Презентація "Формування адаптацій на організмовому рівні"

Про матеріал

Матеріал презентації допомогає зрозуміти на конкретних прикладах як відбувається формування адаптацій на рівні організму.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Формування адаптацій на організмовому рівні організації

Номер слайду 2

Адаптації на організмовому рівні спрямовані на відповідність будови та життєвих функцій організмів середовищу їхнього мешкання.

Номер слайду 3

 Фази адаптаційного процесу на організьовоьу рівні1. Початкова фаза адаптаційного процесу – це звикання організму до короткочасної дії певних чинників. У ссавців, коли вони потрапляють в умови зі зниженим вмістом кисню в атмосфері (як‑от, в умовах високогір’я), рефлекторно інтенсифікуються дихальні рухи та посилюється кровообіг.

Номер слайду 4

2. Перехід до стійкої адаптації – здійснюється за умов тривалого впливу певного чинника або комплексного впливу різних чинників.

Номер слайду 5

3. Ознакою досягнення певної адаптації організму є якісно новий його стан, для якого характерна підвиÁена стійкість до впливу несприятливих факторів та раціональне витрачання енергії.

Номер слайду 6

Класифікація адаптацій на організмовому рівні

Номер слайду 7

Морфологічні адаптаціїКриптизм (від грец. кри·тос – прихований) – здатність організмів набувати певного забарвлення, яке робить їх непомітними або малопомітними на тлі предметів навколишнього середовища. Мімікрія – здатність наслідувати забарвлення чи форму добре захищених тварин. Мімезія – спроможність тварин у разі небезпеки нагадувати за формою або забарвленням рослини або неїстівні предмети.

Номер слайду 8

Фізіологічні адаптаціїСпрямовані на підтримання гомеостазу організму й пов’язані зі змінами функціонування окремих органів, систем органів або з формуванням функціональних систем

Номер слайду 9

Онтогенетичні адаптаціїСпрямовані на підтримання рівноваги між організмами та середовищем їхнього мешкання на різних стадіях індивідуального розвитку

Номер слайду 10

Філогенетичні адаптаціїФормуються протягом життя багатьох поколінь. Це насамперед ароморфози та ідіоадаптації

Номер слайду 11

Етологічні адаптаціїПов’язані зі зміною поведінки особин. Поведінка тварин або людини пов’язана з реалізацією інстинктів взаємопов’язаних безумовних рефлексів, спрямованих на здійснення певної життєвої функції та умовних рефлексів

Номер слайду 12

Домашнє завдання. Опрацювати матеріал підручника. Переглянути презентацію. Виконати тест за посиланням (Google Форми)

Номер слайду 13

Дякую за увагу

pptx
Додано
13 вересня 2022
Переглядів
8333
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку