Презентація: "Формувальне оцінювання навчальних досягнень молодших школярів".

Про матеріал
Батькам першокласників дати зрозуміти, що таке формувальне оцінювання. Прояснити ситуацію: у Новій українській школі оцінювання результатів навчання та особистих досягнень учнів у першому класі має формувальний характер та озвучується словесно. Це робиться для того, щоб залучати учнів до самооцінювання та самоконтролю.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вчитель початкових класів: Кондратенко Зоя Вікторівна16 грудня 2021рік. Батьківські збори

Номер слайду 2

План роботи: Лекція «Формувальне оцінювання навчальних досягнень молодших школярів». Адаптація першокласників (висновок психолога). Питання по предметам. Режим роботи школи. Різне.

Номер слайду 3

Формувальне оцінювання навчальних досягнень молодших школярів

Номер слайду 4

Наказ Міністерства освіти і науки України від 13.07.2021 № 813 «Про затвердження методичних рекомендацій щодо оцінювання результатів навчання учнів 1-4 класів закладів загальної середньої освіти»:«Результат оцінювання особистісних надбань учня/учениці у 1-4 класах рекомендуємо виражати вербальною оцінкою, а об'єктивних результатів навчання учня/учениці у 1-2 класах - вербальною оцінкою, у 3-4 класах – або вербальною оцінкою, або рівневою оцінкою за вибором закладу загальної середньої освіти на підставі рішення його педагогічної ради».

Номер слайду 5

Формувальне оцінювання - це не оцінка, а механізм формування навчального процесу (збір інформації про розвиток дитини та її особистісний поступ, порівняння опанованого матеріалу з попереднім досягненням дитини, а не з іншими учнями).

Номер слайду 6

Мета формувального оцінювання:формування в дитини впевненості в собі, в своїх можливостях;акцентування уваги на сильних сторонах, а не на помилках;діагностування досягнення на кожному з етапів навчання;адаптування освітнього процесу до здатностей дитини;стимулювання бажання вчитися; запобігання побоюванням помилитися.

Номер слайду 7

Вербально. Спостереження та записи. Портфоліо

Номер слайду 8

Портфоліо – це набір робіт учня, який відображає його запити, інтереси та навчальний поступ. Для учнів процес створення портфоліо сприяє розвитку навичок самостійної роботи, креативності та орієнтованості на результат.

Номер слайду 9

Портфоліо може містити будь-які роботи, за якими можна простежити навчальний поступ учня/учениці : малюнки;письмові роботи;форми самооцінювання;фото;коментарі вчителя;коментарі батьків;матеріали проєктів та експериментів;матеріали групової роботи…

Номер слайду 10

Невід’ємними компонентами формувального оцінювання є самооцінювання, взаємооцінювання, рефлексія.

Номер слайду 11

Cамооцінювання та взаємооцінювання

Номер слайду 12

Рефлексія

Номер слайду 13

Ранкова зустріч – це запланована, структурована зустріч на початку дня. Її мета: створити позитивну атмосферу в учнівському колективі на весь навчальний день у школі. коворкінгклас

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Облік результатів завершального (підсумкового) оцінювання, що здійснюється з урахуванням динаміки зростання рівня навчальних досягнень учня/учениці, фіксується учителем/учителькою у свідоцтві досягнень.

Номер слайду 18

Навчання грамоти. Читаннязвуко-буквений аналіз слів;поділ слова на склади, визначення наголосу в слові;вивчення літер;читання складів, слів, речень;аналіз текстів;інсценізація казок. Письмописьмо малих і великих рукописних літер;диктант букв, складів, слів, речень;списування з друкованого тексту.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Нова українська школа відходить від «читання заради читання». Зусилля  вчителів і батьків повинно бути спрямоване на те, щоб дитина розуміла прочитане, могла оцінити якість і достовірність інформації, переказати її, висловити своє ставлення.

Номер слайду 21

В процесі оцінювання якості читання враховується:особливості читання – школяр/школярка читає по складах чи вимовляє слово повністю;виразність читання – дитина повинна розуміти, де потрібно зробити логічні паузи і як поставити наголоси в кожному слові;кількість помилок – першокласник повинен чітко вимовляти кожен звук і кожну букву;усвідомлення – школяр/школярка повинен розуміти прочитане (важливо, щоб діти розуміли суть прочитаної інформації). Першокласник /першокласниця повинні з легкістю аналізувати вчинки головного героя і другорядних персонажів.

Номер слайду 22

В середньому норма прочитаних слів за хвилину складає:по завершенню І семестру – від 20 слів і більше;по завершенню першого класу – від 40 слів і більше.

Номер слайду 23

В середньому норма прочитаних слів за хвилину складає:по завершенню І семестру – від 20 слів і більше;по завершенню першого класу – від 40 слів і більше.

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Математиканазви чисел у межах 10, 20, 100;запис чисел 1-10, 11-20, 21-100;склад чисел 2-10;додавання і віднімання у межах 100 ;побудова відрізків;поняття «задача», розв’язування задач різних типів…

Номер слайду 26

Блог «Горішок знань»https://zojakondratenko.blogspot.com

Номер слайду 27

Режим роботи школиІ семестр з 01.09 по 30.12ІІ семестр з 10.01 по 06.06 Канікули: Осінні з 22.10 по 31.10 Зимові з 31.12 по 09.01 Весняні з 25.03 по 03.04

Номер слайду 28

Джерела:https://www.ed-era.comhttps://imzo.gov.ua/2021/07/15/nakaz-mon-vid-13-07-2021-813-pro-zatverdzhennia-metodychnykh-rekomendatsiy-shchodo-otsiniuvannia-rezul-tativ-navchannia-uchniv-1-4-klasiv-zakladiv-zahal-noi-seredn-oi-osvity/https://smartum.com.ua/about_us/blog/obuchenie-chteniyu/skol-ko-dolzhen-chitat-rebenok-v-pervom-klasse/https://nus.org.ua/articles/rankova-zustrich-shho-tse-i-navishho/

pptx
Додано
23 січня 2022
Переглядів
4897
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку