частота зустрічальності варіанти(кількість досліджуваного об`єкта); n – загальна кількість варіант.

Номер слайду 31

Сформуй висновки:1)Які причини вплинули на неоднорідність довжини об’єкту?2)Чому об’єкти із середнім значенням трапляються частіше?3)Яке значення має модифікаційна мінливість для організмів?(Підручник, пар.36)

Номер слайду 32

Д. З.1 рівень складності (1 б)с.157 зелене питання. Чи можна вважати,що мінливість і різноманітність-синоніми?2 рівень складності (2 балів)Повідомлення про геномні мутації3 рівень (4 бали)Скласти 3 тести за матеріалом пар.36

Номер слайду 33

Номер слайду 34

У форматі ДПА/ЗНО

Номер слайду 35

У форматі ДПА/ЗНО

Номер слайду 36

У форматі ДПА/ЗНО

Номер слайду 37

Актуально!По горизонталі5. Автор генетичних законів, досліджував закони передачі генів на горосі посівному. 6. Алфавіт,який використовують при складанні схем схрещування. 7. здатність організмів набувати нових морфо-фізіологічних або біохімічних ознак чи втрачати набуті. 8. Зародок. По вертикалі:1. Вчений,який відкрив явище зчепленого успадкування. 2. Один із проявів гена. 3. Стан гену,який проявляється у фенотипі більшості нащадків(навіть у гетерозиготі). 4. Ген,що проявляється лише у гомозиготному стані(приклад-блакитні очі).

pptx
До підручника
Біологія 9 клас (Межжерін С.В., Межжеріна Я.О.)
Додано
31 березня 2022
Переглядів
2173
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку